MANİSA EFSANELERİ
İlk Namaz
MANİSALILAR regaip kandili’ne <<ilk namaz>> derler.Recep ayının ilk cumasına gelen bu gece ,Manisa’da bayramdır.Hazırlıklar iki hafta önceden başlar,çarşılar süslenir.Çünkü Saruhan Bey Manisa’yı o gece almış.Anlatıldığına göre ,Saruhan Bey,askerini çok göstermek için ,binlerce keçinin boynuzlarına mumlar dikmiş,mumlar yakıp kale üzerine yürütmüş.Askerin çokluğundan ürken tekfur teslim olmuş.
Ağlayan Kadın
Manisa’nın doğusunda kadına benzeyen bir kaya vardır.Bir dere üzerine sarkan,göz yerindeki oyuklardan sular sızan bu kayaya Ağlayan Kadın derler.Efsaneye göre, yedi kızı varmış.Yedisini de öldürmüşler,kendisini de yaralamışlar.Tanrı kadıncağızın durumuna acımış,onu bir kaya biçiminde dondurmuş.
Bu efsane ,eski Anadolu tanrıçalarından Niobe’nin öyküsüdür.Niobe,Apollon ile Artemis ikizlerinin annesi olan Leto’ya:<<ben altı oğlan,altı kız doğurdum.Sen,doğura doğura iki çocuk doğurabildin.>>diye övünmüş.Bunun üzerine Apollon altı oğlunu,Artemis de altı kızını öldürmüş.Zeus ,Niobe’nin acılar içinde kıvranarak ağladığını görünce,acılarını dindirmek için onu bir taş biçiminde dondurmuş.
Kibele
Manisa Dağı’nın(Siplos’un) yamaçlarında ,geçmişi M.ö. 6-7 bin yıllarına kadar uzanan, Anadolunun en eski tanrıçası olan Kibele’nin tapınağı vardır.Doğurganlık,bereket tanrıçası olan Kibele’nin,Orta Doğu ve Batı dinlerinin hemen hepsini etkilediği biliniyor.Dilimizdeki <<kıble>> sözcüğünün de Arapça’ya,Kibele adından geçtiği sanılıyor.
Efsaneye göre Kibele ,Attis adlı bir delikanlıya tutkundur.Attis’in bir kral kızı ile evleneceğini öğrenir.Düğüne baskın yapar.Orada bulunanların hepsini çıldırtır.Çıldıran Attis de kendi eliyle (e........) organlarını keser.Yere saçılan kanları toprağı bereketlendirir.
Manisa’da yapılan Mesir bayramlarının,doğurganlık,bereket tanrıçaları olan Niobe ile Kibele’ye yapılan törenlerden geldiğini ileri sürenler vardır.
Mesir Bayramı
Manisa’da Mesir bayramı ,doğa’nın yeniden canlandığı mevsimde,15-23 nisan günleri arasında yapılır.Hafta boyunca Hafsa Sulta (Kanuni’nin annesi) camisi ile minarelerinden,kubbelerinden,jelatin kağıtlara sarılmış macunlar atılır,halk bunları kapışır.Macun 41 çeşit baharattan yapılır,özel bir kuruluş tarafından hazırlanır.
Söylendiğine göre bu macunu XVI.yüzyıl ermiş bilginlerinden Merkez Efendi icat etmiş,1539’da yapılmaya başlanmış.Macunun bir çok hastalıklara,özellikle çocuğu olmayan kadınlara pek yararlı olduğu inalılır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.