- 829 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Eğitime Hayır !
ÜLKEMİZDE gündemden başımız dönerken odağımızı kaybettik adeta.
“Eğitim şart” diyor devlet büyüklerimiz ama sadece laf… 2005 yılında üniversite sınavına girdiğimde ÖSS denilen bir sistem vardı. Sonraki sene sınav sistemi birden bire değişiverdi ve hiç kimse ne oluyor ne bitiyor anlamadan bir yaz yağmuru gibi her şey bir anda oldu ve bitti. O sınava giren öğrencilerin hallini bende biliyorum çünkü o sınava bende girdim. 2006 yılında ÖSS sistemi değişti ve değişiklikle birlikte yeni konularda eklendi.
Yeni konular eklendiğinde 2005 ve daha önceki yıllar mezun olan öğrenciler haklı olarak sisteme itiraz ettiler. Çünkü yeni sınav sisteminde hem sınav iki bölümden oluşuyor hem de konular yeni eklenen konular ÖSS müfredatında olmadığı için önceki senlerde mezun olan öğrencilere okullarda öğretilmemişti.
Sene oldu 2010 ve yeni bir sistem ve öncekilerden daha karışık bir sistem geldi ve birçok öğrenci sınava girmedi birçoğu da istediği üniversiteye yerleşemedi…
Peki, sizce kim haklı?
Öğrenci mi, Öğretmen mi, Milli Eğitim mi, ÖSYM mi, YÖK mü, Veli mi?
Sizce kim haklı? Bence hepsi haklı, Nasrettin Hoca’nın da dediği gibi sende haklısın…
Herkes eğitim istiyor da… Ben bir öğrenciyim ve en yakından gözlemleyenler arasındayım. Eğitim sistemimizde büyük bir sorun var. Eğer ülkemizdeki eğitim sorununu en kısa sürede çözemezsek vah halimize diyorum. Eğitimsiz kalmış bir toplum gelişip ilerleyemez, hep başka toplumların himayesi altında yaşar…
Gelişmiş ülkelerden bazılarında okullarda atık ders vermektense öğrencileri sosyal hayata hazırlıyorlar. Okul sonrası sosyal ilişkilerine, sportif ilişkilerin iyi olmasına ağırlık vererek çok daha iyi insanlar yetiştirilmesi olanak veriyor artık.
Mesela Amerika ve Almanya...
Amerika’da eğitim sadece üniversiteyi bitirip master yapacağınız zaman sizlere veriliyor. Ama eğitim vermeye başladıklarında çok sıkıyorlar ve öğrencinin öğrenmesi için temel dersler verip üzerine mesleki dersler veriyorlar. O zamana kadar sosyal yaşam öğretiliyor onlara ve Amerikalılar eğlenmeyi, hayata bakmayı çok iyi biliyorlar. Spor yapabiliyor. Bizlerse spor yapmak için genelde kilo almayı bekleriz, daha doğrusu kilo alınca fazlalıklardan kurtulmak için spor yaparız…
Bu yüzden oralardan çıkıyor bilim adamları, düşünürler, icatlar… O düzeyden, o şekildeki eğitimden çıkıyor. Bizim ülkemizde ise ilkokul ve ortaokulda başlıyorlar öğrenciye yüklenmeye. Bence o yaşta genç beyinleri yormaktansa o yaşta genç beyinleri hayata tutunmak ve hayatı anlamak için yetiştirmeliyiz. Lise ve üniversitede de mesleklerini ellerine almaları için zaten kendileri çaba gösterecektir, aldıkları yaşam eğitiminden sonra…
Neden ve niçin eğitim almamız gerektiğini ufak yaşlarda öğretenler olsaydı belki de şuan daha kaliteli doktorlar, hakimler, öğretmenler, mühendisler, kimyagerler, düşünürler olurdu…
Sizlere soruyorum haksız mıyız?
Saygılarımla
Hasan GÜÇLÜ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.