Çayın Albenisi
Başlıktan da anlaşılacağı üzere, bu yazıda; su perisi güzele dair birkaç kelam eylemek muradımız. Değişik zaman ve mekanlarda günlük telaşlarımıza şahitlik eden mütevazı içeçek çay. Bizimle bu denli haşır neşir olan içeceğin tadının,kokusunun ve buğusunun araladığı şeffaf kapıdan fark edebildiklerimizi paylşamak adına kalemi ele aldık. İstedik ki hayatın hay huyu içinde kaybolup gitmesin çaya duyduğumuz muhabbet.
Çay, suyun hazan demindeki tebessümüdür ehl-i dile. Su, ateşe teslim olunca çaydanlığın sinesinde; her hücresi bin bir deveran eder... Sonra demlikte sükûta erer . Hazan mevsimi erguvan demine tebdil.eder. Sabır tezhgâhında hal hamur olan su,kedine emin bir mekan arayışındadır. Demlik münzevi bir hayat özlemiyle tutuşan suyun yolunu gözlemektedir gayrı.
Ateşin yakan busesiyle başı dönen su, hiç nazlanmadan demliğin davetine icabet eder. Su demliğin bağrında buğulanır durur bir zaman. Bir elif miktarı sükûndan sonra, demliğin hâleti bir ince belliye avdet eder ki o noktada haz yolculuğu başlar. Hazandan zuhur eden bahardır gayrı her yudum.
Ateşle su, çaydanlık veya semaverle ünsiyet edince demlik de ister istemez onlara dahil olur. O üçlünün deruhte ettiği vazifeye ortaktır artık. Ateşin harıyla cezbeye gelen suya açar gönlünü demlik.
Suyu bağrında bir süre dinlendirir demlik. Akabinde derununda damıttığı su perisini tevazu ile sunmak için baş eğer bardağın önünde. Bardak marifeti kendinde sanır. Oysa asıl çileyi semaver çaydanlık ve su çeker. Demlik o çilenin suhulete ve sükûnete erdiği aşiyandır.
Demliğin derununda inzivaya çekilen has bahçe gülü bardağa tevazu ve güzellik deminde yansır. Billûr tenli bir periye değer dudaklar...
Her işte olduğu gibi, burada da geride durur asıl kahramanlar. Bardak çayın teşhir galerisi olmaktan haz ve onur duyar. Işıl ışıl gülücük dağıtır çevreye. O tebessüme mutlaka takılır gönüller... İbrişimden bir al beni yumağıdır sarılan...
Ankara,18.11.2010 İ.K