"günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." halil cibran
zakir
zakir

Bir Eylül Sabahı/Hasretin Rengi

Yorum

Bir Eylül Sabahı/Hasretin Rengi

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1310

Okunma

Bir Eylül Sabahı/Hasretin Rengi

Bir Eylül Sabahı/Hasretin Rengi


Her mevsimin kendine göre bir güzelliği var kuşkusuz. Kışın karı, güzün narı,baharın sevdaları, yazın kirazı ünlüdür. Fakat, sonbaharın diğer mevsimlerden ayrıcalığı vardır. Bu ayrıcalık insanlara ölümü hatırlatmasıdır. Kışa ramak kalmıştır. Hazırlık gerekir. Ne kadar hazırızdır.



Burada kuğunun son şarkısı Yahya Kemâl’in, “Eylül Sonu”şiirinden şu nefis dizeleri sizlere hatırlatmadan geçemeyeceğim:“Günler kısaldı, Kanlıca’nın ihtiyarları/ıBir bir hatırlamakta geçen sonbaharları.” Daha kaç sonbahar hatırlayacağız bilemeyiz. Ama, yürekte duyulan burkulmanın böyle telaşsız, böyle yumuşak dile getirilişine hayranız.



“Yalnız bu semti sevmek için ömrümüz kısa...Yazlar yavaşça bitmese, günler kısalmasa....”bu dizelerde çaresizliğin ve temenninin kokusunu duyuyoruz. Ki isyandan eser yok. Merak ediyorsanız devamı geliyor:“İçtik bu nadir içkiyi yıllarca kanmadık.../Bir böyle zevke bir ömür yetmiyor yazık!”işte, esef etmenin, ifade biçimindeki estetik bu olsa gerek. Hüznün zarafetle dışa vurumu. Tantana yok, bağırma çağırma yok, küfür yok. Merhum şair için, “Kuğunun Son Şarkısı” unvanını keşfeden kişiyi kutlamalı bence.
Bilirsiniz, Kuğunun Son Şarkısı, Üsküp der, İstanbul der. O, yaşadığı mekanları derecesiz sever. Meftunudur İstanbul’un. Şairimizi yaşadığı mekanlardan ayrılıştır üzen, esef ettiren.



Zaten, “Eylül Sonu”şiirinin devamında bu ruh hali açıkça anlaşılır:“Ölmek kaderde var, bize ürküntü vermiyor; Lâkin vatandan ayrılışın ıstırabı zor. Hiç dönmemek ölüm gecesinden bu sahile.Bitmez bir özleyiştir, ölümden beter bile.”diyen Kuğunun son Şarkısı, ölümden değil, hasretten, ayrılıktan şikayetçidir. Fakat isyankâr değildir hiçbir zaman. Bir teslimiyet, bir engin gönül okunur dizelerinde. Bir de ayrılık acısının ölüme galebesi.



Diğer mevsimlerin güzelliğini inkâr etmiyoruz. Ama, güz mevsimine bir ayrıcalık tanıyoruz. Bu ayrıcalığı hak edip etmediğini de sizlere bırakıyoruz. Yoksa, bahar aşk; yaz kiraz, mevsimi, kışta mevsimlerin en kabadayısıdır hâlâ literatürümüzde bu böyle biline...

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Bir eylül sabahı/hasretin rengi Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bir eylül sabahı/hasretin rengi yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Bir Eylül Sabahı/Hasretin Rengi yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.