- 2396 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ASKER ETTİLER BENİ
VATAN BORCU …
ASKERE UĞURLAMA – İZİN VE TEZKERE
Delikanlı artık askerlik çağına geldi.Kasabanın Askerlik Şube Başkanlığından adrese yollanan sarı zarflı,kırmızı mühürlü yazı asker adayı tarafından postacıdan alınmıştır .Zarf özenle açılır,içinden çıkan yazı "ASKERE ÇAĞIRI PUSULASI " dır .
Daha önceleri Askerlik Şubesinde yapılan 1. ve 2. Yoklamaya katılmış olan asker adayı,bu Celp belgesi ile KIŞLA yoluna çıkacaktır .Katılacağı birliği,sınıfı ve şehir de belli dir artık. Asker adayı delikanlının anne,baba kardeşleri,akraba ve arkadaşları ile varsa yavuklusu,nişanlısı ya da eşi bu haberi alınca tatlı bir mutluluk yaşasa da ayrılık hüznünü de birlikte hisseder. Ama, bu bir VATANİ GÖREVDİR..Onun için bu işin gurur verici yanı ile teselli olurlar. Evin Delikanlı erkeği "büyümüş de askar olmuş " böbürlenmesi yeter de artar bile..Akrabalar ,arkadaşlar,eş-dost bu haberi alınca soluğu asker adayı delikanlının evinde alırlar. "Hayırlı Olsun,iyi askerlikler,hayırlı teskereler " dilek ve temennileri ile aileye ve asker adayına moral aşılarlar .
Asker adayı delikanlı,artık evinde,mahallesinde,köyünde misafir dir. Aileler ve arkadaşlar sıra ile asker delikanlıyı evlerinde yemeğe davet eder,hediyeler verirler. Arkadaşları da eğlence geceleri düzenleyerek askere moral ve armağanlar verirler. Komşu hediyeleri,yün çorap,kazak,iç çamaşırı,mendil ve para dan oluşur. Arkadaş hediyeleri ise tarak,ayna,tesbih,kalem,tırnak çakısı,mendil vb. den oluşur.
Asker uğurlama ,asker adayının evi önünde başlar. Askerin bavulu hazırlanmış,içine giyecek takımları (kışlık ve yazlık ) özel eşyalar ile birlikte yol azığ konur. Askerlik Şubesinden aldığı SÜLÜS EVRAKI ,askerin yol harçlığı,katılacağ askari birlik ve bineceği tren tarifesi gibi bilgileri içeren evraklardır …
Asker evi kapısına getirilen Davul-Zurna ekibi asker havaları,gurbet türküleri ve kahramanlık marşları çalar. Ortada duran TÜRK BAYRAĞI etrafında halka olan asker ailesi bireyleri,akraba,eş-dost ,arkadaş..kim varsa hocanın okuyacağı duayı dinler,AMİN sesinden sora da asker için uğurlama,vedalaşma,helâlleşme seramonisi yapılır. Asker adayı genç anne ve babasından başlayarak oradaki tüm büyüklerin ellerinden,küçüklerin gözlerinden öper..Ağlayanlar,hüzünlenenler,alkışlayanların hepsi de gizli bir gururun verdiği mutluluğa yaşamaktalar.
Davul-Zurna eşliğinde hareket eden uğurlama korteji tren istasyonu yada otobüs terminaline kadar sloganlar atarak "EN BÜYÜK ASKER BİZİM ASKER " çığlıkları,marşlar ,kahramanlık türküler,alkışlar ve ıslık sesleri ile askeri bindireceklerdir. Asker adayı arkadaşlarının kollarında havaya atılıp tutularan (Dokuz okka) adeti uyularlar. Son sarılmalar,öpüşmeler,helâlleşmeler ve çokça alkışlarla bindirilir asker..Yolun açık olsun dilekleri,arkasından tas ile su serpme ve ayna tutma ile başlayan tren düdüğü ya da otobüs kornası geride birçok üzgün,ağlayan ve kaygılı insanları oraya bırakıp uzaklaşmıştır..
UĞURLAR OLSUN
HAYIRLI TESKERELER OLSUN, GÜNLERİ TEZ DOLSUN ASKERİMİZİN...
Kısa bir süre sonunda askerde gelen " Er Mektubu,Görülmüştür " kırmızı damgalı zarftan çıkan mektup tüm aileyi,yakınları ve arkadaşlarını sevindirmiş ve mutlu etmiştir. Askerin bu ilk mektubu sevenlerinin elinde günlerce dolaştırılarak okunmuştur. Sonunda bu ilk mektup değerli bir armağan olarak evinde saklanacak ya da duvarda ki aynanın yanına asılarak ,asker kıyafetli fotoğrafı ile birlikte sergilenecektir ki: gelen giden,özleyenlerce okunsun..Karşılıklı mektuplar gelir gider. Herbiri mutlu haberlar taşır. Asker mektuplarının süslü zarfları ve içinin rankli ve süslü kağıtlarına yazılan şiir,mani,elinin çizilmiş şekli,kelebek ve kuş resimleri bir ayrı havadır asker mektuplarında. Baba ocağından yollanan mektuplara ölüm,hastalık vb .olumsuz haberler asla yazılmaz. Düğünler doğumlar ve ailedeki sevndirici haberler iletilir asker oğullarına. "Evvelâ üzerime mahsus olan selamlarımı iletir,büyüklerin ellerinden,küçüklerin gözlerinden öperim. Siz de benden sual edecek olursanız" diye başlayıp "Haydi mektubum Uğurlar Ola " diye bitirilen bu mektuplar askerlik süresince karşılıklı olarak gelir gider. içinden çıkan asker fotorafları,fotoğrafda;Sol eli çenesinde,kolundaki saati gösteren,sağ elinde tabanca ya da nişan vaziyetinde tutulan asker tüfeği pozları..Anlatılan rahatlıklar,babacan komutanlar,kıymetli asker arkadaşları,er,erbaş,manga,takım,bölük,alay....İştima ,taadat,yoklama,eğitim....Asker elbisesi,parka,kaput,potin,kep,palaska..Koğuş,yemekhane,eğitim alanı,kantin PTT...Nöbet,izin,evci,teskere,revir,tertip vb … Bütün bu sözcükler askerlk boyunca konuşulan ve duyulan sözcüklerdir..
İZİNE GELMEK :
İzin günleri yaklaştıkca günler bir türlü geçmez. Saatler gün,günler hafta,haftalar da ay-yıl olur. Sılada bekleyenler de bir o kadar heyecanlı günler yaşarlar. kolay değil ayrılık,kolay değil hasretlik. Asker annesi izine gelecek oğlu için en sevdiği yemekleri hazırlamaya koyulur. Baba, asker oğluna yol harçlığını önceden yollamıştır. Asker oğul bu para ile annesine,babasına,kardeşine,arkadaşlarına ve sevdiklerine uygun olan ASKER HEDİYELERİ ni alıp tahta bavula yerleştirmiş olacak.
Aileye ilk müjdeyi komşunun bacaksız oğlu Ali veriyor.Bağırarak koşan Ali bir taraftan da müjde karşılığna alcağı para ya da hediyeyi sayıklıyor.Tüm aile,komşular,arkadaşlar karşılıyor ASKER MEHMET ’ i. Sarılmalar,koklayıp öpüşmeler,hoş geldin,nasılsın ? Gözünüz aydın avazları...Yani kavuşmanın sevinci ve mutluluğunun yoğun yaşandığı an.. İçeri girilir,karşılayanlara ikramda bulunulur..Asker ağa bundan sonra ailesi ile başbaşadır. Gecenin geç saatlerine kadar ailece sohbetlar,askerlik anıları,buraların haberleri..Karşılıklı anlatılır ve yatıma zamanı başlatılır. Köyünü,mahallesini,eş-dost arkadaş özlemini de sabaha bırakır..Sayılı Günler çabuk biter ve askerin yıllık izni bitmiştir. Vedalaşılır,bavul yine dolu gitmektedir.Annesinin hazırladığı yiyecek giyecek maddeleri tahta bavula , babasının ve büyüklerin verdiği asker harçlığı paralar da cüzdana yerleştirilmiştir. Asker uğurlanır ve birliğine gitmek üzere trene ya da otobüse bindirilip uğurlanır. "Allah kavuştursun,Uğurlar ola,Hayırlı teskereler" dilekleri peş peşe sıralanır askerin ardından.
TESKERE ALMAK :
"Gel teskere,gel teskere bitsin bu hasret,evde anan bacın yüzüne hasret ..Sayılı askerlik günleri de bitermiş.!. Komutanları ve asker arkadaşları ile vedalaşır. Sivil elbiselerini giyer,bavulunu alır ve Nizamiya Kapısından dışarı adım attığında askerliğin bittiğine inanamaz. Ama askarliği bitmiştir artık. Çıktığı Nizamiye kapısından son kez dönüp arkasına bakar ki,gıpta ile uğurlayıp el sallayan arkadaşlarını son kez selamlar ve memleket yoluna yolculuğu başlar..Evine gelmiş,askerliği bitmiş,özlem ve hasretlk gitmiş. "Ne çabuk geçti o günler" demek için vakit biraz erken olur..Konu komşu,eş-dost,arkadaşlar asker evine doluşmuşlar "HOŞ GELDİN,GEÇMİŞ OLSUN,GÖZÜNÜZ AYDIN OLSUN"dilek ve temennileri havada uçuşmaktadır."Sağolun,darısı sizin çocuklarınıza,torunlarınıza olsun" dilekleri
Askere gidip de gelmemek var,dönüp de görmemek var. Vatan hizmetinde ŞEHİT olmak ,GAZİ olmak da var,sağ salim sılaya dönmek da var.Nitekim askerlikde bu üç olasılık da görülmüştür
Muzaffer Yıldırım
( Mucur )
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.