SEVGİ ve DAYANIŞMA ENGELLERİ AŞAR!
3 Aralık tüm Dünyada Engelliler Günü olarak kutlanıyor.
Dünyada ki yaklaşık engelli sayısı 500 milyon civarında ve
Türkiye’de yaklaşık olarak da 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran yüzde 11.10, kadınlarda yüzde 13.45..
Ne yazık ki Nüfus sayımı esnasında ülkemizde yaşayan engellilerinin sayısı belirlenmeye çalışılmış ancak tam sağlıklı bir sonuç elde edilememiştir. Bu durum bazı aileler tarafından saklanılmakta,çocuklarını evde tutmakta ve onları gerçek hayattan yoksun etmektedirler. Bazı ailelerin bu tavrı engelli sayısını tam olarak ortaya çıkartamamaktadır.
“Bir kaç yıl önce, Seattle Özel Olimpiyatlarında, tümü fiziksel ve zihinsel özürlü olan dokuz yarışmacı, 100 metre koşusu için başlama çizgisinde toplandılar. Başlama işareti verilince, bir hamlede başlamadılar belki ama yarışı bitirmek ve kazanmak için istekliydiler.
Yarışa başlar başlamaz içlerinden genç bir delikanlı tökezleyip yere düştü ve ağlamaya başladı. Diğer sekiz kişi oğlanın ağlamasını duydular. Yavaşladılar ve geriye baktılar. Sonra hepsi yönlerini değiştirdiler ve geriye döndüler. Oğlanın yanına geldiler. İçlerinden Down Sendrom’lu bir kız eğilip oğlanı öptü ve “Bu onun daha iyi olmasını sağlar” dedi. Sonra dokuzu birden kol kola girdiler ve bitiş çizgisine doğru hep birlikte yürüdüler.
Stadyumdaki herkes ayağa kalkıp dakikalarca onları alkışladı.
Orada bulunan insanlar hala bu öyküyü anlatıyorlar.
Neden mi anlatıyorlar ?
Çünkü.;Victor Hugo’nun dediği gibi, "Yaşamda en yüce mutluluk, sevildiğini bilmekten geçer "Sevildiğini bilmek bütün engelleri aşmakta en büyük güçtür.
Çünkü; Dünya da engelli nüfusu ne olursa olsun bir kişi bile olsa yaşamın içinde olmayı hak ediyor. Her insanın bir engelli adayı olduğunu düşünmeliyiz, yaşamımız boyunca sağlıklı ve engelsiz yaşamın garantisi yoktur.Engelli adaylarının yaşam kalitelerini artırmak için yapılacak çalışmalar daha fazla önem göstermeliyiz..
Çünkü; Yaşamımızda önemli olan, hedefimizi değiştirmek anlamına gelse bile diğerlerinin de kazanması için yardım etmek gerekir.
Yardımlaşmak ve dayanışma içinde olmak toplumun gelişmesinin en güzel sebeplerindendir.
Dilek AKINCILAR
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.