- 1225 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
DERS METODLARI
7 K E Ç İ
Ertuğrul Çaylar([email protected])
İyi Bir Öğretmen dersine ilk girdiği sınıfta öğrencilerini tartar ve onlara unutamıyacağı bir ders verir. En önemlisi de bir düşünce sorusuyla oylama yapacağını söyleyen öğretmen, tahtaya bir çizgi çiziyor. Bunun ortasına bir de dik çizgi atıyor. Sağ tarafa ESARET. Sol tarafa; KURT yazıyor. Her öğrencinin başkasının tesirinde olmadan kendi özgür fikrini kullanarak karar vermesi gerektiğini önemle hatırlatıyor. Hikayesini anlatıp oylamaya geçiyor. Bununla zeki olan öğrencileri seçiyor. Sınıfta hoş bir havayla önce adaptasyon yapılmış sınıf pür dikkat dinliyor.
Örnek bir hikaye
Bir köylünün orman içinde bir evi ve Ahırı bulunuyordu. Bu köylünün ahırında 7 tane Keçisi vardı. Keçiler serbest bırakıldığı an iki önemli tehlike var. Keçileri muhakkak Kurt yiyecektir.Keçiler Ormana çok zarar verecektir.Köylü Keçileri ahırda tutmak zorundadır. Gel zaman, git zaman Keçiler daima ahırda kalmaktan isyan ediyor. Durumu anlayan Köylü Ahıra gelip keçilere nasihat ediyor:
-Benim güzel Keçilerim, bir bilseniz burada ne kadar rahatsınız. İçeride kalmak ne
kadar canınızı sıkıyor amma: dışarıda Kurt var. Sizi yer. Kim canından olmak isterki? Onun için ahırda kalmalısınız.
-Keçiler: İkna olmuyor, biz esareti kabul etmek istemiyoruz diyor ve fırsat kolluyorlar. Bir gün kapının açıklığını fırsat bulan keçiler; Esaret bize göre değil diyor ve gece ormana kaçıp gidiyorlar. Ahırda tek bir Keçi kalıyor. Sahibinin nasihatını o, dinlemiş oluyor. O, gece Keçilerin 6 tanesini de Kurt yedi. Sahibi olayın üzüntüsüyle ahıra gelip, söz dinleyen Keçiyi sevdi.ve şöyle diyor: -Benim akıllı keçim, benim güzel keçim. Bak sen nasihatımı dinledin, ahırdan
çıkmadın sen Kurt’tan kurtuldun. Dedi.Mükafat olarak; Seni gündüz belinden iple bağlayacam dışarıda kalacaksın. Gecede içerde olacaksın. Gel zaman git zaman Bu keçide isyan ediyor. Fırsat bullunca bir gece ahırdan kaçıyor, Kurt onuda yiyor. Öğretmen sınıfa dönüyor, Sorusunu soruyor: Siz olsaydınız ne yapardınız? -ESARETMİ? – KURTMU?
Bu güne kadar defalarca yapılan denemeler neticesi şöyle oldu. Öğrencilerin çoğunluğu Kurdu tercih ediyor. Sayılarını öğretmen tahtaya Kurdun altına yazıyor. Az bir kısım Esareti tercih ediyor. Öğretmen onların sayısını da Esaretin altına yazıyor. Ya bir öğrenci, Ya, üç öğrenci ikisinide tercih etmiyor. Öğretmen önce Kurdu tercih edenleri diniyor.
Çocuklar, niçin? Diye sorunca; onlar: “Esarettense Kurt yesin daha iyi”
diyorlar. Esareti tercih edenleri dinliyor: onlarda: “Başka çare olmayınca canımızdan niçin vazgeçelim”? Diyorlar. Hiç fikir beyan etmeyenlere soruyor: Sizin fikriniz yokmu? Ordan buradan başlarına gülüşenler de oluyor.
Cevapları:“Onlar Keçiler ancak öyle yapmışlar. Biz olsaydık mutlaka başka bir yol bulurduk. Mesela; Gündüz kaçardık gece ge1lirdik. Bir başkası: Bir üçüncü orta yol olmalı” diyorlar.
Öğretmen Neticeyi açıklıyor. Kurt tercihi de yanlış. Esaret tercihi de yanlıştır.
-İnsanlar hemen pes etmemeli her zaman ORTA BİR YOL, bir çıkış yolu aranmalıdır diyor.Gerçekten Toplumu yönlendirmede Bu yaklaşım çok önemlidir. Eğitim sistemi derken; Eğitimin üstüne oturtulduğu temelin çok önemli olduğunu herkes bilir, herkes en iyi Eğitimi ister. Bu Eğitim işi herkesin fikriyle olmaz. Demokratik mantıkla, çoğunluğa dayandırmakla olmaz Ancak; Eğitim temelde Doğruya dayanır. Şöyl ki;
Dünya da her şeyin bir doğrusu vardır, iki doğru yoktur. Bu da yer yüzünün tek yaratıcısı olduğunun isbatıdır.Eğitim metodu BİLİMSEL METODDUR. Eğitimin temelinde MANTIK METODU geçerli olamaz. Eğitim ve Öğretimde Mantık metodundan yararlanılınır.
…
(Not: Derste kullandığım metodlerdendır. Esesr geneldir.)
D
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.