- 1752 Okunma
- 4 Yorum
- 0 Beğeni
KAZLAR VE İNSANLAR
Biz İnsanlar, bir kuş türünün ismi olan ‘’KAZ’’ kelimesine birçok olumsuz anlam ve kavram yüklemişiz.
Budala anlamında, ‘’kaz gibi’’ ,
Kafası az çalışanlar için, ‘’ kaz gibi adam’’ ,
Birinin bütün parasını, varını yoğunu almak anlamında, ‘’kaz gibi yolmak’’
Söylenen bir şeyi yanlış anlayanlar için, ‘’kazı koz anladı’’
Bir işin sanıldığı kadar kolay olmadığını ifade etmek için, ‘’kazın ayağı öyle değil’’
Oburca yemek yiyen birine ‘’Agop’un kazı gibi yuttu’’ … Deriz.
Oysa kazların ne kadar sevimli, ne kadar zeki ve faydalı hayvanlar olduklarını hiç düşündünüz mü?
O kadar güzellerdir ki seyretmeye doyamazsınız. Bir kaz cinsi olan Kuğu, parklarımızı, havuzlarımızı süsler. Hatta bazen parklara adlarını bile verirler. Örneğin, Ankara’daki bir parkın ismi ‘’KUĞULU PARK’’tır.
Kazlar çok zeki hayvanlardır. Toplu halde, sulak ve otluk alanlarda otlarken, sürünün emniyetini almak üzere, etraftaki tehlikeleri gözleyerek büyük kısma haber versin diye nöbetçi koyarlar. Nöbetçi kazlar, bir tehlike sezerlerse, bağırarak, otlayan arkadaşlarını ikaz ederler ve sürünün tehlikeden korunmasını sağlarlar.
Kazların bu özelliğini keşfeden insanlar, onları bir bekçi köpeği gibi eğitmişler ve kullanmışlardır. Amerikan Ordusunda böyle eğitilen kazların, çok kritik askeri tesislerin çevre emniyetinde, erken ikaz sisteminin bir parçası olarak kullanıldıkları bilinmektedir.
Kazlar İnsanlar için faydalı hayvanlardır. Yurdumuzda, özellikle Kars yöresinde, evcil olanları, sürüler halinde yetiştirilirler. Ailelerin ilkokul çağındaki çocuklarına, bir kaz sürüsü teslim edilir ve yaz sonuna kadar bu çocukların güdümünde, Kars’ın sulak ve otlarla kaplı yaylalarında beslenmeleri sağlanır. Yaz bitip sonbahar gelince, kazların kaderi de değişir. Yetiştiricilerinin kış besini olarak kesilirler, güneşte, soğuk rüzgârlı bir yerde kurutulurlar. Bölge halkının, kış aylarında tükettiği en önemli besin kaynağıdır kazlar. Sadece etleriyle değil, tüyleri ve derisiyle de fayda sağlarlar insanlara. Kaz tüyünden yapılmış yastık ve döşekte uyumak büyük bir keyiftir. Ayrıca çok da sıcak tutar. İnsanların, yumuşak ve esnek olduğu için kaz derisinden örtü, takma yaka ve hanımların kullandığı pudra ponponu yapıkları da söylenir.
İnsanların, kazlardan alacakları dersler de vardır.
Sonbahar da, ‘’V’’ şekli oluşturarak, kış mevsimini geçirmek üzere güneye doğru uçan kaz sürülerini görmüşünüzdür.
Sürünün ‘’V’’ şeklinde uçmasının sebebi; öndeki kaz, kanatlarını çırparken, kendisinden sonra gelen kazı yükselten bir hava akımı yaratmasıdır. Tüm sürü ‘’V’’ şeklinde uçarak, kuşların ayrı ayrı uçacağı duruma göre daha az güç harcarlar ve %70 oranında daha hızlı uçarlar.
Şayet İnsanlar, kaz sürüsünden ders alırlarsa, ortak bir hedefe yönelen kişilerin birbirlerine yapacakları katkılar sonucunda, hedefe daha kolay ve daha çabuk ulaşacaklarını görürler ve gayretlerini buna göre düzenleyebilirler.
Bir kaz, sürüden ayrılarak tek başına uçmaya çalışırsa, havanın karşı koyma gücünü hisseder ve hemen sürüye dönme ihtiyacı hisseder.
İnsanlar da birlikte çalışma düşüncesinden uzaklaşır, tek başına daha iyi işler yapacağını zannederse yanılır ve kazlar gibi gruba dönme ihtiyacı hissederler.
Öncü kaz yorulduğu zaman, yerini başka bir kaza bırakarak yoluna grup içerisinde devam eder.
İnsanlar da, çalışmalarında birbirlerine bağımlıdırlar ve zorlu işlerde nöbetleşe çalışmalarında fayda vardır. Toplumu yöneten kişiler de yorulduklarında ve topluma bir fayda sağlayamadıklarını anladıklarında, kazlar gibi, yerlerini başkalarına bırakma erdemini göstermelidirler.
Arkadaki kazlar, hızlarını yüksek tutabilmek için öndeki kaza sürekli seslenirler ve onu zor görevinde desteklerler, yüreklendirirler. Bir anlamda öndeki lider kazı onurlandırırlar.
Sözlük de;
Onur : İnsanın kendi kendine olan saygısı, özsaygı.
Onurlandırmak : Onur kazandırmak, onurunu arttırmak, şereflendirmek.
Olarak açıklanmıştır.
Biz İnsanlarda, kazların bu davranışlarından ders alarak;
Toplumu ileriye taşıyamayan ‘’Agop’un kazları’’ nı şereflendirmek yerine,
Hedeflerinde;
Toplumu çağdaş uygarlık seviyesine çıkartma düşüncesi ve gayreti olanları, kazlar gibi, onurlandırmalıyız.
BEKİR GÜÇLÜER
YORUMLAR
Daha dün akşam D smart tv de Kanada kazları ile ilgili harika bir film izledik eşimle.Hayran kaldık.Küçük bir kız çocuğu ve ailesinin anneleri ölen 15 kanada kazına analık ve babalık ederek normal hayatlarına doğaya dönüşlerini sağlamak için verdikleri çabanın hikayesidir.Ben av yapmayı 1999 dan beri bıraktım.O tarihe kadar hem ördek hem de bir çok kaz vurdum .Şimdi spor amaçlı yaptığım avın vicdan azabını çekiyorum.Aklıma her geldiğinde de hüzünlenip tövbemi yineliyorum.Bu güzel yazınız için tebrik ederim.Çocuklarımın izlediği NORTON isimli kaz la ilgili çizgi filmi bu yaşta bile izlemekten zevk alıyorum...selam ve saygılarımla Bekir bey kardeşim..
Temel Atay tarafından 2/28/2016 2:03:26 PM zamanında düzenlenmiştir.
bekir güçlüer
Ziyaretiniz ve ilginiz için teşekkür ederim.
İfade ettiğiniz gibi av asla bir spor dalı olarak kabul edilmemeli, mümkünse yasaklanmalı diye düşünürüm. Hayatım boyunca hiç böyle bir merakım olmadı.
Anlamlı değerlendirmeniz yazıya anlam kattı.
Tekrar teşekkür eder saygılarımı sunarım.
bekir güçlüer
Böyle söyleyerek yine kazları aşağılamayalım ama,
hangi KAZ'a nasıl muamele edileceğini siz benden iyi biliyorsunuzdur.
Ziyaretiniz ve değerlendirmeniz için teşekkür eder saygılarımı sunarım.
hoş bir paylaşım..
biliyorsunuz biz insnalar aslan gibi deyince kasılırız,eşek gibi deyince hakaret kabul ederiz..
halbu ki aslan öldürmeye programlanmış olarak yaratılmıştır, ama eşek insanların her zor durumunda yükünü yüklenip hayatını insanlara adamış bir hayvandır.
güleriz ağlanacak halimize.
bayramınız kutlu olsun efendim.
bekir güçlüer
Ziyaretiniz ve değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim.
Özetlediğiniz gibi, ''güleriz ağlanacak halimize''
Bende size iyi bayramlar dileklerimi ve saygılarımı sunarım.