okul dışı eğitim araçları
Okullar yeni bir eğitim-öğretim yılına başladı.Eylül ayının 3. haftası İlköğretim haftası olarak değerlendirilmekte.
İlköğretim temel öğretim olup yasalarımıza göre zorunlu ve parasızdır. İlköğretim yedi yaşında başlar ve on beş yaşında biter.Kesintisiz sekiz yıldır.
Atatürk’ün özlediği çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkabilmek için bilgili, yetenekli ve yetkin bir toplum yaratabilmek için akıl,bilim yolunda ve gelişen teknolojilerden de yararlanarak ulusal temeli ve bilinci güçlü bir toplumsal yapı esas olmaktadır.
Bu amaçlara ulaşmak için okullarımız eğitim ve öğretim programlarını okul içi eğitimlerinde uygulamaya koyarlar. Bu noktada öğretmenlerin sorumlulukları her şeyden önce gelmektedir.
Okulun verdiği eğitimi destekleyecek ve geliştirecek bir de okul dışı etmenler, araç ve gereçler bulunmaktadır. Okul içi ve dışı etkinliklerle eğitim bir bütündür. Bu bütün her alanda ve her yerde sağlıklı işlerse eğitim başarıya ulaşabilir ve öğrenilenler ile kazanılanlar hayata geçirilebilir.
Aile, okul ve çevre üçgeninde yetişen insan , öğrendikleri,gördükleri, yaşadıkları ve izledikleri ile etkileşim halindedir.
Bugün basılı ve görsel yayın organlarını izleyenler ve okuyanlar her gazeteyi ve televizyonu açtıklarında “aman bunları çocuklar duymasın yada görmesin” demektedirler.
Büyüklere ve küçüklere yönelik basılı kaynaklar ile TV programları sorumluluk duyguları ile hazırlanmalı ve yayınlanmalıdır.Büyük ölçüde bunu göremiyoruz.
Bir “REYTİNG “tutturmuş gidiyorlar ve yayın sonlarına izleme oranları da koyuyorlar. Bu yayın organlarında her programı önceden gözden geçirmesi gereken alan uzmanları ortalarda yok.
Bir kişi bir program hazırlıyor ve yetmiş milyona izletiyor.Bu oluşumlardan da en çok çocuklar etkileniyor.Zaten çocukları adam yerine koyan da yok.
Çocuk dergileri ve oyuncakları da ayrı bir dert. Yararlı mı zararlı mı ? diyen yok…
Kansorejen maddeler yanında , çocukların eğitimine de hiçbir olumlu katkıları yok.
Maddi çıkarlar herkesin gözünü kaplamış, bunlara denetim ve bu alanda eğitim neden yapılamıyor. Her gün TV ‘lerde yapılan çocuk çizgi filmleri arasında yapılan reklamlar da çocuklar için önerilenlerin eğitim masasına yatırılması ve büyük bir kasap bıçağı ile ameliyata tabi tutulması gerekiyor bence.
Hayvanlara yapılan şiddet uygulamaları için protestolar yapanları,çocuklara yapılan yanlışlıklar için de gösteriler yapmaya ve duyarlılıklarını göstermeye çağırıyorum.
Aynı çağrıyı çevrecilere ve sivil toplum kuruluşlarına da yapıyorum…
Tarlaya ne ekersen onu biçersin,çocuğa ne verirsen onun karşılığını alırsın.
Bugün okul dışı eğitim araçları konusunda tüm sorumlulara, aileye,öğretmenlere ve okullara çok ama çok önemli görevler düşmektedir.
Sorumluluklarını unutanlardan ve ihmali görülenlerden kim hesap soracak? Yöneticiler ve sorumlular için yargı organlarının harekete geçmesi ile pek çok hastalık açığa çıkacak ve bundan yarar görecek olanda ülkemiz ve ulusumuz olacaktır.
Bu konularda bağımsız araştırma kuruluşlarınca ve TBMM ‘ince gerekli araştırmaların yapması ve sonuçlar ile önlemlerin halka duyurulması öncelikli ve önemli bir ulusal görev olarak değerlendirmekteyim.
Haydi hep birlikte gözlerimizi,gönüllerimizi, dikkatimizi ve kameraları okul dışı eğitim araçlarına çevirelim.
YAHYA aksoy
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.