- 703 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BİLGİNCE BİR KİTAP ve BİR ŞEN ŞAİR / Hikmet OKUYAR
7 Gün 7 Gece Şebinkale Şiir Şenlikleri sırasında 2010 Hikmet Okuyar Şiire Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirdiğimiz şöhretli isimlerden Kırklarelili Şair Gazeteci Yazar Hatice Bilgin Opak’ ın ödülünü Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’nda hazirun huzurunda teslim ederken mutluluğunu dile getiren konuşması sırasında bir söyleşi eseri yayınlama gayreti için de olduğu müjdesini duyduğumuzda gerçekten meraklanmıştık.
Bir muhteşem Eylül sonu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından İstanbul, Sultanahmet Antik Park alanında tertiplenen 3. Babıali Şenliği kapsamında İmza günü yapacağını bildiren Bilgin; Tunç yayınları arasında okuyucunun beğenisine sunulan 160 sayfalık
’ Ünlülerin Ağzından K E N D İ L E R İ ’
eseriyle bizleri karşılamış yeni eserinin mutluluğu ile coşturmuştu.
Hatice Opak Bilgin İMZA GÜNÜ etkinliğine ek olarak şenlik süresince tanıtımlarına Türkiye Sevdası ile destek olduğumuz Şair Gazeteci Hatice Opak Bilgin ; şenlik alanında kurulu standlarda da eserinde yayınladığı söyleşilerin kahramanlarından bazılarını da yanında görmenin ve desteğini almanın mutluluğunu yaşamıştır.
Nevin Hazal, M. Sadık Medin, İsmail Kahraman, Haşim Albayrak, Hasan Gencer, Ahmet Gedik, Selim Dolu, Tülay Dolu, Nursen Deliktaş ve Remzi Mamaşoğlu ile beraberliğimiz sırasında.
SUNUŞ yazısını M. Münir Karaağaçlı’nın yazdığı Hatice Opak Bilgin imzalı 160 sayfalık söyleşi eserinde;
01 - Ses Sanatçısı Berrin SULARİ,
02 - Gazeteci Yazar Cahit ÖZBAY,
03 - Prof.Dr. Cemal ANADOL,
04 - Tiyatro Sanatçısı Cihat TAMER,
05 - İllizyon Sanatçısı Ferruh BERGMAN,
06 - Ses Sanatçısı Gönül ERGÜN,
07 - FİLİSTİN Dyn.Drn.Gn.İlş. Md. Hasan BEREKET,
08 - Bestekar Hasan GENCER,
09 - Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin BÜRGE,
10 - Gazeteci Hüzün YÜCEL,
11 - SANATÇI Kenan PARS,
12 - İşadamı Mehmet AYAZ,
13 - ESKADER Başkanı, Yazar , Mehmet Nuri YARDIM,
14 - Yeşil Öevreci, Dr. Muhammed BARAN,
15 - Ressam Naci ÖZÇIRPAN,
16 - Araştırmacı Yazar Nafiz KARAÇAM,
17 - Ressam Nebahattin YASAKUL,
18 - Yönetmen Necati KURNAZ,
19 - Ressam Yazar Nurten EKER,
20 - SPOR Spikeri Orhan ŞENGÜRBÜZ,
21 - Eğitimci Şair Radife Şen KAYAOĞLU,
22 - kİTLE İLETİŞİM UZMANI, Spiker Esin ENVARİ,
23 - İ BÇ D Başkanı Salim SEZER,
24 - Enj. An. Blm Dl Bşk. DOÇ. DR. Taner Sıtkı UYAR,
25 - Rumeli TV Yön Krl Bşk. Tuncay YILMAZ,
26 - Ressam Ülker ÇELİK,
27 -TİYATRO Sanatçısı Üstün ASUTAY,
28 - Kırklarelili Şair Yazar Yalçın AYDIN,
29 - KARİKATÜRİST Semih BULGUR ile söyleşi yayınlanmış.
Her bir ismi çok önemsedik.Bilmediklerimizi öğrendik söyleşilerin derinliklerinde.
Söyşilerin Kahramanlarını saygıyla selamlıyoruz.
Tasarım ve Dizgi Uzmanı Mehtap Öztürk’e, Kapak Tasarımcısı Serhat Sezgin’e, tüm Tunç Yayıncılık çalışanlarına ve Bilgin ailesi ile kadim dostlarına teşekkür ediyoruz.
Yeni ürünlerde buluşmak dileğiyle Hatice Opak Bilgin söyleşilerinden birini sizlerle paylaşıyoruz.
ŞAİR RADİFE ŞEN KAYAOĞLU İLE SÖYLEŞİ
’Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, İstanbul, Şebinkarahisar ve Giresun gibi kültür sanat merkezlerinde düzenlenen şiir dinletilerine katılan ve çok renkli kişiliğiyle tanınan Kırklarelili Şair, edebiyat öğretmeni ve sanat eleştirmeni Radife Şen KAYAOĞLU konuğumuz ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Yaptığımız söyleşide, renkli kişiliğini ve Radife Şen Kayaoğlu’nu
tanıştırıyoruz.’
diyen Gazeteci Şair Yazar Hatice Opak Bilgin’i; Eğitimci Şair Radife Şen Kayağlu ve okuyucularla başbaşa bırakıyoruz.
Hatice Opak Bilgin: Önce kendinizi tanıtır mısınız?
Radife Şen Kayaoğlu: Kırklareli’nde doğdum. 2 yaşımdan bu yana yaşamımı İstanbul’da sürdürmekteyim. İlk, orta, lise ve yüksek öğrenimimi İstanbul’da tamamladım. İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilimler bölümü mezunuyum. Öğrenciliğimden bu yana şiir yazıyorum. 2 Adet şiir kitabım var. 1. şiir kitabım “Yüreğimle konuştum”1998’de Pencere yayınlarından çıktı. 2. şiir kitabım ’ Yıldızlar Avuçlarımda” Veli Yayınları’ndan çıktı. Şiirlerimden bazıları; İngilizce, Almanca, Rusça, Bulgarca, Fransızca ve İspanyolca’ya çevrildi.
Hatice Opak Bilgin: Şiir ile birlikte neler yapmaktan hoşlanırsınız?
Radife Şen Kayaoğlu: Resim yapıyorum (suluboya soyut), müzik dinlemeyi seviyorum, fotograf çekmeyi seviyorum. Dünyanın değişik yerlerinin fotoğraflarını çektim. İngiltere, Almanya, Kıbrıs, Fransa, İtalya, Belçika, Yunanistan, Bulgaristan, Hırvatistan, Makedonya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Çin, Hongog,Singapur, Tayland, İsrail, Filistin, Mısır ve daha bir çok ülke olmak üzere 29 ülke gezdim.
Hatice Opak Bilgin: Sanat eleştirmeni olarak neler yaptınız?
Radife Şen Kayaoğlu: Sinema, tiyatro, bale, opera gibi sanat olaylarını izleyerek onlar hakkındaki görüşlerimi “Göçmenlerin sesi” gazetesindeki köşemde yazdım. Sanat galerini gezerek resimleri irdeleyip, ressamlarla röportajlar yaparak görüşlerini yine bu köşemde yazmaktaydım.
Hatice Opak Bilgin: Şiir temalarınız nelerdir?
Radife Şen Kayaoğlu: İnsanın yaşadığı tüm ruh halleri acı, hüzün, keder, sevinç, mutluluk, doğa. Şiir yazmaktaki hedefim insanların ruhsal dünyalarında bir nebze de olsa, güzellik, umut ve mutluluk yaşatabiliyorsam ne mutlu bana.
Hatice Opak Bilgin: Birçok ülkeyi gezdiğinizi söylemiştiniz en çok hangi ülkeyi beğendiniz?
Radife Şen Kayaoğlu: Yurtdışında gezdiğim ülkelerde insanların çalışmalarının içinde amatör uğraşlar edindiklerini gördüm. Bu da onların iş alanlarında daha verimli çalışmalarını göstermiştir. Benim ülkemdeki insanımın da kendi m esleği dışında veya çalışma alanı dışında herhangi bir sanat dalıyla ilgilenmesini dilerim. Bir de gezdiğim ülkelerde sanat eserlerini çok iyi koruduğunu gördüm. Ülkelerin tanıtımlarını turistik açıdan iyi yaptıklarını anladım. Bizim ülkemizde doğal güzellikler ve tarihi açıdan çok zengin. Daha iyi tanıtılması gerekiyor. Bu ülkemiz açısından iyi bir gelir kaynağı olabilir. Uzakdoğuyu enteresan buldum. Kudüs farklı dinler açısından ele alındığından bana enteresan gelmişti. Farklı yerleri gezmek ve farklı kültürleri insanları görmek benim biraz daha ufkumu açtı.Kendi ülkemin değerini ve güzelliğini yurtdışı çıkışında bir kez daha anladım ve hep ülkemi özledim.
Hatice Opak Bilgin: Üye olduğunuz dernekler var mı?
Radife Şen Kayaoğlu: Türkiye Halk Sağlığı Derneği, ve Türkiye Emekli Subaylar derneğine üyeyim.
Hatice Opak Bilgin: Edebiyatta sizi kim keşfetti.
Radife Şen Kayaoğlu: Fazıl Hüsnü Dağlarca.
İlk şiirlerimi o okudu. Tavsiyelerde bulundu. Yoğun bir şekilde çalışmamı istemiş, divan şiirini incelememi tavsiye etmişti.
Hatice Opak Bilgin: Prensipleriniz var mı?
Radife Şen Kayaoğlu: Yapabileceğimiz şeyleri hedeflerim, disiplinli çalışmaya önem veririm. Her insana saygı göstermeye çalışırım.
Hatice Opak Bilgin: Anılarınızı bizimle paylaşırmısınız?
Radife Şen Kayaoğlu: Yunanistan’a gittik. Atina’yı gezdik. Pire limanına geldik. Karadeniz gemisini soruyordum. Karadeniz Gemisi kaptanı benim öğrencimmiş. Sunay Irmak. Avusturya’dan Viyana üzerinden Türkiye’ye dönüyordum. Hostes sesimden tanıdı. O da yıllar öncesinin Ajda’sı idi. Öğrencim. Doktora gittim. Dizim ağrıyordu. Başımda 4 doktor vardı. Önce korktum. Hepsi öğrencimmiş. Böyle güzel şeylerle karşılaşıyorum. Hayatın her alanında öğrencilerim var. Dünya’nın öbür ucunda karşılaşmak güzel.
Hatice Opak Bilgin: Neden şiiri seçtiniz?
Radife Şen Kayaoğlu: Şiir benim kendimi ifade etmede bana en yakın türdür. Kendimi ifade biçimimdir.
Hatice Opak Bilgin: Pişmanlıklarınız var mı hayatta?
Radife Şen Kayaoğlu: Pişman olacağım şeyi yapmam. Pişman olduğumda çabuk unuturum. Şiir yazarak duygularımı ifade edebiliyorum.
Hatice Opak Bilgin: Hedefleriniz nelerdir?
Radife Şen Kayaoğlu: 3. kitabımı çıkarmak istiyorum, bir de ingilizcemi geliştirmek istiyorum.
Hatice Opak Bilgin: Son olarak ne söylemek istersiniz?
Radife Şen Kayaoğlu: Yaşamak, nefes almak çok güzel. Çok şükür yaşıyorum. Her insan zaman zaman dibe vurabilir, ama yaşama sıkı sıkı sarılmak gereklidir. Küçük şeylerden mutlu olabilmeyi bilmek lazım. Karanfilin kokusunu, gülün güzelliğini, kuşun ötüşünü duyabiliyorsak ve sizin sevdiğiniz en içten duygularıyla ve sevgi dolu bir demet papatya uzatabiliyorsa, gözleri ışıl ışılsa dünyanın en mutlu insanı sizsiniz. Kısaca sağlık, huzur ve mutluluk sizdeyse bütün dünya, bütün evren sizin demektir. Tabii sevdiklerinizle de ya da dünyanın öbür ucunda yaşayan insanlara da aynı şeyleri dilemek gerekir. Herkese mutluluk ve başarılar diliyorum.
Tüm okurlara teşekkür eder, saygılar sunarım.
.............
Biz de söyleşi güzelliğinde nice kalıcı hizmetler diliyoruz.
Güzel hatıraların hafızalardan hiç silinmemesini istiyoruz.
Hikmet OKUYAR
Şüsiyad Başaknı
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.