Bir Dosta Mektup(Cevaben-4-)
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Sevgili Dost;
Elma dersem çık, armut dersem gene çık, olur mu ha. Ne olur… çık
Biliyorum arayı bayağı açtım, ne desen haklısın. Gerçi beraber ayran da içmedik amma, gel sen gene tembelliğime say.
Artık mevsimlerin canlılar, özellikle insanlar üzerinde etkileri astrolojik bir varsayımdan ziyade tıbbı bir gerçek. Ve insanların fiziksel ve ruhsal olarak tavan ve taban yaptığı mevsimler “İlkbahar” ve “Sonbahar”. Bilhassa sonbaharlarda bünye geçici tükenişlere uğruyor. Fiziksel olarak “vucut” kendini koruma reflekslerini harekete geçirip, aşırı açlık hissi uyandırarak enerji stoklarken, bir yandan da misafir ettiği veya misafiri olduğu “ruhu” gücünü ekonomik kullanma adına tembelliğe sevk ediyor.
Kendimden biliyorum genelde hep bu aylarda aldığım kilolarla ters orantılı olarak, duygusal olarak zirvelerde dolaşmama rağmen, kısır bir süreç yaşarım. Başka zamanlarda “buyur abi buradan yak” diye sıraya giren kelimeler hepsi saklandıkları yerlerde “kabızlık sancıları ” çeker
Taaki bu sancıların yerini, yeni bir “doğum sancısı" alana kadar.
Belki de tamamı ile bana özgü “cins” bir durumdur bu, kim bilir.
Pardon bir ateş var mı? Yok mu? Sorun değil, gene sigaraya başladım da…
Gençliğimde bir arkadaşım vardı, lakabı "kıl" dı. Nasıl kıl demeyelim ki; bir gün evine gittik, buzdolabının kapısında kolaları dizmiş. Bir tane alayım dedim, dur ben vereyim sıralarını bozarsın dedi. Ne sırası ulan dedim, şöyle bir dolaba baktım, kolaları öyle bir dizmiş ki yazıları hep bir yana bakıyor. Dinlediği kasetleri dinledikten sonra tekrar başa sarar kutusuna öyle koyardı. Bunun gibi bir sürü takıntı.
Yok, yok vallahi bu kadar değil bendeki cinslik, inan.
Eskiler bilir, bir "Orhan Boran " var dı, Allah uzun ömür versin, Türkiye de stand-up’un ilk ustalarından. Şimdiki stand-up çuların Cem Yılmaz da dâhil olmak üzere hiç birisi, doğaçlama, ayaküstü yapılan mizah üstüne eline su dökemezdi. Yaptığı esprileri, şovları ile Türkiye yi sallamıştı bir zamanlar. Cem Yılmaz’ın şovlarında bazen küfürlü esprileri görünce hep aklıma "Orhan Boran" gelir. Türkçeyi şiir gibi kullanır, adeta diliyle adam haşlar, tabiri caizse "sineğin belini incitmeden havada kolonoskopi" yapardı. Radyoda ve televizyonun ilk yıllarında kendisini bir çok kez dinleme fırsatım oldu.
Bir gün mahalleden bir komşusu sabah evden çıkarken "Orhan Boran" ı durdurur ve "komşu, her sabah dikkat ediyorum evden çıkarken istavroz çıkartıyorsunuz, siz gayri müslümmüsünüz" diye büyük merakla sorar. Orhan Boran gülerek, İlahi komşum nereden çıkartıyorsunuz kuzum bunları, bendeniz biraz unutkan bir insanım, bu yüzden sabah evden çıkarken elimi anlıma götürür evden çıkarken bir şey unuttummu diye düşünürüm, sonra gözlüğümü almışmıyım diye ceketimin sol üst cebini üstten şöyle bir yoklarım, sonra cüzdanımı almışmıyım diye ceketimin sağ üst cebini üstten yoklarım, son olarak da fermuar açık kalmış mı diye birde aşağıyı yoklarım. Mesele bundan ibarettir, diye cevap vermiş büyük usta, büyük bir hazır cevaplılıkla.
Etkisinde kaldığımdan mı nedir, yazılarımda kısmen de olsa mizahı katmaya çalışırım, göle maya çalmaya çalışan "Nasrettin Hoca" misali. Bazen maya tutuyor, bazen tutmuyor, nahlet gitsin. Lakin gözlüğü, cüzdanı evde unutsam da fermuarı kapalı tutmaya azami özen gösterir, dilimi bozsam da, ağzımızı bozmamaya çalışırım.
Daha evvelde bir yazımda belirtmiştim çocukluğum İstanbul’da şirin bir mahallede geçmişti. Mahallenin bir başından sonuna herkes birbirini tanır, sever, sayar, kollardı. Şimdiki gibi marketler nerde. Urfalı İbrahim amcanın işlettiği minik şirin bir bakkal içinde yok, yok. Gaz bile satılırdı. Satsın bakalım şimdiki süpermarketler. Onun yanında bir manav. Onunda yanında hafta boyu futbol geyiği yapılan bir berber. Balıkçısı, yorgancısı, tüpçüsü, delisi ile tipik bir mahalle. Tıpkı o eski siyah-beyaz Türk filmleri gibi.
O zamanlarda oturduğumuz mahallede komşumuz bir aile vardı. Bu komşumuzun hemen, hemen benimle akran iki çocuğu vardı. Turabi ile Efraim. Kardeşlerden Turabi çok ters mizaca sahipti, huysuzdu, aksiydi hiç yüzü gülmezdi. Ama biz onu o haliyle severdik, hiç dışlamazdık. Bazen kardeşi Efraim le kapışırlar kardeşinin canını yakar, ondan sonra annesinin babasının duyacağı şekilde başlardı ağlamaya. Sesi duyan anne, baba olayın iç yüzünü tam bilmeden başlardı canı yanan Efraimi haşlamaya. Garibim bir şey diyemez içine atardı, gene de kardeşine kin tutmazdı, severdi.
Bütün mahalle bunu bilir fakat çocuktur der geçerdi.
Hep beraber bakkala gittiğimizde bakkal İbrahim amca hepimize ismimizle hitap ederken ona “naber kedi” der, onu öyle nazla tırdı. Bir iki dikkatimi çekti, sordum bakkal İbrahim amcaya; yahu niye sen Turabi ye ikide bir kedi diyorsun. Oda o şirin Urfa şivesiyle “kerata, kedi gibi hem cırmalir, hemde miyavlir” derdi.
Dedim ya biz Turabi yi öyle severdik.
Sonra taşındılar mahalleden, çok üzüldük taşınmalarına ve zamanla unuttuk birbirimizi.
Yıllar sonra bir yaz günü Eminönü-Kadıköy vapurunda karşılaştık ikisiyle. Büyük bir hasretle sarıldık, öpüştük bir çay içimlik sohbet ettik.
Baktım hareketleri ile tavırları ile aynı Turabi, aynı Efraim . Kadıköy iskelesinde ayrılırken adreslerimizi, telefonlarımızı aldık.
İskelenin önünde mahzun bir haleti ruh iyeyle arkalarından bakarken gayri ihtiyari dilimden şu kelimeler döküldü “can çıkmadan huy çıkmıyor”
Hey gidi “ Turabi” biz seni öyle severdik, öyle seviyoruz.
Hah bu arada Turabi dedim de aklıma geldi, beni sorarsan… Boş veer.
Baki selam
İsmet BABAOĞLU
YORUMLAR
Öncelikle gecikmişliğimi bağışlayın .Akıcı anlatımıyla çok etkileyiciydi.
Büyük beğeniyle okudum.Öylesine doğal ve samimi bir anlatımınız var ki hayran olmamak işten bile değil.
Kalben kutlarım sayın hocam gönül emeğinizi.
Selam ve en derin hürmetlerimle.
Ağyar
ilginiz ve tebriğiniz için ayrı, ayrı teşekkürler.
Şiir bölümündeki ustalığınızı ve haklı başarılarınızı tabiri caizse gölge takibindeyim. Bu konudaki ustalığınızı yorumlamayı bile kendi adıma haddi aşma görüyorum.
Saygılar, selamlar
İsmet bey, yazılarınızı özlemiştik, görünce çok sevindim.İstanbul dışındayım, nete şimdi imkanım oldu girebildim.
Yazınız güne gelmiş, tebrikler.
Keşke bu kelimeler sizle barışık olsa da, yazılarınızı daha sık okuyabilsek.
Paşa'dan yaşam öykülerinizden anlatmanız çok hoşuma gidiyor.
Orhan Boran'ın programını hiç kaçırmadan izleyen çocuklardandım.Programın adı: Orhan Boran ve yukiydi,
Hızlı devirde konuşur, hem kendini hem de Yuki 'yi seslendirirdi.
Nostalji yaşattınız bana, teşekkürler, selamlar.
2
Ağyar
İlginiz ve değerli yorumunuz için çok teşekkürler. Orhan Boran ında kulaklarını çınlatmış olduk sayenizde.
Saygılar, selamlar
Havada kolonoskopi inceliğini tutturabilmiş kuşağın son temsilcisi... :)
Biz seni keşfedemeyiz sen gel bize, yazılarınla böyle, kal gönlümüzde...
Gülmeyi ızdırapla harmanlayan Çelebi, kaderin aşinalığından mütevellit edebi...
Gören, bilen, duyan ve dahi yetinmeyip yazan Dost.
Çok saygımla ve özlemle.
Üsküdar kadar Selam.
Ağyar
Eyvallah, ilgin ve iltifatların için ayrı ayrı teşekkürler
Saygılar, selamlar
Değerli arkadaşım İsmet, yazını evde olmadığım için kaçırmıştım ama ucundan yakalamayı başardım. Ne yalan söyleyeyim başlıkta mektup görünce şu Doris'e yazdığın kayıp mektupları bulduğunu sanıp heyecanla okumuştum ama değilmiş:( Seni daha sık görmek istiyoruz yazılar bölümünde. kimbilir, bir dahaki sefere belki mektupları da bulmuş olursun. Güne düşen yazını kutlarım.
saygı ve selamlar...
Ağyar
Saygılar selamlar
tEBRİKLER İSMET BEY, BEN SİZİN YAZINIZI ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM KAÇIRMIŞIM (: ÖZÜR DİLİYORUM. AMA TEK KELİME İLE HARİKAYDI. OKURKEN BİR ARA ÖYLE GÜLMÜŞÜM Kİ EŞİM YÜZÜME BAKTI. BU KADIN HERHALDE EDEBİYATDEFTERİNE DALINCA KAFAYI YEDİ DİYE... SELAMLAR DEĞERLİ YAZAR...
Ağyar
Ben de sizi tebrik ediyorum.
Eşinize ve size selamlar
Ne haber...Bak bir ben değilmişim başı göğe eren...
Beklediğim bir sonuçtu. İki günün yazısı da tahmin ettiğim kişiler çıkınca başım bir kat daha göğe erdi:)
Artık altı ay daha uğramazsın siteye.
Şimdiden yeni yazılarında görüşmek üzere
Ağyar
Eyvallah, çok teşekkürler. Senin teşviklerin sayesinde, sağolasın
Selamlar
İsmet Bey güne gelen güzel yazınızı tebrik ediyorum. Saygı ve selamlarımı sunuyorum.
Ağyar
Saygı bizden, selamlar
samimi ve içten bir anlatım eskilerden yaşanmışlıklardan hatıralardan
selamlar toprak
Ağyar
Eski ama eskimemiş hatıralar, hep taze, sıcaklığı ondandır.
Saygılar, selamlar
Bir Türk filmini izler gibi hissettim dersem sinama degil burasi demeyin bana.
Öyle güzeldi ki anlatim gözlerde canlandi yazilan da dolayisiyla Türk filmi dedim ilk satirda.
Bitmesin diyorum kalemin mürekkebi ve okuyani bol olsun,
zira okumak artik eski aliskanliklardan.
saygilar efendim.
Ağyar
Tam da o çağlardayken, babam da kendi çocukluğundan dem vurur, hey gidi günler hey derdi. Kimbilir 30-40 sene sonrasına varanlar bu günler için hey gidi hey, ne günlerdi ama diyecekler, kimbilir.
Saygı bizden, selamlar
Nar-ı Çiçek
bize kalan bir eski var ama bizden kalan eski olur mu yarinlara inanin bilemiyorum.
Keske olsa...
saygilarimla efendim,
elimizdeki degerleri kaybetmemek ugruna yasamali diyorum hep.
Çok içten bir çalışmaydı...
Sanki muhabbete karşılık o sıcacık iletişim köprüsüne değiyordu okuyan yüreğimiz...
Elbette kutluyorum...
Ağyar
İlginiz için çok teşekkürler Mehtap hanım
Saygılar, selamlar
Çok şükür, İsmet BABAOĞLU yazdı...
Okurken keyif veren bir yazıydı. Başkalarının anıların adalıp, anlatanla aynı hisleri paylaşmak çoğu zaman kolay olmaz. Ama sen bunu başarıyorsun. Sanki Turabi'yi ya da Efraim'i tanıyormuş gibi, anlattıklarını ilgiyle dinledim. Okudum demiyorum bak...Konuşuyordu yazı...
10 numara bence...
Selam sana...
Ağyar
Eyvallah, çok teşekkür değerli hemşerim.
Ve aleyküm selam, bilmukabele
Aynur Engindeniz
İsmet Bey, okuyucuyla karşılıklı sohbet edermişcesine samimi ve içten bir yazı diliniz var. Mizah da bayağı yakışıyor. Çok beğenerek okudum. Özellikle eski mahallenizi anlatırken ben de çocukluğumun geçtiği yıllara ve sokağımıza döndüm. Teşekkürler paylaşımınız için. Saygı ve selamlarımla...
Ağyar
Her zamanki gibi teveccüh göstermişsiniz, teşekkürler.
Mizahın henüz "M" kısmındayım. Ah birde "izah" kısmını becerebilsem :-)
Saygı bizden, selamlar
Boş vermek kültürümüzde yoktur.
Bunca zanmandan sonra bunca güzelliğe 10 veriyoruz.
Espri ile hüzün eşit kaçmıştı. Bir tuhaf oldum sona doğru.
Özlemiştik tarzınızı ve güzel yorumlarınızı.
Hoş safa geldiniz.
Selamlar.
Ağyar
O kadar da değil canım, arada bir görünüyorum serap misali.
Kalp kalbe karşı imiş. Anladun oni :-)
Eyvallah, selamlar