- 570 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
"Hizmetkar Lider Recep yazıcıoğlu" kitabım üzerine söyleşi
TURAN YALÇIN İLE “ HİZMETKAR LİDER RECEP YAZICIOĞLU” KİTABI ÜZERİNE SOHBET ETTİK YAZAR TURAN YALÇIN” RECEP YAZICIOĞLU GİBİ BÜYÜK ŞAHSİYETİ GENÇLERE ANLATMAMIZ LAZIM” DEDİ
SORU- Sayın yalçın, bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ?
TURAN YALÇIN- 10.01.1967 Tokat’ın Pazar ilçesi doğumluyum. İlkokulu Pazar’da tamamladım . Pazar Lisesi orta kısmına devam ederken geçirdiğim menenjit hastalığından dolayı işitme gücümü tamamen kaybettim. Okuluma devam ederek mezun oldum..Lise 1’de iki sene sınıfta kalmama rağmen sonradan okuma ve yazmanın gücünü keşfederek hem yerel gazetede yazı yazmaya başladım, hem de liseyi tamamlamayı başararak İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun oldum. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde bir süre çalıştıktan sonra Türk Telekom’a memur olarak atandım. Bu arada Tokat MYO’dan elektrik teknikeri olarak mezun oldum. Özelleştirme sonrasında İl Halk Kütüphanesine atandım. Halen orada memur olarak çalışmaktayım. Sessiz Dünyadan Esintiler(2006) Tokat’tan Zirveye Doğru(2007) Hizmetkar Lider Recep Yazıcıoğlu (2010) adlı 3 kitabım bulunmakta .1982 yılından beri yazılar yazmaktayım. Birkaç internet sitesinde yazmakta ve evli 2 çocuk babasıyım.
SORU- Recep Yazıcıoğlu ile tanışıklığınız nereden gelmektedir?
TURAN YALÇIN- Recep Yazıcıoğlu 15. Mayıs.1984 tarihinde Türkiye’nin en genç valisi olarak Tokat’a vali olduğu zaman bendeniz Pazar lisesi 1. sınıfta beklemeli öğrenci ve Tokat’ın tek günlük gazetesi olan Sesimiz’de günlük yazılar yazan iki köşe yazarından bir tanesiydim ve 17 yaşındaydım. Sayın vali hem engellileri sever, hem de yazana karşı müthiş sevgisi ve alakası olan insandı. Tokat’ta yazı yazan, aydın insanlarla hemen kaynaşmıştı. Ben genç olarak fazla muhatap olmasam da , Tokat’ın ileri gelen yazarları ile müthiş dostluklar kurmuştu. Yazılarımızı okuyup beğendiğini de her zaman söylerdi bana olmasa da çevresine. 1987 yılında Üniversite kazandığım zaman burs vermişti ben istemeden eleştirilerimi dikkate alırdı. O zaman ben ona karşı müthiş sevgi beslemiştim. Tokat’ın kalkınmasına müthiş başlamış ve ailem de onu çok sevmişti.
SORU- Bu kitabı yazma fikriniz nereden geldi ?
TURAN YALÇIN- Sayın Valiyi ölümünün 5. yılında 2008 senesinde “ Genç Gelişim” dergisinde anlatan bir makalem yayınlanmıştı. Bu makaleyi çok beğenen Akis Yayınları Yönetmeni Adem Özbey , bu çalışmamı kitap olarak yayınlamamı isteyince, benim ona yazdığım şiirler, mektuplar, gazetelerde çıkan yazılarım, hazır İl Halk Kütüphanesinde de memur iken onun zamanının 1984 den 1989 yılına kadar olan Sesimiz Gazetesi arşivi de kütüphanede varken , bu gazeteleri yeniden inceleyerek notlar aldım. Bu kitap gün gün yapılan çalışmaları kısa ve özlü olarak anlatmakta. Sayın valinin kişisel gelişim yönünü, ona yazılan mektupları , şiirleri dostluklarını , edebiyat sevgisini, engellilerle olan sevgiye dayanan diyalogunu, hedeflerini , hayallerini, Tokat’ın geleceğine dair düşüncelerini okuma fırsatı bulacak okuyanlar. Ne yazık ki bu kitabın basımına Tokat’tan sponsor bulamamamız ve Çorum’dan bulmamız gerçek manada benim için hayat dersi olmuştur.
SORU- Kitabınız nasıl ilgi gördü?
TURAN YALÇIN- Kitabımız Yazıcıoğlu sevenler tarafından ilgi gördü tabii ki. Ben kitabı bizzat Tokat’ta bulunan liselerin Müdürlerini ziyaret ederek okullara birer tane verdim. Tokat’ta gençler , kitaba sahip çıktılar. Kitabı satmak istemeyen kırtasiyelerde oldu. Hatta kitaptan alarak il dışı akrabalarına yollayanlarda . Kitaba Sayın valimiz Şerif Yılmaz da önsöz yazdı. Valinin dostları ile hem Valiyi anma hem kitabı tanıtım günü yaptık. Protokol gelmese de Rahmetli Valinin dostları, Üniversite öğrencileri, sevenleri ilgi gösterdiler. Bende severek o gün onlara kitabımı armağan ettim. Kitabın bir reklamı olmasa da kitap tanındıkça, elden ele okunmaya ve ilgi duyanlar talep etmeye başladılar ve halen devam etmekte. Kitap henüz yayınlanalı 10 ay oldu( Şubat 2010 da yayınlandı) Okulların Kamu Yönetimi ve siyaset kulüpleri bizi davet etmeye başladılar. Bu da gerçekten sevindiren gelişmeler.
SORU- Bu kitap, sizce gençlere nasıl ulaşmalı?
TURAN YALÇIN- Bu kitap yayınlandıktan sonra sayın Valinin Valilik ettiği Erzincan, Aydın , Denizli valiliklerine bilgi verdim. Erzincan Üzümlü ilçesi Kaymakamı Murat Gözütok davet etti. Orada basına , vali dostlarına ziyarette bulunarak , sayın vali Abdulkadir Demir’e kitabı sundum. Oradaki işitme engel muhtar arkadaşım Mehmet Ali Yeniçeri ile lisede konferans verdik. Gençlerin ilgisi gerçekten büyük oldu. Ama Aydın ve Denizli valilikleri davet ederiz demelerine rağmen fırsat bulamadılar sanırım. İlerde bunlarda olur. Sayın Valiyi anlatan bu kitabı ona değer veren yöneticilerimiz topluca satın alarak gençlere ve idealist mesai arkadaşlarına armağan ederlerse ne iyi olur.
SORU- Kitabınız gençlerden mi ilgi gördü genelde.?
TURAN YALÇIN- Evet . Bunu bildiğim için lise öğrencileri Valiyi daha iyi tanısınlar diye lise kütüphanelerine hediye ettim.Gençlerden önce valiyi seven okul müdürleri okudular ve öğrencilerine verdiler. Bende bundan memnun oldum . Ama okullarda valiyi anlatmak , onun gelişimi önemseyenlere nasıl destek olduğunu lise ve Üniversitede okuyan ve iyi yönetici olmak isteyenlere anlatmak isterim. Son zamanlarda yurtlara , okullara ve Üniversitelerde davetin olması beni çok sevindirdi gerçekten.
SORU- Kitabınızın ilgi görmesi sizi nasıl mutlu etti.
TURAN YALÇIN- Bu kitapta amaç valinin Tokat yıllarında neler yaptığını, nasıl çalıştığını , Tokat ve ilerisi için nasıl hayaller kurduğunu , ileri görüşlülüğünü anlattım. Mesela Vali 25 sene önce sigaranın zararlarını gençlere anlatmak için sigaraya sınırlama getirmişti. Bugün ise sigara kaplı yerlerde yasaklandı. Üniversite kurulmasını istemişti . Üniversitenin önemini bugün anladılar ve her ile Üniversite açtılar. Bunlar önemli . Ama sanırım eskileri sadece idealist gençler anlamakta günümüzde. Şimdiki yerel yöneticilerin kitaba sahip çıkmasını isterdim doğrusu.
SORU- Bu kitap için başka neler anlatacaksınız ?
TURAN YALÇIN- Bu kitaba Üniversitelerin idari ve eğitimle alakalı bölümlerinde okuyan gençlerin sahip çıkmasını isterdim. Onlar ile sohbetler etmek ve onların düşüncelerini öğrenmek de isterdim. Zaten bunu yapan gençler ile iyi anlaşmaktayız. Kişisel gelişim konuşmaktayız. Bu büyük insanı gençlere anlatmalıyız ki, vatanını milletini seven yönetici olmak neymiş anlasınlar.Kitaba sahip çıksınlar ve alarak gelişmesini istedikleri, ideal olmasını istedikleri gençlere armağan ederek onları başarıya motive etsinler.
Teşekkür ederim.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.