- 1108 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
AHMET SEZER İ.Ö.O ÖĞRENCİLERİNİN ZAMANLA YARIŞI
Geleceğin aydın ,kültürlü, çalışkan, planlı ,kişilikli öğrencileri. Zamanı kullanma konusunda sizlerle gelin küçük bir değerlendirme yapalım.
Zaman, bizim için elimizdeki peşin akçe gibidir. Geçmiş zamanlar her nedense hep arzulanır. Ah çekilir. İçimiz hep cız eder. Belli bir yaşa gelindiğinde, geriye dönüp bakma fırsatı varsa eğer. Nasihat isteği kabarır. Geçliğinde kaybettiklerine, kaçan fırsatlara, heder ettikleri emeklere iç geçirirler. "Eğer geri dönüp yaşama fırsatı olsaydı şunu yapardım, bunu yapardım," der dururlar. Öğrencilik dönemleri akıllarına düşer. Yeniden öğrenci olsaydım; zamanımı hep ders çalışmaya ayırmazdım ama yeterince zaman ayırır, bu zamanı da iyi planlar, onun dışında başka şeyle uğraşmazdım. O zamanın hakkını vermeye çalışırdım," der durur. Belki de kendinden öncekilerde ona hep aynı şeyleri terennüm etmiştir.
Siz zamanı yönetemezseniz, zaman sizi yönetir. Öyle ise; zamanı ancak planlayarak yönetebilirsiniz. Hayıflanmanın, geride kalanlarla uğraşmanın bir getirisi olmaz artık. Ancak planlama yaparken geride yaptığımız hataları düzelterek planlamaya katkısı olur. Yetişkin birinin keşke demesinin bir anlamı olmaz, ama siz keşke çekmemek için zamanınızı iyi değerlendirin. Önümüze gelecek fırsatları kaçırmamak, ancak iyi bir planlamayla mümkündür. Bunu bilmek gerekir.
Zamanı şöyle düşünün. Babanız size günlük otuz lira veriyor. Bu parayı dilediğin gibi harcayabileceğini söylüyor. Ama bir şart koyuyor. Bu günkü para, bir sonraki güne aktarılmıyor. Ne yaparsınız? Ben olsam tüm parayı o gün bitiririm. çünkü geriye aktarılmıyor. İşte zaman da size verilen nakit para ama bir sonraki güne aktarılmıyor. Ancak onu iyi kullanarak geçirmek gerekir. Yani yarından borçlanmak yok. Bir saniye bile sizin hesabınıza devredilmiyor. Bu günün parası bugün harcanacak. Aynen para gibi zaman da bu gün için yaşanacak. Heder edilecek bir an bile yok.
*Bir yılı, istediği fen lisesine giremeyen bir arkadaşınıza sorun.
*Bir ayın kıymetini, yoğun bakımda yatan bir hasta yakınına sorun.
*Bir haftanın kıymetini, unutup sınava giremeyene sorun.
*Bir saniyenin kıymetini, dünya birinciliğini kaçıran, ikinci olan sporcuya sorun.
Bunları uzatıp gidebiliriz. Yaşlananlara bakın, hep hayıflanırlar. Neden? Zamanı iyi değerlendiremediklerinden. Sizin önünüzde zamanı planlamadan yaşlanan insanlar var. Bundan ders almak gerekmez mi?
" Dünle gitti cancağızım düne ait ne varsa,
Bu gün içinde yaşadığımız an,
Yarın için yeni şeyler söylemek lazım."
Bu güne kadar yaptıklarımız iyi veya kötü geçti. Öyle ise yarını planlamak lazım. Zaman yönetimi konusunda otorite sahibi Dr. Donald Wetmore’nin şu sekiz kuralını beraberce inceleyelim.
1. Dokümanlarınızı düzenleyin.
Artık çoğumuz kâğıt karmaşası içinde boğuluyor olmasak da, bilgisayarlarımızın masa üstünde’ birçok gereksiz doküman dağınık bir şekilde duruyordur mutlaka. Sıklıkla kullandığınız metinleri ya da bilgileri kolay erişilebilir bir yerde ve düzenli bir şekilde tutmalısınız. Kendinize masa üstünde bir veya birkaç sayfa oluşturup, bilgilerinizi sınıflandırarak oralarda depolayabilirsiniz.
2. Tek bir takviminiz olsun.
Çalışma listeniz, yapılacak listeniz tek olsun değişik değişik listeler sizi yanıltacaktır. Bazen özel hayatla okul hayatı karıştırılır onun için bir özel hayatınıza ait yapılacaklar listesi, bir de okul ve öğrencilikle ilgili listeniz olsun. Bu ikisini karıştırmayınız.
3. Masanızı ve çalışma ortamınızı düzenleyin.
Dağınık insanlar zamanlarının büyük bir kısmını aradıklarını bulmakla ya da dikkatlerini dağıtan nesnelerle uğraşmakla geçirirler. Notlar birbirine girmiştir. Öncelikli olanlar birbirine karışmıştır. Ne yapılacağına karar vermek zorlaşır.
4. Her zaman yeterli araç- gereciniz olsun.
Kalem, kâğıt, ataç, zarf ya da sürekli olarak kullandığınız gereçlerinizi arayarak vakit kaybetmeyin, her zaman ihtiyacınız olan gereçlerden yeterli sayıda bulundurun.
5. Fiziksel ortamınızı çalışabilir bir hale getirin.
Masanızın üzerindeki gereçlerinizi düzenleyin. Sürekli olarak kullandıklarınızı elinizin altına, kullanmadıklarınızı ise gözünüzün görmeyeceği bir yere koyun.
6. Fonksiyonel bir çanta hazırlayın.
Özellikle çantanızı özenle hazırlamalısınız. Okulda gerekli olabilecek şeyleri taşımakta da fayda var. Hesap makinesi, kalem, zarf, not kâğıtları.
7. Programlarınızı aksatmayın.
Öğrencilikle ilgili, çalışmayla ilgili araştırmayla ilgili hiçbir şeyi ihmal etmeyin Şimdilik ertelenecek işler gibi görünse de, sonunda birikerek baş edilemeyecek hale gelebilirler.
8. Kontak isimlerinizi listeleyin.
Her an lazım olacağını düşünerek iletişim ağınıza önem verin. Öğrenmeniz gereken konularda size yardımcı olcak isimlerin listesini ve ulaşabileceğiniz numaraları düzenleyin.
BAŞARILI OLMADA NOT TUTMANIN BÜYÜK ÖNEMİ VARDIR
Not tutmak, bence dersi yarı yarıya öğrenmek demektir. Ders anlatılırken "her şeyi öğrendim," hissi hâkimdir. Hâlbuki bir kısmı sonradan unutulur. "Acaba?" diye bocalamaktansa bir not defterimiz olsun. Ona uygun cümlelerle, kilit sözcüklerle, sonradan hatırlayacağımız şekilde not tutmalıyız.
Not tutarken :
1-Not tutmak için anlatılanlara yetişemezsin. Kilit cümle ya da kelimeleri yakala onları yaz. Laf kalabalığı ile boğma.
2-Notunda derse ait isimler, tarihler, özellikler olsun. Aldığın not, sana dersi ve özelliklerini hatırlatsın.
3-Kısaltmalar sana zaman kazandırır. Kısaltma kullan ama hatırlanacak şekilde kısaltmalarını yap. Kendine göre kısaltma kelimeleri geliştirebilirsin.
4- Yazarak not alamıyorsan olayları çizgilerle anlatarak not alabilirsin. Not almada mutlaka zaman ve mekân önemlidir.
5- Okulda aldığın notları akşam mutlaka gözden geçir. Yeni bir deftere kalıcı olacak şekilde aktar.
Sizde eğer başarılı olmak istiyorsanız, bu konuların yanında başarısızlığa götüren bazı konuları da bilmeniz gerekir.
•Zamanlarını geçirme tarzlarının, denetimleri altında bir şey olduğunu fark etmemektedirler,
•Hayatta başarıya ulaşmak için gerçekte ne kadar az zamanımız olduğunu düşünmezler,
•Boşa harcadıkları zamanın ne kadar olduğunu bilmezler,
•Zamanlarını yönetme konusunda ne bir sisteme ne de stratejiye sahiptirler.
Zamanı verimli kullanmak, meşgul görünmek değil, zamanı amaçlarımızı gerçekleştirmeye yönelik faaliyetler yaparak değerlendirmektir.
Peki, zamanımızı verimli kullanmak, zamanımızı yönetmek için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? İşte zaman yönetimi için bazı önemli noktalar:
•Hedeflerin belirlenmesi.
•Önceliklerin belirlenmesi.
•Hayır diyebilmek.
•Olumlu ve geliştirilmesi gereken yönlerin saptanması.
•Masanın düzene sokulması.
•Zaman hırsızlarının belirlenmesi ve önlenmesi.
•Kararların hızlı verilmesi.
•İşlerin bir kısmını devretmek.
•Günlük planların yapılması.
Tüm bunları hayatımızda birer alışkanlık haline getirmeliyiz. Böylece zaman yönetimi için ayrıca bir gayret sarf etmeye gerek kalmayacaktır.
Zaman yönetimi için uygulanacak en önemli yollardan biri, boşa harcanan süreyi azaltmaktır. Tabi ki bunun için ilk önce yukarıda da bahsedildiği gibi, zamanı boşa harcatan unsurların tespit edilmesi gerekir. İşte zamanımızı çalan bazı unsurlar:
1. Telefonlar
2. Teknik aksaklıklar
3. İşleri ertelemek
4. Plansızlık
5. Hayır diyememek
6. Gereksiz mükemmeliyetçilik
7. Öncelikleri belirleyememek
8. Eksik bilgiyle hareket etmek
9. Kararsızlık
Zaman hırsızlarını ortaya koyup, bunlar üzerinde sağlıklı bir değerlendirme yapmadıkça, zamanı etkin kullanma konusunda başarılı olmamız mümkün değildir.
Diğer önemli bir nokta da; "Hayır" diyebilmektir. "Hayır," demeyi başaramazsak işlerin asla sonu gelmez. Oysa çevrenizdekileri kırmadan onlara "hayır," demenin bazı yolları vardır:
•Karşınızdakine o anda yapıp yapamayacağınızı bildirin.
•Konu hakkında bilgi sahibi değilseniz, o konuda ona yardımcı olamayacağınızı çekinmeden söyleyin.
•"Şu anda çok meşgulüm." Bu konuya zaman ayırmam mümkün değil." Gibi ifadeler kullanın.
Zaman yönetimi ile ilgili olarak masanın düzenli olmasından bahsetmiştik. Bunun için evraklarınızı düzenli bir şekilde dosyalayın. Ancak evrakları, kendinize göre sınıflandırıp, ayrın.
Birçok kişi bu öncelikleri belirleyemediği için gereksiz bir sürü şeyle uğraşarak zamanını boşa harcamaktadır. Bunun için şu üç sorunun cevaplanması faydalı olacaktır:
1. Benden istenen nedir?
2. Bana en yüksek getiriyi sağlayan nedir?
3. Bana en büyük ödülü sağlayan nedir?
Zamanı verimli bir şekilde kullanmak için, zamanımızı hangi işler için daha fazla hangi işler için daha az kullanacağımızı belirlemek için yapmayı planladığımız işler arasında öncelikler sıralaması yapmak durumundayız.
Bu üç soruyu sorup önceliklerinizi belirledikten sonra onları uygulamaya koymak için
• Değerlendirin
• Eleyin
• Tahmin yürütün
Zamanımızı kontrol altında tutmak için gözümüzü saatten ayırıp işlerimize ve önceliklerimize odaklanmalıyız. Bu daha uzun süre ve daha çok çalışmak değil, daha sistematik bir biçimde çalışmak, açık ve net hedefler belirleyip bu amaçlara ulaşmak için faaliyete geçmek demektir.
Zamanınızın ve yaşamınızın kontrolünü elinizde tutun,
*Gün bugündür
*Yer burasıdır.
*Yaşam sizin yaşamınızdır.
*Geleceğinizi etkileme fırsatına sahipsiniz.
*Günü yakalayın.
*Bu anı kullanın.
*Şimdi harekete geçiniz.
Sistemli bir biçimde çalışarak, açık ve net hedefler belirleyin. Bu amaçlara ulaşmak için de faaliyete geçin. İşte o zaman yaşamınızın kontrolü elinizde olacaktır. Yolunuz açık olsun .
Mehmet Talip BİLGİL
Ahmet Sezer İ.Ö.O müdürü
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.