- 1288 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Bir Şiir Yazmak
Üç yıldır şiir yazan bir yazarım. Yazarım diyorum, çünkü edebi yazılar, hikayeler ve roman gibi konularda yazmaktayım. Bende şiir merakı 2007 yılının yaz döneminde başladı. İlk şiirimi o dönem yazdım. Tabi ne şiir bilgisi var ne tecrübe. Tamamen amatörce bir şiirdi. Şiirimi sevdiğim insanlara okudum, çok beğendiler. O günden sonra bir defter tutup şiirlerimi deftere kaydediyordum. Yıllar geçtikçe (iki yıl) şiirlerimin kalitesiz olduğunu fark ettim. Ne kadar yazsam da bir ilerleme kat edemiyordum. Sadece içinden geldiği gibi yazmak, ilhamı beklemek; şiir yazdığını sananların kendini kandırmaktan başka bir şey olmadığını fark ettim. Sadece kendimi kandırıyormuşum. Şiirlerimin yetersiz olduğunu fark ettiğimde yaklaşık otuz şiirim vardı. Artık defteri bir kenara bıraktım. Deftere yazmıyordum. Güzel, kaliteli, bir çok kişi tarafından beğenilecek şiir yazmanın nasıl olması gerektiği hususunda aylarca araştırma yaptım. Bu araştırmalarımdan sonra belli bir sistemle yeniden şiir yazıp, bazı dergi ve edebiyat sitelerinde yayınladım. Sonuçlara inanamadım. Her şiirim beğeniliyor ve geri bildirimler çok iyidi. Araştırma yaparken sabit şunu bunu yap başarırsın tarzında hiçbir makale görmedim. Hepsinden cımbızla söktüm cümleleri. Birazdan maddeler halinde sıralayacağım; ama biliyorum ki bazı arkadaşlar ben biliyorum bunları, basit kurallar gibi cümleler kuracak. Basit gibi görünse de o kadar basit değil.
Örneğin; şiirlerimden birinden bir dörtlük sunuyorum.
Gözlerim zifir,
Bekliyorum seni, sefil sefil
Zulamda resmin
Kollarımda kelepçe
Arkadaşlar ve şair dostlarım, bu dizeler basit görünse de iki saat gibi bir sürede yazıldılar. Ahmet Arif’e göre şiir kolay yazılmamalı. Bu yüzden Ahmet Arif’in yazdığı şiir sayısı sınırlıdır. Ayrılıklar şairi Ahmet Selçuk İlkan’a göre ise şiir gönülden geldiği yazılmalıdır. Tabi önce çok şiir okunması gerekmektedir. Nasıl olursa olsun bence şiir, roman, hikaye ve diğer edebi yazıların bir sistemi olmalıdır. Bunu kurallar olarak da açıklayabiliriz. Peki bu kurallar nelerdir?
1- İyi bir şiir yazmak için öncelikle temelin olması gerekir. Temelsiz bina yıkılamaya mahkumdur. Şiirin temeli de iyi bir şiir okuyucusu olmaktır. Ünlü şairlerin şiirlerini okuyun. En az on şiir okuyun bir şiir yazın. Farkı zamanla siz de fark edeceksiniz.
2- Her insanın şiir yazma yöntemi farklıdır. Kimi bir ağaca bakar, kimi durduğu yerde bir şiir aklına gelir. Kendi özelliğinizin farkında olun.
3- Şiir yazarken acele etmeyin. Her kelime, her mısra, her kıtasını inceden inceye düşünün. Ondan sonra yazın.
4- Toplumun beklentilerine göre değil, gönlünüzden geldiği gibi yazın yani kendiniz olun.
5- Taklitçi olmaktan korkmayın, çünkü zamanla yaza yaza kendinize özgü şiirler oluşturacaksınız.
6- Yazdığınız şiirleri, şiirden, edebiyattan anlamayan insanlara(arkadaş, akraba, aile v.b.) değil bu işle uğraşanlara gösterin. Şiirlerinizi edebiyat ve şiir sitelerinde yayınlayıp, daha gerçekçi bildirimler alabilirsiniz.
7- Son olarak, şiirlerinize gelen geri bildirimlere göre yeniden şiir yazabilirsiniz. Şiir yazmak zor değil, sadece emek isteyen güzel bir uğraş. Zaman geçtikçe şiir yazma aşkınız artacaktır.
Saygı ve sevgilerimle.
Mehmet ŞAR
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.