ETKİLİ ETKİSİZLER, ÖDÜLSÜZ ÖDÜLLÜLER
Bilişim teknolojisinde artık her şey gözler önünde. Ülkeler, insanlar birbirlerine daha yakın.Yapılanlar daha bir görülür durumda. Bunların paralelinde de amaç ve işlevlerine göre çeşitli siteler kurulmakta ve hizmet vermektedirler.Kişiler de kendilerini bulabilecekleri, paylaşımlarda bulunacakları, kendinden bir parça olarak gördükleri bu sitelerin birine üye olurlar.Bunlardan bir tanesi de şu an içinde olduğumuz ve üyesi olmakla onur duyduğumuz " Edebiyat Defteri Kültür ve Sanat Platformu" patentli sitedir.Pek çok benzeri site olmasına rağmen, burası tercih edilmişse vardır bir sebebi.Kuranlara ve bu günlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür bir borçtur.
Ancak;
Üye olmayanların da site ziyaretlerinin mümkün olduğu "Edebiyat Defteri"mizin ana sayfası açılıp da şiire daha kolay ulaşma ve ilk intiba anlamında etkili yorumlara tıklanıldığında mükemmel bir ifade ile karşılaşılıyor.
" Kaleminize Sağlık". "Güzeldi,kutlarım", "Tebrikler" gibi yorumların ne şiiri okuyanlara, ne de şaire faydası olmayacağı gibi gereksiz yorum kirliliğinden özgün yorumların arada kaybolduğunu görüp özgün yorumları işaretleyen üyelerin ilan ettiği yorumlar aşağıdadır." denilmiş.Çok da iyi denilmiş.Ne var ki yorumlara göz attığımızda üstteki ifadeyle çelişen, ama ana sayfaya hemen her gün düşen o tür yorumlarla karşılaşılmakta ve ister istemez okuyana, ne eleştiri, ne de yorum sadece kutlama dedirtip, yetkililerin yazdıklarıyla çelişkili bu durum nedendir sorusunu sordurmaktadır.Denildiği gibi bu tür yazılar da " YORUM KİRLİLİĞİ" olmasına rağmen ana sayfaya etkisiz ama etkili yorum olarak maalesef düşmektedir.Bununla da istisnasız her gün karşılaşmaktayız.Bu arada pek çok yorumun da arada kaybolduğu, fark edilmediği bir gerçektir.Tıpkı ödül alacak düzeyde olup da almayan şiirlerin fark edilmediği gibi.
Bununla beraber; kişilerin ilk, öncelikli okuma ihtiyacı duyduğu şiirler, yazılar vardır.Gözler hemen günün şiirlerine takılır.Böcekli, kurdelalı şiirleri arar.Konu ile ilgili olarak bir yazıya yazdığım yorumda da belirttiğim üzere;
Edebiyat Defteri ki, şiir adına paylaşımların yapıldığı, edebiyata ve şiire yeni isimlerin ve yeni eserlerin kazandırılacağı bir yer iken; yapılan hesap ve kitaplar nedeniyle sanki gerçek amacından uzaklaşıyor gibi.Birilerinin birilerine yakın görünme gayretleri ap açık fark ediliyor.Bu hesap ve kitaplar nedeniyledir ki buna yandaş olmayan pek çok şairlerin şiirleri - ki onlar şiir gibi şiirler- maalesef arada kaybolup gidiyor.Fark edilmiyor.Belki de çok az okunabiliyor.Tıpkı, nice şiirlere yapılan yorum gibi yorumlar gibi.
Böcek ve kurdela alabilme veya güne düşebilme uğruna her yol mübah sayılabiliyor.Şiirlerin ödüllendirilmesi; yazanı daha da yüreklendirmesi, bir sonraki şiirin daha da özenle yazılmasına vesile olabileceği gibi, hak edenin hak ettiğini alamaması durumu da nice şiir gibi şiirlerin de yok sayılmasına, kaybolmasına neden olmaktadır.
Yönetici veya seçici kurulun, seçme kriterleri nelerdir? Her ne kadar okuyucuyu veya yazanı ilgilendirmiyor sa da , şiir adına kaygı verici bir durum arzediyor.Çok okunma, çok yorum, puan veya başka her ne idiyse bunlarda adil olunamadığı kanaatindeyim.Çünkü; şiirler matematik kuralları uygulanarak değerlendiriliyorsa, bu şiire darbedir.Matematiğin (hesap ve kitabın) edebiyatta, şiirde belirleyici olamayacağı, olmadığı açık ve nettir.Üstüne üstlük küskünlükler de yanında kar kalıyor.Endişem o dur ki büyük bir beğeni ile okuduğumuz yazar ve şair arkadaşlarımız yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ya yazmaktan vazgeçecek ya da şiirlerini asmayacaklardır.Belki de defterde bulunmanın anlamsız olduğu kanısına varıp gideceklerdir.Bu durum ise hem defter, hem edebiyat ve hem de şiir adına büyük bir kayıp olacaktır.
Kendilerini, sadece ana sayfada hem de birden çok etkili yorumlarıyla tanıdığımız şairlerin şiirlerine dönüldüğünde, bu durumda ki pek çok şairin şiirlerinde ödül olduğu varsayılan böcek ve kurdelalara rastlanılmıyor.Etkili yorumları ana sayfaya alan da seçici
kurul, şiirlere o ödülleri veren de seçici kurul.Ama uygulamada bir aksaklık var.Öylesine yorum yapabilenler, şiir yazamıyorlar mı demekten kendini alamıyor insan.İster istemez sorguluyorsunuz.Kriterlere uymayan yönleri nelerdir diye.Bir şiir; gerek edebi, gerek içerik yönüyle çok mükemmel, hatasız olabilir ama tarzımız değildir diye beğenmeyebiliriz.Bizim beğenmememiz onun kötü şiir olduğunu göstermez.Ve ödüllendirilmesine de engel teşkil etmez.Eğer birilerinin tarzı doğrultusunda olması gerekiyorsa bu da sipariş gibi olur ki, şiirler siparişle olmaz.Şiire şiir olarak yaklaşılmalı,
yazanın kimliğine değil, yazdıklarına bakılmalı.Gerek içeriği ve gerekse yapılan yorumlar hem okuyana hem de yazana artı değer olarak dönmeli, saygı ve sevgi çerçevesinde dostlukların pekişmesine vesile olmalıdır.Var olan dostlukları tarümar etmek, yok etmek değil.
Şiirli günlerde, ödülsüz ödüllü şiirlerde buluşabilmek ve onlarla daha kolay tanışabilmek ümidiyle...
Aydın
Ist.07 Ekim 2010
****************************************************************************************
Bu yazıda değindiğim noktalarda yapılan yanlışa en güzel örnek, bıgün (11 / 10 / 2010 ) güne düşen şiiri, yönetim kadrosunun yorumunu ve günün şiirine yapılan HAKLI TESBİTİ siz dostlarımızın taktirine bırakıyorum.
Saygılarımla.
GÜNÜN ŞİİRİ;
Hasetçiçeği
Seni
Ar damarı çatlamış
Hasetçiçeği
Çördüğü ağacının
Dibindeki baldıran
Evleklere dadanmış ayrıkotu
Seni
Su arkındaki yılan
Bel vurmaya değmez ki
Seni
Bahçelerden uzaklara, rumuzlara
Duvardan atlayan kaçak gizli
Seni
Uykusu sabahın alaca saatleri
Horozlardan erken
Seni
Üstüne çiyler düşesi
Dikensi çiçekler açmaya
Boyuna delmek için
İyilik Atlasını
Kalpler kırmaya gelen
Seni
Hiç vazgeçmeyen iğnecikuşu
Ne zaman Güzellikler Alfabesine
Babaannem derdi ki
"Kendimden ednâsını bulamadım"
Seni
Sınıfın en kurnazı
Metropol gülü, yapmaçiçek
Ne derdi babaannem
Ednâ nedir bilir misin?
Karacaoğlan’ı...
ilhan büyükcebeci (ilhanbuyukcebeci)
GÜNÜN ŞİİRİNE YÖNETİMİN YORUMU;
asran
( Yönetici )
Mesaj Gönder Favori Üye Listeme Ekle Engelle Bu Yoruma Cevap Yaz
11 Ekim 2010 Pazartesi 00:15:05
İlhan Bey öncelikle tebrik ediyorum emeğinizin, özeninizin, hassasiyetinizin karşılığını alırken sizi görmekten mutluluk duyuyorum.
Siteminizi (pardon :) ) şiirinizi beğenerek okudum. Sadeliği, anlaşılırlığı her zaman ön planda. Yinede aşağıda vereceğim kısmı bi yerlere bağlayamadığımı belirtmek isterim. Çözemedim her nedense.
Seni
Hiç vazgeçmeyen iğnecikuşu
Ne zaman Güzellikler Alfabesine
Bunun dışında keyifle okuduğumu söylemem "malumu ilam" olmaktan öteye geçmeyecektir. Saygımla...
***********************************************
Hilmi YAZGI
Mesaj Gönder Favori Üye Listeme Ekle Engelle Bu Yoruma Cevap Yaz
11 Ekim 2010 Pazartesi 01:44:00
Ismarlama şiir
Geçmişte de yaşanmıştı benzer olaylar.
Bir şair sitede önceden paylaştığı bir şiirini niçin tekrarlama gereği duyar anlamış değilim.
"Vay efendim bu şiir iki yıl önce başka sitede olan bir tartışmadan doğdu, tekrar yayınlama gereği duydum"
Bu ne anlama geliyor?
Diğer sitelerde olan kavgalarımızı buraya taşıyalım;
sonra da o kişilerin eline koz verelim buraya gelsinler ve
buradaki huzur ortamının da tabiri caizse içine etsinler.
Yapmayın efendim; şiirinize diyecek yok, yergi olarak güzel mi güzel
ama, eski mevzulari ikide bir gündeme getirmenin kimseye faydası olacağını sanmıyor ve
kişisel taşlamaların ne kadar cilalansa da edebiyata bir katkısı olacağını düşünmüyorum.
Kurula da bir soru yöneltelim izninizle;
Şiir ilk asıldığında neredeydiniz?
kırmızı kurdeleler stokta mıydı o zamanlar?
Neyse sözü uzatmayalım. Nasıl olsa hiçbir faydası olmaz.
Saygılar sundu bu adam.
YORUMLAR
yazı cok anlamlı kendimede pay cıkardım ben genelde okudugum şiirlere okudugum bilinsin diye yorum yaparım kısa yazarım cünkü yanlış bişey yazmaktan cekinirim şiirin degerini veremiyecegimden korkarım, bazen okudugum şiiri anlamıyorum üsteki örnekte olan gibi o şiir neyi anlatıyor cok karmaşık geldi bana genelde begendigim şiirlere cok begendim güzel ve anlamlıydı diye yorum yazarım hic bir yorumunda etkili yorum secilmedi bildigim kadarıyla ben darilma olmasın diye ilk 3 yorumu etkili yapıyorum evet bu yanlış biliyorum ama kararsız kalıyorum kırmamak adına kimseyi ilk 3 diyorum etkiliyorumu aslında yöneticiler secsin saygılarımla...
GEÇ OLSADA YAZINIZI YENİ OKUDUM.
BEN DE KATILIYORUM DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNİZE ŞİİR YORUMLARINI YAPMAK SADECE KUTLARIM GİBİ KELMELERLE DEĞİL ANLAYARAK OKUMAK VE ÖZÜNE İNEREK YAPILMALI ..
SİZİN YORUMLARINIZ GERÇEKTEN GÜZEL VE ANLAMLI DERİNE İNEREK YAZIYORSUNUZ
PAYLAŞIMINZDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM, SEVGİLERİMLE..
Merhaba
Eleştirinizi Baştan sona okudum. Hak verdiğim ve hak vermdiğim yanlarının olduğunu söyleyeceğim.
Öncelikle Etkili Yorumdan bahsetmek istiyorum.
Etkili yorumun yapılma sebebi ve hangi anlamda kullanılması gerektiği sayfaların yorumlar kısmında belirtilmiştir.
http://www.edebiyatdefteri.com/etkiliyorumnedir.asp
Etkili yorum nedir?
"Kaleminize sağlık","Güzeldi kutlarım","Tebrikler" gibi yorumların ne şiiri okuyanlara nede şaire faydası olmayacağı gibi gereksiz yorum kirliliğinden özgün yorumların arada kaybolduğunu gördük. Bu yüzden şiir sahipleri özgün yorumu şiirlerinde işaretleyerek okuyucularına bu yorumu ilan edeceklerdir.
Etkili yorumu kim(ler) seçiyor?
Etkili yorumu şairin kendisi seçiyor.Yani şair eklediği şiirde yapılan yorumların [Etkili yorum] linkine tıklayarak etkili yorumu seçebiliyor.
Birden fazla etkili yorum seçilebilir mi?
Hayır her şiir için yalnızca bir tane etkili yorum seçilebilir.
Etkili yorumları nasıl görebilirim?
Sitemizde oluşturulan etkili yorumlar bölümünden yada ilgili şiirin yorumlar bölümünde görebilirsiniz. Üstelik ilgili şiirin yorumlar bölümünde etkili yorumu diğer yorumlardan farklı bir renk tonunda olduğunu göreceksiniz.
Etkili yorumu değiştirmek için ne yapmalıyım?
Yenisi ile değiştirmek istediğiniz yorumun
[Etkili yorum] linkine tıklayarak yenisi ile değiştirebilirsiniz.
Etkili yorumu iptal etmek için ne yapmalıyım?
Seçmiş olduğunuz etkili yorum üzerinde bulunan
[Etkili yorumu iptal et] linkine tıklayarak etkili yorumun seçimini iptal edebilirsiniz.
+ Bu yüzden ilgili bölüme editöryel bir takip sistemi yapılabilir bu anlamda editörlerimizi yönlendirebiliriz
------------
Ayrıca seçici kurulun çalışma sistemini ve sizlerin varsa önerilerini defalarca anlatıp sorduk.
Üzgünüm ama bazı üyelerimizin kendi şiirleri ile o kadar çok meşgul olduğunu gördük ki kendilerinden başka hiç kimsenin seçkiyi haketmediklerini düşünmeleri daha üzücü bir durumdur.
Keşke benim şiirim demeden öneriler gelebilse ve bizlerde bunları dikkate alsak.
Eleştirinizi baştan sona okudum. Katıldığım yanı katılmadığım yanından daha fazla olduğu için olumlu bir eleştiri oluyorum görüyorum yazınızı.
Sevgiler
can.er
Sayfama gelişiniz ve zarif cevabi yorumunuz için teşekkür ederim.
Bana göndermiş olduğunuz linke esas konu; her ne kadar etkili yorumlar sayfasında birebir aynı değilse de amacın ifadesi yönünden doğrudur.Ve bunlar da her okur yazar üye tarafından bilinmektedir.
Benim bahsettiğim;
Kişinin, sayfasında etkili yorum tercihi, bunların ne şekil iptal edileceği değildir.Tabi ki şair; sayfasında ki yorumlardan birini kendi tercih ve anlayışına göre etkili seçer.Ama defterin etkili yorumlar sayfasına koyması veya oradan iptali okuyucunun, şairin yetkisinde değildir.Yetkililerin etkili yorumlardan seçerek ana sayfaya koyduklarıdır.Bu konulanlarda da yönetimin haklı olarak tasvip etmedikleri halde, o tür yorumların etkili yorum olarak ana sayfaya düşüp, tabirinizle " YORUM KİRLİLİĞİNE" sebebiyet verdiği ve bu durumun özgün yorum ve dolayısıyle şiirlerin arada kaybolduğu gerçeğidir yazdığım.
Üzülmenize konu, bazı üyelerinizin kendi şiirlerinin dışında hiç kimsenin seçkiyi hak etmediklerini düşünmeleri abesle iştigaldir.Ancak; bu seçkilerde çok güzel şiirler, kriterlere uygun şiirler olduğu gibi, genelde aynı kişilerde yoğunlaştığı, seçkinin uzaktan yakından kendisine uğramadığı, ihmal edilmiş, arada kaybolmuş pek çok şiirlerin de olduğu gerçektir.Objektif, samimi öneriler gelmesi kadar, bu önerilerin ne kadar değerlendirildiği de; yönetici olarak en iyi şekilde tarafınızca malümdur.Tıp kı bu yazımda olduğu gibi...
Eleştirilerimin, adı " Edebiyat Defteri Kültür ve Sanat Platformu" olan sitemizin, benzer siteler arasında çok daha iyi bir konuma gelmesi ve bu anlamda tek ve en doğru adres olmasını istemek ve beklemek dışında bir amaç taşımadığı hususunda bilgilerinizi rica ederim.
Saygılarımla.
Yazınızı dikkatlice okumaya çalıştım... Yorumlara da baktım biraz... Düşündüm neden burda olduğumu ve neden burada şiir yayınladığımı... Yazdıklarınıza hakverdiğimi söylemeliyim öncelikle... Bununla beraber beni çokta ilgilendirmiyor zira burada olma amacım paylaşmak ve şiirlerimi yayınlamak bir çatı altında...Çok yorum yazılmış mı yazılmamış mı pekte önem taşımıyor ..Elbbetteki okunmuş olması beğenilmesi hoşa gidiyor... Bir teşekkür bile edilmesi aslında şiirin okunduğuna işarettir .. Bu bana yeterli geliyor..
Bazen çok güzel yazılmış bir yorum hele de şiiri tamamlıyorsa insana doyumsuz bir lezzet veriyor bu açık...
Seçiçi kurul nasıl ve hangi yöntemle seçiyor şiirleri bilemiyorum... gerçekten bu işe gönül verenler elbette ki bekler ve hakettiğini ister... ALmalarını dilerim...
Belki yeterince ifade edemedim duygularımı ama benimde acizane fikrim bu.. teşekkürler..
Gül Şehri tarafından 10/8/2010 10:00:41 PM zamanında düzenlenmiştir.
can.er
Fuzuli’nin “Söylesem tesiri yok; Söylemesem gönül razı değil.” tarzı olmuş söyledikleriniz :)
Sn. Şair yazınızda değindiğiniz konularda haklılık payınızın olduğunu söyleyerek başlayayım sözlerime.
Maalesef uzun oluyor yorumlarım :) Bu yüzden bağışlana :)
Burada dikkat çektiğiniz konu yönetim, seçici kurul diye algılıyorum. Bilmem yanlış mı?
Yazınızdan bir paragrafı aynen aktarıyorum: "Edebiyat Defteri"mizin ana sayfası açılıp da şiire daha kolay ulaşma ve ilk intiba anlamında etkili yorumlara tıklanıldığında mükemmel bir ifade ile karşılaşılıyor. Kaleminize Sağlık". "Güzeldi,kutlarım", "Tebrikler" gibi yorumların ne şiiri okuyanlara, ne de şaire faydası olmayacağı gibi gereksiz yorum kirliliğinden özgün yorumların arada kaybolduğunu görüp özgün yorumları işaretleyen üyelerin ilan ettiği yorumlar aşağıdadır." denilmiş. Çokta iyi denilmiş”
Demişsiniz.
Yazınızdan anladığımsa: yönetim ya da seçici kurul böyle dediği halde neden dediğine ters düşüp; dediğini uygulamayıp; halen bu tarz kutlamaları güne düşürüyor diye serzenişte bulunmuşsunuz. Daha açık deyimiyle şiir sahibini kutlayan kişi, şairin arkadaşı olup renklendirmiş olabilir ama siz yönetim olarak salt tebrik ederim çok güzeldi vs. gibi şiire katkısı olmayacak, şiiri irdelemeyen bir yorumu, üstelik site başında ilan ettiğiniz halde; neden etkili yorum olarak sayfaya düşürüyorsunuz diyorsunuz ve bunun cevabını anlayamayıp, bunu sormakta/sorgulamaktasınız? Doğru mu anlamışım yazdıklarınızın özünü bilemiyorum ?
Lakin ben de nacizane derim ki: Önce şiir nedir onu düşünelim ona bakalım :)
Kimi şiirler vardır işkence gibi gelir insana. Kimileri vardır surata vuran nefes, ruhta esinti gibidir.
Şiir; hayatın yorgunluklarından bir nebze bile olsa uzaklaşmak, bazen de kolaya kaçmaktır :) Az kelimeyle çok şey anlatmaktır. Tek mısrayla bir sayfa geçiştirmektir çoğu kez. Yüreği, hayata bakışı, yürektekileri dökmektir kaleme. Şiir anlatılmaz, yazılır. Duygularını tek kelimeyle ya da kelimelerle anlatıyorsan, yani o resmi tek renk ile çizebiliyorsan bunu da hissettirebiliyorsan işte o şiir demektir.
Şiir; hem yetenek, hem bir emek, hem de duyarlı kişilik işidir.
Hele bir de duygusal yoğunluk yaşanıyorsa, tanımlanamaz tadlar çıkar ortaya..
İster çiçek böcek alsın - ister almasın, ister yönetim okusun ister okumasın :) Ee nasıl ki zevkler, renkler tartışılmazsa; seçici kuruldakiler de insan, onların zevk ve renkleri de değişebilir. Beğenenler sağ olsun ne diyelim :) En çok da kişi kendi beğenip, yazdığı kendi içine siniyorsa, bunu yapmış olmaktan mutluysa daha ne ola :)
Şiir yazandan korkmamalıyız, ne kadar sert bir uslup kullansa da yüreği yufkadır çünkü.
Hem sorulmalı şimdi? Sahibinden başka kim karar verebilir ki yazılanın şiir olmadığına?
"Her insanın bir öyküsü vardır ama her insanın bir şiiri yoktur." Demiş Özdemir Asaf :) Sırf bu sebeple olsa bile yazmalı ve hiç yazmayı bırakmamalı.
Ve bilindik bir hikayeyi paylaşarak bitirmek isterim sözlerimi.
Yahya Kemal'le Orhan Veli Kanık boğazdaki yalılara bakarak yürümektedirler. O sırada aralarında şöyle bir diyalog gerçekleşir:
Yahya Kemal: Şunlara bak, o kadar paraları, malları mülkleri var. Boğazda yalıları, son model arabaları var. Ama yine de bizim hissettiklerimizi hissedemiyorlar, tuhaf. Biz hissedilmişini, üstelik yazıya dökülmüşünü veriyoruz, anlamıyorlar...
Orhan Veli: Peki onlar olmasaydı ben nasıl kendimi bulacaktım? Çok şey borçluyuz onlara.
Yahya Kemal: Yine de onlara da öğretmeliyiz bu sevdayı, coşkuyu, hazzı.
Orhan Veli: Haklısın, en azından diğer insanları zehirlememeleri için..
:))
Samimi kaleminizi kutlarım yürekten.
Saygı ve sevgilerimle..
sera. tarafından 10/8/2010 2:33:09 PM zamanında düzenlenmiştir.
can.er
Haklılık payımı anladım.Haksızlık payım hangileridir? Hem haklı olduğumu gösterme gibi bir çabam da yok.Sözlerin icraata yansıması...Uygulamada görülmesi...Şiir hakkında bilgilendirmeniz için teşekkürler.İçinde duygu bulunmayan şiirler, sofrada çorbaya benzer.Olsa da olur, olmasa da...Böceklenmeler madem ki öyle önemsizler, defterde niçin varlar ve dağıtıyorlar? Şiiri tabiki en iyi bilen ve hisseden onu yazanı bilir.
Özdeyişlerle süslediğiniz yazıma yorumunuz anladığınız şekildedir.Be vesileyle ve de şiirlere yaptığınız yorumlar sayesinde pek çok şiire ulaşmama neden olduğunuz için teşekkür eder, selam ve saygılarımı sunarım.
sera.
Söz girişimi "Sn. Şair yazınızda değindiğiniz konularda haklı olduğunuzu söyleyerek başlayayım sözlerime." diyerek düzelteyim ikinci fırsatta:))
Ama madem sordunuz, sorunuzla cevap hakkım doğdu hemen yanıtlayım :))
'Haksızlık ya haksızlık payınız demek yanlış' olur. 'Dikkatten/gözden kaçan' ya da 'Dikkate alınmayan' husus demek sanırım daha doğru olacaktır.
Şöyleki: Unutmamalı ve bence aynayı kendimize tutmalıyız önce. Nasıl bizler iş/güç sorumluluk sahibiysek ve gün içinde yayınlanmış şiirlerin tamamına vakit ayırıp, zaman bulup okuyamıyorsak, yönetimdekiler de aynı sorumlulukları taşıyıp ilk işleri bura olmayıp, zaman ayıramıyor olabilirler. En azından ben öyle düşünüyorum :)) Her gün yayınlanan onca şiiri, her birini tek tek okumak mümkün mü?
Ve nasıl ki bizler; beğendiğimiz bir 'Şiir'i favori listemize alıyorsak, ilk okuduklarımız o kişilerin ki oluyorsa, sonra eğer 'Vakit' kalıyorsa diğer şiirlere dönüyorsak, yönetimdeki kişilerin de böyle yapılıyorsa/yapıyorlarsa tabi! bu da çok ters, tuhaf gelmemeli sanki.
Burada altını çizerek demeliyim ki reel anlamda sizleri tanıyıp bilmediğim, sadece şiir ve yorumlarınızdan gördüğüm/bildiğim kadardır yönetimdekileri de tanıyışım. Sözlerim yanlış anlaşılıp taraflı/yanlı gibi algınlanmasın lütfen. Nacizane görüşümdür sadece. Aslında meraklı biri olmasam da, şimdi aklıma takıldı inanın:)) Kullandığı nikinin altında gördüğüm kadarıyla bildiğim yöneticiler sadece Sn. Habib Dağ ve Cömert Yılmaz'dır. Bilmiyorum kimlerdir yönetimdeki kişiler?! Seçici kuruldakiler? Kaç kişidirler? Vallahi merak ettim şimdi:))
Konu dağıldı:)) Dönelim konuya; seçilen şiirlere/güne düşen yorumlara. Ve burada derseniz ki ama onlar yönetici, seçici kurul. Farkları olmalı. Alsalar da favori listelerine; öncelikleri, öncelikli kişiler listelerinde olmayanlar ya da o kişilerden önce başka yayınlayanlar olmalı. Fırsat tanınmalı başka kalemlere de. Okudukları-baktıkları 'sadece' listelerindeki favori kişiler ve şiirler olmamalı, sadece onları okumamalılar/seçmemeliler. İşte o zaman tamamen ve tek kelimeyle haklısınız.
Gelelim güne düşüp, böcek, kurdele alma konusuna:)) Ben önemsizdir demedim.
'İster çiçek böcek alsın - ister almasın, ister yönetim okusun ister okumasın :)' demiştim. Burada kastım ve anlatmak istediğimi paragrafımdaki 'En çok da kişi kendi beğenip, yazdığı kendi içine siniyorsa, bunu yapmış olmaktan mutluysa daha ne ola :)" sözü(m) anlatıyor diye düşünüyorum. Yani salt bunun için sadece 'Amaç' çiçek böcek 'Almak' için şiir yazılmamalı demeye, şiir neden yazılır konusuyla da bunu anlatmaya çalışmıştım.
Yoksa, elbet önemsiz değildir. Bu uygulama; Daha iyi yazmaya yönelten, ruha haz veren, kalemi-yüreği onore ve teşvik eden bir olgudur. Hem de görmediğiniz bir kalemi görme tanıma şansıdır bir çok okuyucuya.
Saygı ve sevgilerimle...
can.er
sera.
Şöyle ki: Bilir/görürüm gönül sayfama gelip, ilk yayınladığım günden beri, her şiirimi okuyansınız. Bununla birlikte şiirlere yazdığım yorumları da beğeniyle takip edensiniz. Bunu yazmış olduğunuz yorumlarınızda da zaman zaman belirtmişsinizdir. O yüzden beğeniyle ifadesini kullandım:)) Kendi, kendime paye çıkarmadım yani:)) Sağolsun takip eden g/özünüz-g/özler :))
Yazınız hakkında yazdığım 2 yoruma (kendi gözümle değil) bir okuyucu gözüyle tekrar baktığımda, gördüğüm şu:
- 'Kişisellikten' uzak, 'kişisel'leştirilmeden genel bir görüş bildirilmiştir.
- Espiriyle karışık; haşlama, taşlama (hiciv) vardır aslında:)) Anlayana!
- Objektif, 'Yansız' tarafsız ve 'Net' bir fikir bildirimidir.
- Yorum karmaşasına sebep olabilecek üstü kapalı karanılk cümleler görmemekteyim. Kullanılan ifadeler 'Açık' tır.
Gelelim sizin verdiğiniz cevaba ve karşı karşıya gelme mevzusuna :
"Her iki yorumunuzu da değerli okuyucuların takdirlerine sunuyorum." demişsiniz.
Bu cevabınız beni incitti, şık bulmadım açıkcası.
(Bakın ne kadar 'açık net' şekilde söylüyorum, ben de bunu beklerdim sizden)
Şöyle ki: Ben sizin yazdığınıza, sizin sayfanıza gelmişim. Yazdığınız konu hakkında yorum yapmışım. Konuya istinaden fikrimi, duygularımı, düşüncelerimi paylaşmışım.
Siz yanlı bulursunuz. Beğenirsiniz/beğenmezsiniz. Görüşüme katıldıklarınız/katılmadıklarınız olur. Olur da olur.. Doğaldır. Neyse ne. Ama bu durumda yapılması gereken:
Bu duygu, düşünce ve fikirlerinizi en az benim yazdığım kadar, şu anda da bunu yaptığım gibi 'Net' 'Açık' bir dille bana 'Siz' 'Kendiniz' demelisiniz.
Zira; burada 'Ev sahibi' olan sizsiniz. Bura sizin mekanınız/eviniz.
Yazdıklarıma katılan katılmayan elbet olabilir. Herkes her konuya aynı bakıp, aynı düşünmez ki? Okuduğu zaman benim yazdıklarıma dair uyan/uymayan ve diyecek sözü, fikri olan varsa tabi söyleyebilir zaten söylerde. O zaman bu sizden çıkmıştır, sizin dışınızdaki, iki kişi arasında olandır.
Ama.. Ama bence Doğrusu: Bir evsahibi; evine gelmiş birine kendi hizmet eder Sn. Can.er.
Diyeceği bir fikri, sözü varsa; bu olumlu/olumsuz her neyse kendisi der, kendisi demelidir.
Kalkın komşular ilgilenin, bu kişinin dediklerine sizler ne diyorsunuz, hele siz cevap verin tarzında bir tavır içine girip, pası başka konuklara atmamalıdır.
Bu benim hayata bakışıma göre doğru da değildir, yakışık da almaz.
Ve oldum olası, hiçte haz etmediğim bir durumu maalesef yaşıyorum şu an.
O da şudur ki: Bir şiirin/yazının altında şiir içeriğiyle alakalı olmayan; karşılıklı 'Kişisel' sohbet şeklini alan ve yazışmaya dönüşen bir hal almasıdır. Bunun için özür dilerim.
Lakin; cevabınız karşısında düşündüğümü de demesem, hem düşünmüş olacaktım hem de dememiş olacaktım:)) Ve en önemlisi siz de düşüncelerimi ve incittiğinizi/incindiğimi bilmemiş olacaktınız. İçimde kalsa bu durum da doğurusu beni rahatsız edecekti:))
O sebeple bu şekle dönüştü. Mesaj olarak yazmayı istemedim. Açık ve ortada olsun diye.
Daim olsun yüreğiniz/kaleminiz Sn. Şair. Teşekkür ederim.
Sayglarımla...
can.er
Teşekkür eder, selam ve saygılarımı sunarım.
Sevgili Caner bey. Bende çok uzun ve etkili yorum yazanlardan hiç olmadım çok nadirdir uzun yorum yaptığım. Uzun yorumlar yapınca etkili olduğu anlamına geldiğini de düşünmüyorum çünkü bazen şiirin içeriğini yanlış yorumlamışlarda olabiliyor.Bazen kısa ama öz yorumlar benim için çok etkili olabiliyor, birine bu şiir nefis di derken çok güzelin üzerine konuşmanın anlamsız olduğunu düşünüyorum, bu arada şiiri analiz edenlere saygım sonsuz ama bazen öylesine komik bir durum söz konusu oluyor ki siz farklı şeyi yazmışsınız o apayrı bir konuyla sizin dizelerinizi analiz ediyor:))
Böcek konusuna gelince ben yazdığım dizeyi kendim içimden gelerek bana çok şey ifade ediyorsa bir başkasının beni ödüllendirmesi benim hiç de umurumda olmuyor inanın. Böcek alan şiirleri zaman zaman okuyorum. Beğendiklerimde oluyor ama hiç beğenmediğim dizelerde o kadar çok ki,beğeni bence görecelidir size çok şey ifade eden bana etmeye biliyor.Bende seçim yapanlara saygı duyuyorum. Kimseye şiirimi yorumlar mısın demedim. Her şiir dostunun tarzı farklı farklı, herkese saygı duyuyorum.Ama ödül almak için dizelerinin şeklini değiştirip kalıba sokanlara hayret ettiğimide söylemeden geçemiycem.
Bakın bende oldukça uzun yazdım ama kendimi ifade etmek istedim. Yazınızı analizi değil bu:)Bu arada sizlerin yorumlarını her zaman etkili yorum olarak görmüşüm dür, çünkü bazen benim duygularımı nasıl okuyorsunuz diye merakta etmiyorum da değil.
Güzel di tebrikler sevgi ve saygılarımla…
can.er
Benim, yorumların kısalığına veya uzunluğuna bir şey dediğim yok.Üstelik kısa cümlelerle şiire yorum yapmak da bir hünerdir.Maharettir.Az lafla çok şey anlatabilmek...Uzun yorumlar o şiirin okuyanda bıraktığı etkinin dışarıya çok geniş olarak yansımasıdır.Yoksa uzun yorumların doğru olacağı, etkili olabileceği gibi bir görüşe sahip değilim. Yeter ki yorumlar; doğru, yazana ve okuyana bir şeyler verebilsin.Arada kaybolmaya mahküm şiirlerin daha fazla okunmasına vesile olsun.Ve de suçlama ile hakaretlere yer vermeyip, şiirin yorumundan öte bar muhabbetine dökülmesin.Yöneticilerin dediği gibi de " yorum kirliliğine sebebiyet verip, etkili yorumlar sayfasına düşmesin.Tabiki kararlarına saygı duyulacak ama denilen ile uygulanan farklı olmamalı.
Şiirler kişinin yürek sesleridir.Hissettirdikleridir.Bunları başkalarıyla paylaşımlarıdır.Aksi halde evde ki deftyerimize yazar, sayfayı kapatırdık.Ha bunların içinde mesaj içereni vardır, eğiticidir, öğreticidir, sosyal konu işleyeni vardır, edebi değer olarak yazılmışlardır.Bunlar da yazanın yeteneği, bilgi ve donanımıdır.Ama hepsi de yürekten dökülenlerdir.Ödül bekleme amacıyla da şiir yazılmaz.İyi de burada böcek ve kurdelalar niçin vardır? Ortada bir ödül varsa ; bunu da edebiyat ve şiir adına hak edene vermek de en doğrusudur. Sizin de belirttiğiniz gibi bazı ödüllü şiirleri beğenmemiş olmanız doğal. Her şiir her keze aynı şekilde hitap etmez.Etmek zorunda da değil.Ama bir kıyaslama yapıldığında da nede bu da, o değil dememek de elde değil. Kıstas ne. Hangi terazi ile ölçülüyor.Eğer bir değeri yoksa kaldırsınlar o zaman.Yürek sesine değer biçilmez.Son şiiriniz HİÇ' e bir bakın bakalım Sn.Şair.
Sizin şiirlerinizde etkili yorum olarak görmeniz hususu;
Yazdığınız şiirlerin her dizesinde kendimi bulmuş olmamdan,duygularımı dizelerinizde hissetmemdendir.Aynı yolun yolcuları bir gün bir şekilde mutlaka karşılaşırlar.Eğer yaşanmışlıklarda müşterekler veya asgari müşterekler fazlalaştıkça ortak yönler su yüzüne çıkar.Ve o yazılanlarda kendinizi bulursunuz.Yorumlar da şiirin analizi olunca düşünceler örtüşür diye düşünüyorum.Duygu birlikteliği, düşünce birlikteliği diyelim.
Bakın bu yazdığımda uzun oldu:)Ne yapayım kısa yazamıyorum.Zaman hırsızlığımdan ötürü affola.
Yorumunuz için teşekkür eder selam, sevgi ve saygılarımı sunarım.
Şiirlerin ödüllendirilmesi; yazanı daha da yüreklendirmesi, bir sonraki şiirin daha da özenle yazılmasına vesile olabileceği gibi, hak edenin hak ettiğini alamaması durumu da nice şiir gibi şiirlerin de yok sayılmasına, kaybolmasına neden olmaktadır.
Endişem o dur ki büyük bir beğeni ile okuduğumuz yazar ve şair arkadaşlarımız yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ya yazmaktan vazgeçecek ya da şiirlerini asmayacaklardır.Belki de defterde bulunmanın anlamsız olduğu kanısına varıp gideceklerdir.
Bence bu sebeplerden dolayi siir yazmaktan ve siteye siir eklemekten vazgececek olan birileri zaten siiri
sevmiyor demektir.Ödüller siiri is olsun diye yazanlari belki yüreklendirir.Ama siiri sevenler ödülle ne ilerler ne de daha farkli olacagini düsünür.Sitede yapilan yorumlar icin binbir cesit seyler dile geliyor.Samimi oldugumuz ya da yorumlarimizin bazi siirde samimi yansimasi yalnis birseymidir ki.Bence degil.
Kisa yorumlanir söz olur, uzun yorum olur söz olur, samimi yorum olur söz olur yorum yapmazlar söz olur.Etkili yorum yapmistir ne icin yapmistir.Etkili bulmustur etkili yorum yapmistir.Birileri birilerin keyfine gidecek diye bir kural yok.Olmamali.Yoksa o butonlar var olmazdi.Sonucta Edebiyat sitesi sadece profesyonel sairlerin yazarlarin katilabilecegi bir yer degildir.Bunu da dikkate almak gerekir.Sanki siiri birakmislar yorumlar gözleniyor.Cok enteresan.
Zaman zaman bazi üyelerin yorum yapmaktan kacindiklarini dile getirdiklerini dahi okumusuz.Hak vermemek mümkün degil.Bu nasil birseydir anlamadim sahsen.Hersey gönül meselesi galiba gönülden yapilan hersey ayri güzeldir.Bedel ölcülemez.Cünkü hesap cikar yoktur orda siir de yürekten yorumda yürektendir..Sekil almaz bir takim seylere göre.Böyle olunca siteden uzaklasmanin lafi bile
edilemez.
Yüreginize saglik
Saygilarimla
hicbitmez tarafından 10/7/2010 7:03:52 PM zamanında düzenlenmiştir.
can.er
Deftere üye olduğumda, ilk yazdığıma ilk yorumu yazan siz değerli şair dostla bu yazımda karşı karşıya geleceğim hiç aklıma gelmezdi.Ama düşünce farklılıklarının olması da çok doğal ve belki de iyiye, doğruya gitme yönünde en doğru yoldur.Şiirlerini ve yazılarını beğeni ile devamlı okuyan biri olarak, sizi tanıyor ve bu nedenle de kendimi şanslı şiir severlerden biri olarak görüyorum.
Eğer, yazınızı bağımsız bir yazı olarak okusaydım; hiç tereddütsüz altına imzamı atardım.Yazımdan bir parağrafı alıp onun doğrultusundaki yorumunuza katılmamak zor.Oradan başlarsak;
Şairler ne zulümler, ne baskılar görmelerine rağmen yazmaktan ve düşündüklerini söylemekten asla vazgeçmezler.Canları pahasına da olsa.Kağıt, kalem bulamasalar, taş duvarlara, yerlere çivilerle kazırlar yazacaklarını ve de yazarlar.Hem de hiç silinmemecesine.Beklentisizdir yazdıkları.Birşeyler bekleyerek yazıyorlarsa bu sipariş ve ısmarlama olur ki, yürek sesi değildir, şiir olmaktan çıkar o.Herşeye rağmen kalemlerini satmazlar.Bilirler ki kalemleri namuslarıdır.Yürekler ölür, yanar ve kanar ama satılmazlar.Her ne kadar organ mafyası gelişse bile...Şiiri seviyor olmak, çeşitli entrikalara boyun eğmek demek değildir.Eğer bir yerde şiiri teşvik ve başkalarından ayrıcalıklı kılma adına ödül varsa; bunun hak edenlere dağıtılmasını istemek ve beklemek kadar doğal ne olabilir?Eğe önemsizse ödüllendirilmeler burada böcek veya kurdela dağıtmaya ne gerek var.Dağıtılıyorsa gerçekten hak edenin alamaması burkar.Gitmeye neden midir?Hayır.Onu üzen haksızlıktır.Uygulamadır.Her ne kadar hiç bir şiir beklenti karşılığı yazılmasa da. Sahne sanatçısının en büyük ödülü alkışlardır.Ya şairin ne ola...Yürekten bir parça olan o sözcüklere bedel biçilebilir mi?Böyle bir bedel için ısmarlama yazılabilir mi?Tabi ki hayır.Butonların varlığından söz etmişsiniz.Onların varlığı, bazı şiirlerin bazı şiirlerden farklı olduğunun göstergesi için değil midir.?Ama baktığımızda böyle olmadığı açıktır.En yakın örnek; bir arkadaşımızın 6 yorumla böceklendiği bir şiiri olurken, sizin yazdıklarınız sayısal okunma, sayısal yorum ve puan olarak çok üstlerde olmasına rağmen, üstelik edebi ve içerik olarak dolu iken mesaj da veren kaç şiiriniz böceklenmiş, kurdela almış ve güne düşmüştür? Bu durum şaire ve şiire haksızlık değil midir?Butonların işlevleri nedir ve nasıl değerlendirilir? Ha bu şairin hiç de umuruında değildir.Böcek ve kurdela için yazmaz.Ama burada da böyle bir şey varsa değerlendirilmelidir diye düşünüyorum.Şiir adına.Kaldı ki bilindiği üzere Edebiyat da sadece şiirden ibaret değildir.
Yorumlar konusuna gelince;
Ben, yazımda defter yöneticilerinin kendi söylemlerini yazıma ekledim.Ve o söylemlere rağmen " Güzeldi, kutlarım" şeklinde ki yorumların etkili yorumlar sayfasında yer almasını yadırgadığımı söyledim.Bu bir tezat değil mi dedim.Yoksa yorumun uzunluğu, kısalığı, güzelliği, haklılığı konusunda bişey demedim.Ben şahsen pek çok şiire o yorumlar sayesinde ulaşmaktayım.Meramın en güzeli de kısa sözcüklerle yapılanıdır.Maharet ister.Ama şiirin içine öyle bir dalarsınız ki sayfalarca yazmak gelir içinizden.Okuyucuya da, ilgili şaire de haz verir bu durum.Eleştiri ve yorumların bazılarında gördüğümüz ve zaman zaman hepimizin yaşadığı yorumdan öte suçlamalar , hangi vicdan ve duygu insanına yakışır.Bir de bunlara bar muhabbetleri eklenirse yorum adına...Kişiye nasıl ki kendini bulduğu bir şiir harika geliyorsa, bir başkasına hiç de hitap etmeyebilir.Bu normal.Etkili olarak tercih edilen yorumlar da böyle.Ne var ki en yetkili kişiler " Yorum kirliliği" olarak nitelendirdiği yorumları o sayfada yayınlıyorlarsa bunun sebebi ve izahı ne olabilir?
Sn.Hiçbitmez;
Her ne kadar defterde yer almasına, herkezin okumasına açık olarak yazılmış ,ise de; kişiliğim gereği etik bulmadığımdan burada belirtmek istemediğim bir şiir ve ona yapılan yorumları, o yorumların bir msn de, chatleşme konuşması şeklinde, şiirle hiç alakası olmayan tarzda olduğunu, rakı muhabbetinin yer aldığı o konuşmaların Edebiyat Defteri Kültür ve Sanat Platformu'nda yorum olarak yer almasının ne kadar doğru olabileceğini görmeniz anlamında size özel mesaj olarak göndereceğim.Umarım beni ve yazdıklarımı o zaman daha iyi anlayacaksınız.
Baki selam ve saygılarımla.
hicbitmez
ve bu detayli cevap icin.Siz de benim siirlerini severek okudugum üyeler arasindasiniz. Aslinda yorumumu sizinle karsi karsiya gelmek icin asla yazmadim.Sizin de dediginiz gibi sair beklentisiz yazandir ben de bunu demek istedim.Etkilemez yani verilmis ya da hak etsede verilmemis olan ödüller.Yürekten yazanlarin cizgisi baskadir.
Onlari ödüller degil yürek sesleri yönlendirir.
Benim gözümde ödül icin beynini yorarak o aldi ben nicin almadim gibi olan bir düsünce dahi siir adina bir gölgedir.Dediginiz gibi sairler ne baskilar görmüstür buna ragmen yazmaktan ve fikirlerini düsüncelerini dile getirmekten bir an olsun vazgecmemistir.Zorluklari dahi sorun etmeyen ruhlar bu gibi ödül konularini hic sorun etmez.(bu tabii benim bakisimla kimse buna katilmak zorunda degil)
Ve etkili yorum konusunda yapmacikliktan sululuktan uzak oldugu müddetce kisi icin anlam tasidigi sürece etkili yoruma karsi bir tepkiye karsiyim.O yüzden dedim ki etkili bulmustur etkili yorum yapmistir.Buton konusun da bu anlamda degindim.
Ve raki muhabbeti gibi ya da offfffff offfff falan filan gibi olan yorumlar bana da hos gelmiyor.
Ama sunu da hep diyorum gerek siir gerekse yorumlari ile kisiler sadece kendini resmeder bu karakter ve tarz meselesidir.
Ve dediginiz gibi suclayici ya da üstünlük taslayici kirici bir üslupla yapilmis olan yorumlar duygu ve vicdan sahibi olan insanlara terstir.
Ama dünyadaki insanlar ne yazik ki yürek sesi olan siirleri dahi farkli yönlere cekebiliyor.
Gönül sesi yürek sesi ikinci planda kalmak üzere.
Yapaylik siirlere dek ulasti ya da bulasti.
Bize bizim gibi icten insanlar dostlar yeter inanki.
Onlarin varligi binbir böcege ve ödüle bedeldir.
Tekrar sonsuz saygimla
Haklı yanları da olan çok samimi bir eleştiri yazısı.
Herkesin alacağı pay var.
Kalemine sa------ Haklısın çok söylüyoruz bu cümleleri.
Samimi uyarıların dikkate alınacaktır İnşallah.
Teşekkürler.
can.er
Haklılığımı ispatlama gibi bir durumu hiç düşünmedim.Ama samimiyetimden asla şüphe etmeyin.Sadece bir durum tespiti yaptım. Edebiyat ve şiir adına.Edebiyatı da yalnızca şiirden ibaret sayamayız.Kalemine sa........ bu sözcüğü tamamlayabilirsiniz.Ve söylenmelidir de.Benim dediğim; yönetimin uyarmasına rağmen ve bu uyarı da etkili yorumlar sayfasının başında yer alıp benim de yazıma ekleyip, görüldüğü üzere; o tür yorumlar onların deyimiyle " yorum kirliliği ise defterin " Etkili Yorumlar Sayfasında" nasıl ve neden yer aldığıdır.
Etkili yorumlar okunarak ilgili şiire ulaşılmasına ve okunmasına kolaylık sağladığı için pek çok şiirin arada kaybolmamasına vesile oluyor.Dolayısıyla varlığından bihaber olduğumuz pek çok değerli şair ve güzel şiirlerini okuma fırsatı bulabiliyoruz.Aksi halde tüm şair ve şiirlere ulaşılmasının zorluğunu siz de kabul edersiniz.Bağışlayın; şimdiye kadar sayfanıza hiç gitmemiştim.Acaba neden? Oysa, yazınızla birlikte sayfanıza gittiğimde gerçekten güzel şiir ve yazılarınızla tanıştım.Keşke daha önceleri tanıyabilseydim.Bilmem anlatabildim mi?
Duyarlılığınıza teşekkür eder, selam ve saygılarımı sunarım.
Engin Tatlıtürk
Şiir yazsam da şairliğim yoktur. Zevkine.:)
Fakat nesir'i seviyor ve ilgileniyorum. Okumayı da seviyorum.
Allah keder ve mani vermezse çok karşılaşırız bu sayfalarda.
Sevgi ve selamlar.