10
Yorum
0
Beğeni
0,0
Puan
1956
Okunma
Bilişim teknolojisinde artık her şey gözler önünde. Ülkeler, insanlar birbirlerine daha yakın.Yapılanlar daha bir görülür durumda. Bunların paralelinde de amaç ve işlevlerine göre çeşitli siteler kurulmakta ve hizmet vermektedirler.Kişiler de kendilerini bulabilecekleri, paylaşımlarda bulunacakları, kendinden bir parça olarak gördükleri bu sitelerin birine üye olurlar.Bunlardan bir tanesi de şu an içinde olduğumuz ve üyesi olmakla onur duyduğumuz " Edebiyat Defteri Kültür ve Sanat Platformu" patentli sitedir.Pek çok benzeri site olmasına rağmen, burası tercih edilmişse vardır bir sebebi.Kuranlara ve bu günlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür bir borçtur.
Ancak;
Üye olmayanların da site ziyaretlerinin mümkün olduğu "Edebiyat Defteri"mizin ana sayfası açılıp da şiire daha kolay ulaşma ve ilk intiba anlamında etkili yorumlara tıklanıldığında mükemmel bir ifade ile karşılaşılıyor.
" Kaleminize Sağlık". "Güzeldi,kutlarım", "Tebrikler" gibi yorumların ne şiiri okuyanlara, ne de şaire faydası olmayacağı gibi gereksiz yorum kirliliğinden özgün yorumların arada kaybolduğunu görüp özgün yorumları işaretleyen üyelerin ilan ettiği yorumlar aşağıdadır." denilmiş.Çok da iyi denilmiş.Ne var ki yorumlara göz attığımızda üstteki ifadeyle çelişen, ama ana sayfaya hemen her gün düşen o tür yorumlarla karşılaşılmakta ve ister istemez okuyana, ne eleştiri, ne de yorum sadece kutlama dedirtip, yetkililerin yazdıklarıyla çelişkili bu durum nedendir sorusunu sordurmaktadır.Denildiği gibi bu tür yazılar da " YORUM KİRLİLİĞİ" olmasına rağmen ana sayfaya etkisiz ama etkili yorum olarak maalesef düşmektedir.Bununla da istisnasız her gün karşılaşmaktayız.Bu arada pek çok yorumun da arada kaybolduğu, fark edilmediği bir gerçektir.Tıpkı ödül alacak düzeyde olup da almayan şiirlerin fark edilmediği gibi.
Bununla beraber; kişilerin ilk, öncelikli okuma ihtiyacı duyduğu şiirler, yazılar vardır.Gözler hemen günün şiirlerine takılır.Böcekli, kurdelalı şiirleri arar.Konu ile ilgili olarak bir yazıya yazdığım yorumda da belirttiğim üzere;
Edebiyat Defteri ki, şiir adına paylaşımların yapıldığı, edebiyata ve şiire yeni isimlerin ve yeni eserlerin kazandırılacağı bir yer iken; yapılan hesap ve kitaplar nedeniyle sanki gerçek amacından uzaklaşıyor gibi.Birilerinin birilerine yakın görünme gayretleri ap açık fark ediliyor.Bu hesap ve kitaplar nedeniyledir ki buna yandaş olmayan pek çok şairlerin şiirleri - ki onlar şiir gibi şiirler- maalesef arada kaybolup gidiyor.Fark edilmiyor.Belki de çok az okunabiliyor.Tıpkı, nice şiirlere yapılan yorum gibi yorumlar gibi.
Böcek ve kurdela alabilme veya güne düşebilme uğruna her yol mübah sayılabiliyor.Şiirlerin ödüllendirilmesi; yazanı daha da yüreklendirmesi, bir sonraki şiirin daha da özenle yazılmasına vesile olabileceği gibi, hak edenin hak ettiğini alamaması durumu da nice şiir gibi şiirlerin de yok sayılmasına, kaybolmasına neden olmaktadır.
Yönetici veya seçici kurulun, seçme kriterleri nelerdir? Her ne kadar okuyucuyu veya yazanı ilgilendirmiyor sa da , şiir adına kaygı verici bir durum arzediyor.Çok okunma, çok yorum, puan veya başka her ne idiyse bunlarda adil olunamadığı kanaatindeyim.Çünkü; şiirler matematik kuralları uygulanarak değerlendiriliyorsa, bu şiire darbedir.Matematiğin (hesap ve kitabın) edebiyatta, şiirde belirleyici olamayacağı, olmadığı açık ve nettir.Üstüne üstlük küskünlükler de yanında kar kalıyor.Endişem o dur ki büyük bir beğeni ile okuduğumuz yazar ve şair arkadaşlarımız yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ya yazmaktan vazgeçecek ya da şiirlerini asmayacaklardır.Belki de defterde bulunmanın anlamsız olduğu kanısına varıp gideceklerdir.Bu durum ise hem defter, hem edebiyat ve hem de şiir adına büyük bir kayıp olacaktır.
Kendilerini, sadece ana sayfada hem de birden çok etkili yorumlarıyla tanıdığımız şairlerin şiirlerine dönüldüğünde, bu durumda ki pek çok şairin şiirlerinde ödül olduğu varsayılan böcek ve kurdelalara rastlanılmıyor.Etkili yorumları ana sayfaya alan da seçici
kurul, şiirlere o ödülleri veren de seçici kurul.Ama uygulamada bir aksaklık var.Öylesine yorum yapabilenler, şiir yazamıyorlar mı demekten kendini alamıyor insan.İster istemez sorguluyorsunuz.Kriterlere uymayan yönleri nelerdir diye.Bir şiir; gerek edebi, gerek içerik yönüyle çok mükemmel, hatasız olabilir ama tarzımız değildir diye beğenmeyebiliriz.Bizim beğenmememiz onun kötü şiir olduğunu göstermez.Ve ödüllendirilmesine de engel teşkil etmez.Eğer birilerinin tarzı doğrultusunda olması gerekiyorsa bu da sipariş gibi olur ki, şiirler siparişle olmaz.Şiire şiir olarak yaklaşılmalı,
yazanın kimliğine değil, yazdıklarına bakılmalı.Gerek içeriği ve gerekse yapılan yorumlar hem okuyana hem de yazana artı değer olarak dönmeli, saygı ve sevgi çerçevesinde dostlukların pekişmesine vesile olmalıdır.Var olan dostlukları tarümar etmek, yok etmek değil.
Şiirli günlerde, ödülsüz ödüllü şiirlerde buluşabilmek ve onlarla daha kolay tanışabilmek ümidiyle...
Aydın
Ist.07 Ekim 2010
Bu yazıda değindiğim noktalarda yapılan yanlışa en güzel örnek, bıgün (11 / 10 / 2010 ) güne düşen şiiri, yönetim kadrosunun yorumunu ve günün şiirine yapılan HAKLI TESBİTİ siz dostlarımızın taktirine bırakıyorum.
Saygılarımla.
GÜNÜN ŞİİRİ;
Hasetçiçeği
Seni
Ar damarı çatlamış
Hasetçiçeği
Çördüğü ağacının
Dibindeki baldıran
Evleklere dadanmış ayrıkotu
Seni
Su arkındaki yılan
Bel vurmaya değmez ki
Seni
Bahçelerden uzaklara, rumuzlara
Duvardan atlayan kaçak gizli
Seni
Uykusu sabahın alaca saatleri
Horozlardan erken
Seni
Üstüne çiyler düşesi
Dikensi çiçekler açmaya
Boyuna delmek için
İyilik Atlasını
Kalpler kırmaya gelen
Seni
Hiç vazgeçmeyen iğnecikuşu
Ne zaman Güzellikler Alfabesine
Babaannem derdi ki
"Kendimden ednâsını bulamadım"
Seni
Sınıfın en kurnazı
Metropol gülü, yapmaçiçek
Ne derdi babaannem
Ednâ nedir bilir misin?
Karacaoğlan’ı...
ilhan büyükcebeci (ilhanbuyukcebeci)
GÜNÜN ŞİİRİNE YÖNETİMİN YORUMU;
asran
( Yönetici )
Mesaj Gönder Favori Üye Listeme Ekle Engelle Bu Yoruma Cevap Yaz
11 Ekim 2010 Pazartesi 00:15:05
İlhan Bey öncelikle tebrik ediyorum emeğinizin, özeninizin, hassasiyetinizin karşılığını alırken sizi görmekten mutluluk duyuyorum.
Siteminizi (pardon :) ) şiirinizi beğenerek okudum. Sadeliği, anlaşılırlığı her zaman ön planda. Yinede aşağıda vereceğim kısmı bi yerlere bağlayamadığımı belirtmek isterim. Çözemedim her nedense.
Seni
Hiç vazgeçmeyen iğnecikuşu
Ne zaman Güzellikler Alfabesine
Bunun dışında keyifle okuduğumu söylemem "malumu ilam" olmaktan öteye geçmeyecektir. Saygımla...
*
Hilmi YAZGI
Mesaj Gönder Favori Üye Listeme Ekle Engelle Bu Yoruma Cevap Yaz
11 Ekim 2010 Pazartesi 01:44:00
Ismarlama şiir
Geçmişte de yaşanmıştı benzer olaylar.
Bir şair sitede önceden paylaştığı bir şiirini niçin tekrarlama gereği duyar anlamış değilim.
"Vay efendim bu şiir iki yıl önce başka sitede olan bir tartışmadan doğdu, tekrar yayınlama gereği duydum"
Bu ne anlama geliyor?
Diğer sitelerde olan kavgalarımızı buraya taşıyalım;
sonra da o kişilerin eline koz verelim buraya gelsinler ve
buradaki huzur ortamının da tabiri caizse içine etsinler.
Yapmayın efendim; şiirinize diyecek yok, yergi olarak güzel mi güzel
ama, eski mevzulari ikide bir gündeme getirmenin kimseye faydası olacağını sanmıyor ve
kişisel taşlamaların ne kadar cilalansa da edebiyata bir katkısı olacağını düşünmüyorum.
Kurula da bir soru yöneltelim izninizle;
Şiir ilk asıldığında neredeydiniz?
kırmızı kurdeleler stokta mıydı o zamanlar?
Neyse sözü uzatmayalım. Nasıl olsa hiçbir faydası olmaz.
Saygılar sundu bu adam.