- 2554 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Bugün "Dünya Çocuk Günü"
Sayın Başkan, Sayın İl Genel Meclisinin Değerli Üyeleri ve Saygın yöneticileri.
Bugün, “Dünya Çocuk Günü” o nedenle, düşüncelerimi sizlerle paylaşmak maksadıyla, şahsım adına söz almış bulunmaktayım. Sözlerime başlarken, hepinize saygılarımı sunarım.
Sayın Başkan, bugün bütün dünya devletleri, çocuklarının gününü kutlanmaktadırlar.
Çocuklarına değer veren uluslar, hiç şüphe yoktur ki, bugünün çocukları, yarının büyükleri olarak kendilerini yönetebilsinler. O nedenle, çocuklarının en faydalı bir düzeyde yetiştirilmesinde her türlü olanağı sağlamaktadırlar. Bu durumu göz ardı edenler, devlet yönetimindeki boşlukların sebebi olmuş olurlar. İş böyle olunca da, geri kalmışlıktan kurtulmak imkânsızlaşır. Çocuklarını düzenli bir biçimde eğitip öğretenler, çeşitli meslek dallarında hizmet almayı sağlayanlar, ulusal çıkarlarını daha iyi korurlar. O nedenle, çocuklarımıza gerekli değeri ve önemi vermek zorundayız. Çünkü onlar, yarının sorumlu insanları olacaktır.
Bu nedenle, 1923 yılında İsviçre’nin başkenti Cenevre’de bir araya gelen bazı devletler, bu toplantı da çocuk sorunlarını tartışarak “Uluslar Arası Çocukları Koruma Birliği” adıyla bir birlik kurulmasına karar verdiler. Bu toplantıda benimsenen çocuk hakları, “Cenevre Bildirisi” adıyla yayınlanmış oldu. Daha sonra, bizimle birlikte birçok ülkede “Çocuk Esirgeme Kurumunu” kurdular.
1946 yılında tekrar toplanan ve ikinci uluslar arası toplantı diye adlandırılan toplantının sonucunda da, çocukların hakları daha da genişletilmiştir.1953 yılında ise çocuk sorunlarıyla ilgilenme görevi “UNICEF” verilmiştir. (UNICEF, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun kısaltılmış adıdır.)
1954 yılında yapılan UNICEF toplantısında, Ekim ayının ilk Pazartesi gününün “Dünya Çocuk Günü” olarak kutlanması karara bağlandı.
Ülkemiz, çocuklara hak tanıyan ilk ülkeler arasında yer almıştır. Bu durum bizim açımızdan sevindirici bir durum olarak düşünülmelidir. Ancak değişen şartların sonucunda bu gün içinden çıkılamayacak boyutta, kimsesiz ve bakıma muhtaç çocukların sayısı gittikçe artmaktadır. Adına sokak çocukları dediğimiz binlerce çocuklarımız, yardımlarımızı beklemektedir. Bu nedenle, İl Genel Meclisi’ mizin bu sorunla ilgili bir araştırma yapılması kararı, alması gerektiğine inanıyorum. Bu sorunu öncelikli bir görev olarak düşünmekteyim.
Bakın 1959 yılında Birleşmiş Milletlerin Genel Kurulu, çocuk hakları bildirisi yayınlayarak, bütün dünya devletlerinin dikkatine sunmuştur. Bu bildiride yer alan, çok önemli olan bazı maddeleri sizlere sunmak istiyorum.
Sayın Başkan, Saygı Değer İl Genel Meclisi Üyeleri. Görülen o dur ki, bütün çocuklar için şu esaslar gözden ırak tutulmamalıdır.
*Hiçbir çocuk ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyası inanç nedeniyle ayrı tutulmaz.
*Her çocuk korunarak özel bakım gerektirir.
*Her çocuk doğduğu andan başlayarak isme ve yurttaşlığa hak kazanır.
*Her çocuk sosyal güvenlikten yararlanmalıdır. Sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gereken her caba gösterilmelidir. Sakat çocuklar için özel bakım ve eğitim uygulanmalıdır.
*Hiçbir çocuktan sevgi esirgenmemelidir. Ailesi olmayan ve yoksul kalmış çocuklara özel ilgi gösterilmelidir.
*İlköğretim parasız ve zorunlu olarak çocuklara sağlanmalıdır. Çocuklar oyun oynama ve dinlenme olanaklarına sahip olmalıdır.
*Sosyal yardım ve koruma derneklerinde, ilk akla gelen çocuklar olmalıdır.
*Çocuklar her türlü sömürüden ve kötülükten korunmalıdır.
Sayın Başkan,
Cumhuriyetimizin kuruluşundan, günümüze gelinceye kadar bizler çocuklarımız için neler yapmışız bir de onlara bakalım.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün emirleriyle, çocuklarımızın sağlığına, eğitimine ve öğretimine önem verildi. Çocuklarımızın okutulması için her kademede okullar açıldı ve açılmaya da devam edilmektedir.
Çocuk bakım evleri, doğum evleri, çocuk hastaneleri, çocuk yuvaları kuruldu. Yardım kurumları eliyle kimsesiz çocuklara gerekli yardımlar yapıldı ve yapılmaya devam edilmektedir. Nüfus yoğunluğunun ve işsizliğin artması sonucunda, mağdur durumda olan çocuklarımızda yok sayılmaz. Bu durumda olan çocukların derhal tespiti yapılmalı ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanmalıdır. Okullarımızda çocuklarımızın eğitimi ve sağlığı üzerine dikkatli olunmalıdır. İyi bir nesil yetiştirtmesi için gerekli görülen her türlü tedbirin alınması gereklidir. Çünkü çocuklarımız bugünün yarını, yarıların umududur. Çocuklarına değer veren uluslar dimdik ayakta kalmaktadırlar. Bizler de, çocuklarımıza nasihat yerine örnek olmak zorundayız. Bu şekilde düşünüp davrandığımız ölçüde, yarının büyüklerini kazanmış oluruz.
Sayın Başkan, Saygı Değer Meclisimizin Üyeleri, dünya tarihinde ilk defa çocuklarına önem ve değer veren, tek lider vardır, oda Mustafa Kemal Atatürk’tür. En önemli bayramımız olan, “23 Nisan Egemenlik Bayramını” çocuklarımıza armağan etmiştir. Bu bayram artık dünya çocuklarıyla birlikte kutlanmaktadır. Çocuklarımızı bu denli öne çıkaran, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, şükran borçluyuz.
Bu önemli gün nedeniyle beni sabırla dinlemiş olmanızdan ötürü, hepinize teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.
Mürsel Adıgüzel
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.