NEVŞEHİR'İM BİR BAŞKA
NEVŞEHİR ŞİİRİ (Nevşehir’im Bir Başka şiiri üzerine söyleşi)
Sadi Teltik’in Nevşehir’i başka bir yönden ele alan “Nevşehir’im Bir Başka” adlı şiir üzerinde çalışmalar yaptığını duyan gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Bülent HEZENCİ, eğitimci, şair yazar güftekar Sadi Teltik hocamızı buldu ve bu şiirin gazetemizde yayınlanmasını rica etti.
Bunun üzerine gazetemizde de “Divanca” köşesinde şiirlerini ve haftalık edebi bulmacasını yayımladığımız hocamızı gazetemize davet ettik. Yazmış olduğu bu şiir üzerinde söyleşi yaptık.
BÜLENT HEZENCİ: Sayın hocam bu şiir hakkında bilgi verir misiniz?
SADİ TELTİK: Şiir 7+7=14lü hece ölçüsüyle nakaratlı olarak Nevşehir’i çağrıştırsın, unutulmasın diye 50 kıta olarak manzum hikaye tarzında yazılmıştır.
BÜLENT HEZENCİ: 50 kıta çok uzun bir şiir, okuyanı sıkmaz mı?
SADİ TELTİK: Onu da düşündüm. Şiiri 12’i bölüme ayırdım 4er kıtalık olmak suretiyle son bölüm 6 kıta toplamda 50 kıta oldu. Okuyanın sıkılacağını düşünmüyorum. Çünkü Nevşehir’de yaşananlar yöresel dille kaleme alınmıştır.
BÜLENT HEZENCİ: Şiiri yazarken neyi düşündünüz?
SADİ TELTİK: Hece ölçüsü ile duraklı olmasına dikkat ettim. Türküsü de yapılabilir diye düşündüm.
BÜLENT HEZENCİ: Nevşehir hakkında böyle kapsamlı bir şiir yazılmamıştı. Nevşehir hakkında kimler şiir yazmıştı bahseder misiniz?
SADİ TELTİK: Benim Nevşehir güzelleme şiirimin yansıra Aşık Yahya, Belediye eski başkanlarımızdan Yalçın Demir, Nevşehir eski Valisi Nüzhet Erman,halk ozanlarımız Semahat Sesleyen ve Fuat Zorlu, İbrahim Çerçi, Sabit İnce, ilk hatırlayabildiklerim. Hepsinden de Allah razı olsun.Bizim kültürümüzü gelenek göreneklerimizi folklorümüzü yaşatmaya çalışmışlardır.
Nevşehir yıllığı ve deyimler üzerinde, büyük emek sarfeden Prof. Dr. Emrullah GÜNEY’ inde çalışmalarına takdir ile karşılıyorum.
BÜLENT HEZENCİ:Şiir hangi amaca hizmet etmektedir.
SADİ TELTİK: 1970li yıllara gelinceye kadar,Nevşehir halkının yaşadığı sosyo kültürel hayat anlatılmıştır. Eskiye duyduğum özlem, kendi gözlem ve izlenimlerim aktarılmıştır.
BÜLENT HEZENCİ: Bu şiiri yazarken kaynak kişi olarak kimden yararlandınız?
SADİ TELTİK:Kimseyi kaynak kişi olarak almadım kendi yaşadıklarımı anlattım.
Bunu derken kaynak kişi almayacağım anlamına gelmez elbette unuttuklarım ve bilmediklerimde olacaktır.o dönemi yaşayan kişilerden yeni kelimeler derleyerek tekrar bir elli kıtalık daha yapabilirim diye düşünüyorum. Neden olmasın
BÜLENT HEZENCİ: Bu şiir bizi 40-50 yıl geriye götürdü ve duygulandırdı.Yeni nesil bunları SADİ TELTİK: Yazma gayem bir özlemin yanında genç nesle, gelenek göreneklerimizi, örf adetlerimizi kültürümüzü tanıtmak onları unutturmamak sosyoloji, sosyal antropoloji, folklor üzerine araştırma yapmak isteyenlere yardımcı olabilme kaynak olma düşüncesiyle katkı sağlamaktır.
BÜLENT HEZENCİ: Şiirde sembol olarak kullanılan mekan ve kişiler, dikkatimi çekti.Bunlardan bahseder misiniz?
SADİ TELTİK: Memnuniyetle. Sefa’nın hanı(çerçilerin uğrak yeri)
Tavacı(Hazım ve Mehmet kardeşlerin işlettiği yer helvası da meşhurdu)
Keta’nın Ömer(Minare ustası ve çapçı)
Kamil(Takasla mal satan çerçi)
Bunlardan başka mekan ve kişilerde vardır. Araştırmacılar isterse onlardan da bahsedebiliriz.
BÜLENT HEZENCİ: Şiirde geçen kelime ve deyimleri açıklayacak mısınız?
SADİ TELTİK: Tabi ki şiirin bitiminde ansiklopedik sözlük yayımlayacağım.
BÜLENT HEZENCİ: Bu şiirden başka türlü nasıl istifade edebiliriz?
SADİ TELTİK: Skeç, drama, tiyatro şekline getirilerek sahneye konabilir. Sözler saza dönüştürülerek, türküsü de yapılabilir. İnşallah bunu da gerçekleştireceğim.
NOT:NEVŞEHİR’İM BİR BAŞKA SADİ TELTİK diye google’da ararsanız 50 kıt’ALIK ŞİİRİMİ DE OKURSUNUZ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.