Siyaset Üzerine
Siyaset Üzerine
Natüralizm söylevleri
Siyaset nedir?
Birçok insanın aklına partiler, seçimler gelir. O birçok insan için, önemli olmayan, her yerde konuşulmaması gereken, ciddiye alınmaması gereken bir oyundur siyaset.
Futbol konuşulmalıdır, müzik konuşulmalıdır, hatta cinsellik bile konuşulmalıdır ama siyaset konuşulmamalıdır, çünkü kötüdür, adeta günahtır.
Haklıdır bu birçok insan, siyaset çirkeftir, iftiradır, yalandır, birilerini kandırmaktır. Ama bu birçok insanın bilmediği bir şey daha vardır, siyaset hem bu saydığımız kötü şeylerdir, hem de hiç de böyle değildir.
Konuyu biraz derinleştirelim o zaman.
Sokrates neden öldü? Felsefe yüzünden mi. Musa neden isyan etti firavuna? Sadece fazla ibadet için mi? Ya peygamberimiz sadece din mi getirdi insanlara? Mustafa Kemalin yaptıkları nedir?
Siyaset nedir. Siyaset insandır, insanın çabasıdır, istekleridir, savaşıdır.
Her varlığın var olma amacı vardır, zaman içerisinde bir hedefi vardır, yumurta civcive ulaşmak için savaşır, ya insan niçin savaşır? İnsanı Tanrı gören kilise geleneği, artık camilerde yani İslam’ın temel değerlerinde görmek artık hiç de abartılmış bir durum değil. İnsanın doğanın bir parçası olabileceğini, doğanın kurallarına uymak zorunda olduğunu kavramak çok zor olsa gerek bazıları için. Bu yüzdendir ki insan eliyle yaratılmış dünyayı, her şeyin üstünde ve değiştirilmez olarak görüyorlar.
Liberalizm adıyla dünyaya yayılan sahtekârlık, insanlara var olmalarının gereğini bile sorgulatmıyor.
Bir takım insanlar, diğerlerine yiyeceklerini, giyeceklerini, evlerini, hatta ihtiyacı olan birçok şeyi sağlıyor ve insanlar bunlar ya da bunların hayali için, bir tek şeyden vazgeçiyorlar. Vaz geçtikleri şey, yönetebilme, düşünebilme, zihinsel olarak var olabilme anlamına gelecek olan özgürlükleri. İnsanın özgürlüğü, zengin olmak, her şeye sahip olmak değildir, tıpkı nehrin özgürlüğü akabilmek olduğu gibi insanında özgürlüğü seçim yapabilmektir. Düşünmektir bir başka değişle, karar verebilmektir, kendi hakkında, ülkesi, dünyası hakkında; bu insanın var olma gerekçesidir. İnsanın Tanrı olmadığını kabul ederek, Tanrı olmasıdır. Çünkü insan yeryüzünün halefidir, yeryüzün beynidir, onun bir parçasıdır ve bu yalnızca bir takım insanların değil bütün insanlarındır ve bu bütün insanların tercihi değil kaderidir.
Onların sevdiği müziği sevmek zorundasın, onların giy dediğini giyeceksin; onların kötü dediğine, terörist dediğine suçlu diyeceksin; onlar senin efendin olacak; modern dünya bu; suçladığında dışardasın suçlusun; kimse yargılayamaz vicdanlarını bile.
Onlar senin dinini değiştirecek, sen bilmeyeceksin, onlar sana en parlak elmayı sunacaklar sen en değerli olanı soluk diye tekmeleyeceksin. Doğrular karşına acınası bir dilenci gibi çıkacak, sen iki kuruş verip geçeceksin.
İnsan olma hakkını devredeceksin. İşte din de, felsefe de, bilim de, seni uyarmak için. Var olma hakkını devredemesin, kendi vicdanını devredemezsin.
Var olma savaşıdır siyaset.
Okula siyaset sokma derler siyasi bir söz söylemiş olurlar, çünkü amaçtır siyaset. Amaca yönelik çabadır, savaştır.
Siyaset partiler değildir, siyaset senin geleciğindir, görmek istediğin dünyanın hayali uğruna savaşmaktır; kendin için, ailen için, ülken için tüm insanlık için savaşmaktır siyaset; var olmaktır.
Karşı koyabilmektir, bazen yanlış olsa bile, bazen bedeli ağır olsa bile; çünkü Tanrı değildir kimse, aynı zamanda Tanrıdır herkes, Tanrının yerine.
utku618
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.