- 714 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Tat Alma Mucizesi
Tat alma duyusu için gerekli organımız dilimizdir. Dilimizde çok sayıda sinir lifi bulunduğu için her yöne kolaylıkla hareket edebilir.
Konuşurken, çiğnerken ve yutarken dilimiz önemli görevler üstlenir. Ağza alınan besin, tükürük bezlerinin salgıları ile ıslatılarak yumuşatılır ve daha sonra yutağa itilir.
Tat hücreleri ağzın belirli bölümlerinde ve dilde bulunur. Bu hücreler, “papilla” ismindeki yapıların içindedir. Papillalar, dile pürüzsüz bir görünüm veren küçük çıkıntılardır. Dilin üst bölümünde ve yan kısımlarında toplam dört adet papilla bulunur.
Tat hücreleri, her gün yediğimiz acı, asitli, çok sıcak ve çok soğuk besinlerle muhatap olduğu halde bozulmazlar. Çünkü 10 günde bir tat hücreleri yenilenir.
Besinlerin tadını almada koku duyarlılığımızın çok önemli bir rolü vardır. Koku hassasiyetimiz, tat almadan 1000 kez daha fazla olduğu için bilim adamları tat almanın % 75’inin kokudan geçtiğini söylemektedirler. Nezle olduğumuz zaman koku alamadığımız için, yediklerimizin tadına varamamamız bu sebeptendir.
Elbette bu kadar mükemmel sistemler tesadüfen oluşamaz. Her bir detay, Yüce Rabbimizin ilmi ile kuşatılmıştır.