- 1237 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI
Şimdi bu yazının başlığına bakan bir çok kişi burun kıvırıp bu yazıyı okumayacaktır. Çünkü çok popüler bir konu değil hatta bazıları sıkıcı bile bulabilir ama bence okunması gereken en önemli konulardan biri bakalım göreceğiz
Bugün size kitap okuma alışkanlığından bahsedeceğim. Hepimiz “kitap okuma alışkanlığı iyi bir alışkanlıktır. Bu alışkanlığı muhakkak kazanmamız lazım” deriz. Fakat bunun için de çok özel bir çaba sarf etmeyiz. Bu bence çocukluğa dayanıyor. Çocuklukta böyle bir alışkanlık edinilirse ondan sonra resmen bir kitap kurdu olup çıkıyor insan.
Bir de çok meraklı insanların okumaya daha yönelik olduklarını gözlemledim. Benim bir yiğenim var. Şu anda elektrik ve elektronik mühendisi oldu. Kendisi çok meraklıdır. Her şeyi merak eder ve bunu muhakkak öğrenmek ister. Bir sözcük bile onu bir kitaba götürür. Çok iyi bir alışkanlık bence herkesin kitap okuma alışkanlığı olması lazım.
Kitap okuma alışkanlığının bilgisayar ve internetin yaygınlaşması nedeniyle biraz daha ikinci plana itildiğini düşünüyorum. Size bir şey söyleyeyim mi kitabın verdiği zevki hiç biri vermiyor. Hatırlarsanız bir kelebek romanı vardı muhteşem bir şeydi aynı eserin filmi o tadı vermedi. Kitabını bir solukta okuyup bitirmiştim. Kitabı bitirmek için bütün işlerimi ertelemiştim. Ve müthiş bir zevk almıştım. Aynı eserin filmini de izledim ama aynı zevki almadım. Kitap okumak ayrı bir lezzettir. Güzel bir yemek damakta harika bir tat, iyi bir kitap ise ruhta derin ve kalıcı bir iz bırakır.
Şimdi bir de işin ayrı bir boyutuna gelelim. Korsan kitap almak bunu ben resmen suç olarak ilan edilmesi tarafındayım. Aradaki fiyat farkının çok olmamasına rağmen neden insanlar gidip korsan kitap alırlar emeğe haksızlık değil mi? Korsan kitapla gerçek kitap arasındaki fark o kadar az ki o parayı zaten bir çok şeye harcıyordur. Diğer tarafta gerçek kitap alarak neler kazanılacağını düşünmüyor bile. Halbuki şöyle biraz oturup düşünse gerçek kitap alarak nelere katkı bulunduğunu bir düşünse aklı başında bir insansa kesinlikle korsana para vermeyecektir.
Çocuklarımıza mutlaka kitap okuma alışkanlığını kazandırmamız lazım. Bunun için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Unutmamak gerekir ki herkesin okuyacağı bir kitap vardır. Önemli olan bunu bulmak ve çocuğumuza bu tür kitaplar alarak onun kitap alışkanlığını kazanmasına yardımcı olmaktır.
YORUMLAR
Ülkemizde üniversite bitirenlerin sayısı son yıllarda 14 kat arttığı halde kitap okuyanların sayısı 1965 yılındaki oranın onda birine geriledi. Bugün bütün üniversitelerimizin kütüphanelerindeki kitap sayısı 5milyona yaklaşırken, Oxford Üniversitesinde 7milyon,Yale Üniversitesinde 8milyon kitap var. Peki biz neden okumuyoruz? Bunun cevabı için bir çok gerekçe sunulabilir. Kitapların pahalı olması, zaman yetersizliği vs… Bakın iki yıl önce eğitim çalışması için Paris te idim. Metroya doğru giderken, kimsesiz, evsiz, yurtsuz olduğu her halinden belli olan, saçı sakalı birbirine karışmış, hatta sigaradan bıyıkları sararmış, paltosu, üzerindeki kazağındaki ve pantolonundaki kirler uzaktan bile görülen bu adam, battaniyesine sarılmış KİTAP okuyordu. Adamı hayretler içinde seyrediyordum. Kitap okumaması için onlarca nedeni vardı. Ama okuyordu. Eğer o anı fotoğraflamayı akıl edebilseydim,”Politzer” ödülünü alabilirdim. Düşünün o halde bile kitabı arkadaşı biliyor, hele yüzündeki o mutluluk ancak görmekle anlaşılırdı. Bizler okumuyoruz, okumayı sevmiyoruz.
Selamlar...
fanatik62
Haklısınız MehmetAli bey, ısmarlama olmuyor kitap sevgisi.
Okumayı öğrendiğim birinci sınıftan beri okurum, kitaptaki o kağıt kokusunu hiç bir şeye değişmem.Okumanın zevkini hiç bir film, ya da gösteri sanatı veremez.
Ben hala kütüphaneye üyeyim, ne kadar işim olursa olsun mutlaka, arzu ettiğim kitapları gidip arar alırım.
Her zaman korsana hayır!
Emek hırsızlığıdır korsan.
Bütçemden ayırabildiğimi parayla alıp, diğerlerini kütüphaneden temin ediyorum.
Maalesef gençlerimiz biraz gevşek bu konuda.
İnternet onlara kolay geliyor.
Güzel yazınıza teşekkürler,saygılarımla.