- 655 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Tokat Pazar Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doçent Tekin Öztekin ile Sulama Teknoljisi üzerine
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PAZAR MESLEK YÜKSEK OKULU MÜDÜRÜ TEKİN ÖZTEKİN: “ SULAMA TEKNOLOJİSİ TÜRKİYE’DE PAZAR!DAN BAŞKA 2 ÜNİVERSİTEDE VAR. BİLİNÇLİ GENÇLER BU BÖLÜMÜ TERCİH ETSİN”
SORU-Sulama Teknolojisi programının amacı nedir ?
TEKİN ÖZTEKİN -Bu programın amacı su kaynaklarını en uygun şekilde kullanacak, optimum su dağıtımını, sulama sistemlerinin tasarım ve bakımını , sulama projeleri ve keşfini hazırlayabilecek , uygun malzeme seçimi yapabilecek , proje uygulaması ve sonuçlarını takip edebilecek ara elemanların yetiştirilmesidir.
SORU- Eğitimin süresi ve içeriği hakkında bilgiler verebilir misiniz ?
TEKİN ÖZTEKİN- Eğitim süresi 2 yıldır. Bu programda öğrencilerimiz uygulama ağırlıklı yetiştirilmekte olup, ilk yıl teorik dersler ve ikinci yıl ise uygulamaya yönelik ders ve proje çalışmaları yapmaktadırlar. Okutulan bazı dersler; ölçme bilgisi, meteoroloji , teknik resim , bilgisayar , hidroloji, malzeme bilgisi , toprak bitki su ilişkileri , yüzey ve basınçlı sulama sistemleri ,drenaj ve arazi ıslahı , su yapıları , proje ve değerlendirmedir.
SORU-Bu program Gaziosmanpaşa Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulundan başka hangi üniversitelerde bulunmaktadır ?
TEKİN ÖZTEKİN- Sulama Teknolojisi programı üniversitemizden başka İstanbul Üniversitesi Ormancılık Meslek Yüksek okulunda ve Muğla Üniversitesi Dalaman meslek yüksekokulunda bulunmaktadır.
SORU- Bu programı tamamlayanlar nerelerde iş bulabilirler ?
TEKİN ÖZTEKİN- Sulama Teknolojisi bölümü mezunları belediyeler , fidanlıklar , sportif ve turistik tesislerde, sulama birliklerinde, sulama işi yapan özel işletmelerde ve kamu kurumlarında istihdam edilmektedirler.
SORU- Küresel ısınmanın su kaynakları üzerideki etkileri göz önüne alındığında çözüm önerileriniz nelerdir ?
TEKiN ÖZTEKİN-Hem ekolojik dengenin korunması , hem de insan topluluklarının sürdürülebilir gelişimini sağlaması için su kaynaklarının bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçları karşılayabilecek en akılcı bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Nüfusun ve buna bağlı olarak da gıda ihtiyacının artması en fazla su tüketen sektör olan tarımda suyun nerdeyse son damlasına kadar kullanılmasına yol açmıştır. Basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi ile bu sorun ortadan kalkacak, verimlilik artacak ve su kaynakları optimum şekilde kullanılacaktır.
SORU- Pazar ve Tokat’ta sulama teknolojilerinin öneminin arttığını söyleyebilir miyiz .
TEKİN ÖZTEKİN- İlimizde en büyük geçim kaynağının tarım ve tarıma dayalı sanayi olduğu ve yöremizin domates üretimi ile özdeşleştirildiğini göz önünde bulundurduğumuzda sulama teknolojilerinin ; verim artışı , yabancı ot kontrolü , işçilikten tasarruf, erozyon kontrolü, gübrelerin sistemle kolayca verilmesi ve topoğrafik yönden düzgün olmayan arazilerde üretim yapma imkanı sulama teknolojisinin öneminin artmasını sağlamıştır.
SORU- Bu program mezunlarının dikey geçiş imkanı var mıdır ?
TEKİN ÖZTEKİN- Bu programdan mezun olanlar gerekli koşulları sağladıkları takdirde Ziraat mühendisliği , Peyzaj mimarlığı ve Orman mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.
SORU- Pazar Meslek Yüksekokulunda Sulama teknolojisinden başka hangi bölümler bulunmaktadır ?
TEKiN ÖZTEKİN- Yüksekokulumuzda Sulama Teknolojisi ve İşletme Yönetimi programlarında eğitim verilmektedir . Bilgisayar Programcılığı ile ilgili gerekli altyapı tamamlanmıştır. İdari süreç devam etmekte olup tamamlandığında eğitime başlanacaktır. Akademik ve idari kadromuzu da artırmak için çalışmalar sürmektedir.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.