- 1168 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Tokat Pazar MYO ve Ülkemizde sadece 3 okulda olan Sulama Teknolojisi Bölümü
TOKAT –PAZAR MESLEK YÜKSEK OKULU VE SULAMA TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Tokat’ın en yakın ve şirin 5000 nüfuslu ilçesine 2009-2010 Öğretim Yılında bir Yüksek Okul açılması istenir. Alınan karar gereği Yüksek Okul açılır. Pazar Belediyesi kendine ait iş hanının 2. ve 3. katlarını restore ederek Yüksek Okul açılması için Gaziosmanpaşa Üniversitesine tahsisi eder.
Bu Yüksek Okul açılmıştır açılmasına da hangi bölüm olacağını bir iki kişi dışında kimse bilmez. Daha doğrusu adını bilir ama bölümlerin içeriğini kimse bilmez birkaç kişi hariç. Yerel gazetelerde yapılan haberlerde sadece “ Pazar’a Yüksekokul açtık. Yüksekokulun hayırlı olsun Pazar” diye yazılır ilçeye asılan afişlerde de bu ibare yer alır.
Hayatının çoğunu bu ilçede geçirmiş bir insan olarak bende bu Yüksek Okulun açılmasına heyecanlanmıştım. Çocukluğumdan beri Pazar’ın ilçe olmaya layık olduğunu, bir Yüksek Okulun Pazar’ın hakkı olduğuna inanmış ve bu konuda çok sayıda yazı yazmıştım. Çocukluk hayallerim gerçekleşiyordu böylece. Hele bir bölüm adı vardı ki tam Pazar’a göre “ Sulama Teknolojisi” Bir çiftçi çocuğu olarak çocukluğumda tarlalarımızı ve bahçelerimizi nasıl bilinçsizce suladığımızı gördükten sonra bu bölümü gençlerimizin tercih edeceğine inanmıştım. Ama gel gör ki 40 kişilik kontenjana 3 kişi kaydolmuştu. Ek kontenjana ise kimse kaydolmamıştı. Koca bir yıl boyunca bu bölümde sadece 3 kişi ders gördü.
Uzmanlık alanı “ Sulama Teknolojisi” olan ve bütün gücünü okulun gelişmesi için harcayan Doç. Dr. Tekin Öztekin bey ile bu okul hakkında yazdığım yazı sonrası tanışmış ve hemen kaynaşmıştık. Beni hemen öğrencilere konferansa davet etmesi ve 9. Kasım 2009 günü konferansta İşletme Yönetimi Öğrencileri ile konferansımızda memleketimizin her yerinden Pazar’a severek okumaya gelen gençleri görünce heyecanlanmış ve mutlu olmuştum. Bunları köşemde, internette okurlarımla da paylaşmıştım. Tekin bey, bu bölümün gelişmesi için çok çaba harcamasına rağmen, okulun acele ile açılması ve insanların sulama konusunda bilgi sahibi olmaması bu kontenjanların boş kalmasına sebep olmuştu.
Tarım ve Hayvancılık ilçesi olan Pazar’da Sulama Teknolojisi çok önemli. Verimli sulama ile ürün verimliliği artar. Az maliyet demek çok kazanç ve aynı zamanda da az toprakta çok ürün demektir. Bu konuda gençlerimiz bilgi ve bilinç sahibi olacak ki çiftçilerimizi aydınlatarak onların da az maliyetle çok ürün almalarını sağlasınlar. Tokat’ta başka hiçbir Yüksek okulda bulunmayan bu bölümü bence gençler tercih etmeliler. Bugün önemi anlaşılmayan bu bölüm ilerde küresel ısınma ile azalan su kaynaklarımızın idareli ve tasarruflu kullanılmasını gerektirecek bu aşamada bu bölümden mezun olan “ Sulama Teknolojisi Teknikerleri” belki de bir Ziraat Mühendisi kadar ilgi görecektir bence. İktisat Bölümü mezunu bir insan olarak bunu söylemek gençlerimizin gelecekleri konusunda çok düşünmelerini belirtme sorumluluğunu vermekte.
Ülkemizde bilinmeyen bir şeye önem verilmemekte. Mesela her okulda “ İşletme Yönetimi” bölümü olmasına rağmen herkes gene işletme tercih ederken Sulama Teknolojisi Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde tek olmasına rağmen bilinmediğinden önemi anlaşılamamıştır. Ya da kamuoyuna önemi anlatılamamıştır. Bunları da bizler anlatmak zorundayız.
Pazar hem kampüse en yakın ilçe (kampüse 15 km) hem hava alanına en yakın okul (hava alanına 5 km) hem de ulaşımı en kolay ilçe (Tokat’a 20 dakikada bir münibüs var)
Gençler meslek seçerken sadece bugünün popüler mesleklerini seçmekteler. Halbuki gençlerimiz mezun olacakları zamanı düşünerek gelecekte rağbet görecek meslekleri seçmeliler. Sadece okulda edindikleri bilgilerle yetinmeden okulda öğrendiklerini hemen hayata uygulayarak, “Kişisel Gelişim” lerine de önem vererek kendilerini geleceğe hazırlamalılar ki gelecekte mesleklerinde başarıyı yakalasınlar.
İki yıllık ziraate yönelik bir eğitim alan bir genç, eğer okuduklarını uygularsa, bir Ziraat Mühendisi kadar etkili ve verimli olabilir bence. Uygulamak öğrenmekten daha önemli ve verim alınan bir uğraştır. Bilgisini uygulayan insan o bilgiyi ne kadar sürede değil, ne kadar kısa sürede uygularsa o kadar verimli ve etkili olur. İşini severek yapan bir Tekniker, uygulamada da gerçek manada çaba harcarsa tembel Mühendisten daha etkili olabilir.
Bütün bunlara baktığımız zaman geçen sene 40 kişilik “ Sulama Teknolojisi” bölümünün 3 kişi tarafından tercih edilmesi gençlerimizin bu bölüme olan önyargılarından kaynaklanmıştır. Einstein der ki “ Ön yargıyı yıkmak atomu parçalamaktan zordur” Bu önyargıyı yıkmakta “ Sulama Teknolojisi” bölümünün önemini anlayan ve hayatını bu bilimin gelişimine adayan Tekin Hocaya düşmekte.
Tercih döneminde gençler Tekin Hoca’dan bilgi alarak Sulama Teknolojisi hakkında bilgilenirse severek bu bölümü yazacaklarına inanmaktayım.
Gençlerimiz mesleklerini seçerken çoğunluğa değil, sevdikleri, gelecek gördüğüne inandıkları meslekleri yazmalılar ve biraz da meslekler konusunda internetten ve bulabildikleri kaynaklardan araştırma yaparak, o mesleği yapanlara sorarak ona göre tercih etmeliler ki o zaman daha isabetli tercih etsinler. Bizde ise gençler nerede ise sadece dershane rehberleri ve okul rehberleri dışında kimseye danışmazlar. Üniversitelerde hocalara da danışmak lazım olduğuna artık gençler inanarak “doğru meslek” seçmeye baksınlar derim.
TURAN YALÇIN-TOKAT