- 596 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Felsefe Dedikleri Şey Nedir ki...
Felsefe’nin ne olduğu sorusuna bazı düşünürlerin görüşleriyle cevap aramaya çalıştık...
Yani, sorular benden; cevaplar ise bazı düşünen kafalardan!
Dilerseniz bu yazıyı belki de tamamı bu dünyadan göçmüş olan filozoflarla yapılmış bir söyleşi olarak da kabul edebilirsiniz...
***
-Felsefe dedikleri nedir ki, belli bir tanımı var mı?
- “felsefe kavramı üzerinde ortak bir tanım verilmesi söz konusu değildir. Öyle ki, felsefe üzerinde yorum yapan ya da onu anlamaya çalışan iki filozof arasında bile ortak bir felsefe tanımı mevcut değildir. Bu nedenle herkesin kendine özgü bir felsefe tanımı ve anlayışı söz konusudur.” , ” Felsefe, üzerlerinde henüz belirli bir bilginin var olmadığı konularda kurgular yapmaktır.”
*
-Herkes felsefe yapabilir mi ,ya da bir insanın hayat görüşü felsefe olarak kabul edilebilir mi?
- “felsefe, asla herkesin işi değildir; ancak dünya görüşü ile hayat görüşü herkesin işi olabilir. Fakat felsefe, dünya görüşünün aynı değildir. Felsefe, dünya karşısında alınan belli bir tavrın, derinleşen bir varlık bilincinin kavramlara ve düşüncelere bürünen düşünsel ilişkilerin bir ifadesidir.”
*
-Felsefe aklımıza gelen her soruya cevap verebilir mi? Örneğin insan nedir, var olduğunu düşündüğümüz şeyler gerçekten var mıdırlar, öldükten sonra bir yaşamımız olacak mı, gibi binlerce soru var.
- “felsefe, ne kadar istersek isteyelim, bu kadar çok soruyu karşılayamaz; ama hiç değilse, dünyaya karşı olan ilgimizi büyütebilir ve bize, gündelik nesnelerin yüzeylerinin hemen altında ne kadar garip ve şaşılacak şeyler bulunduğunu gösterebilir.”
*
-Felsefe yaparken izlememiz gereken bir yöntem var mı?
-Var. “felsefede dürüstlük son derece önemlidir. Dürüstlük, bir yöntem olarak algılanmalı, felsefe çalışmalarında bu yönteme uyulmalıdır. ”Ayrıca, “nasıl ki matematik, fiziğin aracı ve yöntemi ise, Mantık da felsefenin bir aracı ve yöntemidir.” , ” Sonrasız doğruluk ve salt bilgi ancak matematiktedir. Felsefe de kendisini matematikteki gibi doğru ve dakik olan önermelerle sınırlamalıdır.”
*
-Felsefe yapmak, bilimden uzaklaşmayı gerektirir mi?
-Hayır, çünkü “felsefe olmasa bilimler, birliği olmayan bir küme, cansız bir bedendirler.”
*
-Felsefe ile din çelişir mi?
-Bazılarına göre, ” felsefeye gitmek için ilk adım, imansızlıktır.”. Ancak kimisi ise “felsefe, bilim ve din birbirine aykırı olamaz; çünkü gerçek gerçeğe aykırı olamaz.” , “İnancı; akıl, bilim ve felsefeyle zorlamak mümkün değildir.” demektedirler.
*
-Felsefe eğitiminin amacı nedir, nasıl felsefe yapılabilir?
- “felsefe eğitiminin amacı, felsefeyi değil, felsefe yapmayı öğrenmek; düşünceleri değil, düşünmeyi öğrenmektir.” . ” felsefe yapmak için, felsefeyi yapmış ve onu doruğuna çıkarmış olan büyük düşünürlerle birlikte düşünmek gerekir.” . ” Felsefe, bizi alçak gönüllü olmaya davet eder ve bilgi sandığımız şeylerin her zaman öyle olmadığını bize düşündürür.”
*
-İlk felsefi düşünce nasıl ortaya çıkmış?
- “İnsan “bu dünya nereden gelip nereye gidiyor?”, ”İnsanın bu dünyadaki yeri ve anlamı nedir?” gibi metafizik nitelikteki soruları öteden beri kendi kendisine sormuş bunların yanıtlarını da söylencelerde, dinsel tasarımlarda bulmuş ,bunlara oldukları gibi inanmıştır.”. ” M.Ö. VI. Yüz yılda İonia’da başlayan eleştirel tutum, ”Varolanlar üzerine yöntemli bir düşünme” olan felsefeye yol açmış.” İlk felsefi düşünceler doğa üzerinedir. İnsan üzerine düşünme M.Ö. V. Yüz yılda Sofistler’le başlamıştır.”
*
-Felsefe öğrenmenin ya da yapmanın ne yararı vardır?
- “Felsefe, düşüncenin mikroskobudur. “ . ”felsefenin insanlara, yaşamaya başlarken de, ölüme doğru giderken de söyleyecekleri vardır.”. ”felsefenin özü, her yerde özentiyi kötülemek ve onun karşısına doğayı koymaktır.” . ” felsefe kin gütmez; sizin boş çabalarınıza sakin sakin güler, kendinize benzetmek için aptallaştırmak istediğiniz insanları tatlı tatlı aydınlatır.”
***
YORUMLAR
Çözüme ulaşmak için düşünmeye ihtiyacımız var. Her davranışımızın bir açıklaması mutlaka var..İyi ki düşünüyoruz ve felsefenin derinliğinde gerçekleri arayabiliyoruz.
Her zaman ki gibi büyük bir beğeniyle okudum yazdıklarınızı. Teşekkürler paylaşımınız için.. Saygı ve selamlarımla..
AYSEL AKSÜMER tarafından 7/15/2010 3:34:21 PM zamanında düzenlenmiştir.
Ömer Faruk Hüsmüllü
Merhaba.
Değerli yorumunuza teşekkür ediyorum.
Dilerim eğitimciler gençlerimize birçok gereksiz bilgi yerine düşünmeyi öğretirler.
Selam,sevgi ve saygılarımla...
Nasıl teşekkür edilince mutulu olacaksanız SİZE ÖYLE TEŞEKKÜR EDERİM.Ne güzel bir yazı ne hoş soru ve cevaplar.+7 yılın bu manada en şirin yazsısıydı.ellerinize ve aklınıza sağlık.
Ömer Faruk Hüsmüllü
Teşekküre ne gerek var. Okumanız bile benim için başlı başına bir mutluluk.
Hele Felsefeyi seven insanlarla karşılaşmak apayrı bir mutluluk. Bu kadarı yetmez mi?...
Çok kibarsınız.
İltifatlarınıza çok teşekkür ediyorum.
Selam ve saygılarımla.