Düşünmek kolaydır, yapmak zordur. dünyada en güç olan şey de düşünüleni yapmaktır. goethe
velliköy
velliköy

ÖNDER ATATÜRK

Yorum

ÖNDER ATATÜRK

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1661

Okunma

ÖNDER ATATÜRK

ÖNDER ATATÜRK

Atatürk İlköğretim Okulunun dört ve beşinci sınıfında okuyan Ilgın,Adil,Melisa ve Burcu
birbirlerine Atatürk hakkında bildiklerini anlatıyorlardı.Ilgın:
-Atatürk, ileri görüşlü ve açık sözlü bir liderdi.Çanakkale Savaşlarında düşmanın Gelibolu’ya nereden çıkarma yapacağını önceden tahmin etti. Avrupa’daki bazı devletlerin tutumlarını değerlendirerek İkinci Dünya Savaşı’nın çıkacağını bildi.O yapmayıdüşündüğü bütün yenilikleri ve onların yararlarına Türk ulusuna açıkça anlattı.Doğru söylemekten çekinmez,yalandan nefret ederdi."Gerçekleri söylemekten korkmayınız.Çocukların en hoşuma giden halleri iki yüzlülük bilmemeleri,bütün istek ve duygularını içlerinden geldiği gibi açıklamalarıdır.Ulusa ait işler ulustan gizlenemez."derdi.
Adil:
-Atatürk,sanatsever bir insandıO,sanatın her dalını severdi.İlk Türk operasını Adnan
Saygun’a o besteletti.Cumhurbaşkanlığı Orkestrası,Resim ve Heykel Müzesinin temelleri
Atatürk ’ün önderliğinde atıldı.Atatürk"Sanat güzelliğin anlatımıdır!diyerek sanatseverliğini belirtmiştir.
Melisa:
-Atatürk,Şemsi Efendi İlkokulunu,Selanik Askeri Orta Okulunu,Manastır Askeri Lisesini,İstanbul Harp okulunu ve Harp Akademisini bitirerek orduya katıldı. Onun askerlik
yaşamı başarılarla doludur. O,Trablusgarp’ta Çanakkale’de Kurtuluş Savaşı’nda büyük başarılar kazandı. Büyük ve yenilmez bir komutan olduğunu dünyaya duyurdu.Ancak o,
savaş yanlısı değildi.Zorunlu olmadıkça savaş yapılmasını istemezdi.O,yaşamı boyunca
"Yurtta barış,dünyada barış"ilkesini benimsedi."Bağımsızlık benim karakterimdir."diyerek özgür düşünceden yana olduğunu belitmiştir.
Burcu:
-Ulusal kültürümüzün oluşmasında,kuşaklar arasında bağ kurulmasında dilin ve edebiyatın önemi büyüktür.Atatürk,Türk dilinin ve edebiyatının gelişmesine çok önem vermiştir.Atatürk"Türk dili,Türk ulusu için kutsal bir hazinedir.Türk dili,Türk ulusunun kalbidir,zihnidir.Ulusal duygu ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin ulusal ve zengin olması,ulusal duygunun gelişmesinde başlıca etkendir.Türk dili,dillerin en zenginlerindendir;yeter ki bu dil,bilinçle işlensin.Ülkesini yüksek istiklalini korumasını
bilen Türk ulusu,dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.Türk ulusunun ulusal dilive ulusal benliği bütün hayatında egemen ve esas kalacaktır."diyerek Türk diline ve ulusal kültüre verdiği önemi belirtmiştir.
Türk dilinin araştırılması ve geliştirilmesi için 1932’de Türk Dil Kurumunu kurdurmuştur.Türk Dil Kurumunun çalışmalarıyla Türkçemizin dünyanın en zengin dillerinden biri olduğu kanıtlanmıştır.
Ilgın:
-Basın kamuoyu oluşturmasında çok önemli bir etkiye sahiptir.Bunun için Atatürk
Kurtuluş Savaşında Türk halkını ve dünya uluslarını aydınlatmak ,kamuoyu oluşturmak istemiştir.Bu amaçla bir gazete çıkarttırmış(Cumhuriyet gazetesi-Hakimiye Milliye)
ve Anadolu Ajansının kurulmasına öncülük etmiştir.
Atatürk"Basın ulusun genel sesidir.Ulusu aydınlatma ve doğru yolu göstermede basın,başlı başına bir güçtür.Gazeteciler,gördüklerini,düşündüklerini,bildiklerini içten-
likle yazmalıdırlar."diyerek basının önemini belitmiştir.
Adil:
-Atatürk’ün siyasi yaşamı da başarılarla doludur. Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine çıkaran,cumhuriyet yönetimini o kurdu. Kadın erkek eşitliğini o sağladı.Gericiliğin önüne geçilmez seti o çekti. Laikliği o getirdi. O bütün çalışmalarında bilimi kendine kılavuz edindi.Buu da"Hayatta en gerçek yol gösterici bilimdir."sözüyle belitti.
Atatürk,hepimizin kalbinde yaşayan eşsiz bir önder ve unutulmaz kahramanımızdır. Ben sözlerimi kendi yazdığım Önder Atatürk" şiiriyle bitirmek istiyorum.

ÖNDER ATATÜRK

Selanik’te doğdu,
İstanbul’da öldü.
Çok savaş gördü
Önder Atatürk!

Samsun’a gitti.
Ulusu ikna etti.
Kongrelar yaptı
Önder Atatürk!

Meclisi açtı,
Başkanlık yaptı.
Yurda bir taçtı
Önder Atatürk!

Başöğretmendi,
Eşsiz önderdi.
Yurdu severdi,
Önder Atatürk!

İleri görüşlüydü,
Açık sözlüydü.
Hoşgörülüydü,
Önder Atatürk!

Müfit AKSAKAL

(Atatürkçü Öğrenciler,İstanbul 2001)

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Önder atatürk Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Önder atatürk yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ÖNDER ATATÜRK yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL