- 1498 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Şiir ve Edebiyata Sevdalı Yürek: Dr. Emine Sevinç Öksüzoğlu
Şiir ve Edebiyata Sevdalı Yürek: Dr. Emine Sevinç Öksüzoğlu
Şiir ve edebiyat insanı insan yapan duyguları barındırır. Ancak, şiir ve edebiyatın verdiği duyguyu tam olarak kavrayabilmek, o duyguyu tam olarak özümseyebilmek için de şiire ve edebiyata sevdalı yürek lazımdır. İşte o yürek sahibi insanların başında çok yönlü sanatçılarımızdan Emine Sevinç Öksüzoğlu gelmektedir.
Emine Sevinç Öksüzoğlu, şiir ve edebiyata sevdalı bir kişi olarak, Türk şiiri ve edebiyatına büyük katlılar yapmaktadır. Sevgili Öksüzoğlu, günlük koşuşturmaca ve akademik çalışmaları arasında şiir ve edebiyata üstün ve unutulması mümkün olmayan hizmetlerde bulunmaktadır. Emine Sevinç Öksüzoğlu, bu enerjiyi ve hizmet aşkını şiir ve edebiyata sevdalı yüreğinden almaktadır.
Türk şiirine ve edebiyatına yaptığı hizmet ve katkılar haliyle dikkati çekmekte ve takdir toplamaktadır. 2008 yılında Türk Şiirine Hizmet Ödülü kapsamında “Seçici Kurul Özel Ödülü”ne layık görülmesi, bu durumun bir kanıtı ve aynı zamanda, Emine Sevinç Öksüzoğlu’nun çalışmalarının ne kadar isabetli olduğunu göstermektedir.
Emine Sevinç Öksüzoğlu’nu ayrıcalıklı kılan bir başka özelliği edebiyatın ustalara hak ettikleri saygıyı göstermesi ve bu saygıyı bütün topluma yaymak istemesidir. Türk Dünyasının unutulmaz yazarlarından ve ortak değerlerinden Cengiz Aytmatov’un adını ve eserlerini yaşatabilmek, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak için büyük yazar adına “Cengiz Aytmatov Edebiyat Ödülü”nün törenle verilemesini sağlaması, Öksüzoğlu’nun vefasını ve büyüklüğünü bizlere net bir şekilde göstermektedir.
KİMDİR EMİNE SEVİÇ ÖKSÜZOĞLU?
20 Ocak 1974 tarihinde Gaziantep’te doğan Emine Sevinç Öksüzoğlu; Sahne Sanatları Tiyatro Bölümü Batı Klasikleri üzerine eğitim gördü. Gaziantep Büyükşehir belediyesi Onat Kutlar Devlet Tiyatrosu olarak, Türkiye genelinde birçok oyunlar sahneledi. Ankara Üniversitesi Tömer Gaziantep şubesinde ve bazı eğitim kurumlarında sahne sanatları dalında Tiyatro oyunculuğu üzerine öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Uzun seneler sahne tozu yutmasına rağmen, çok sevdiği edebiyattan hiç bir zaman ayrı kalmadı. Şiirleri, öyküleri, Türk edebiyatı ve felsefe üzerine araştırma yazıları, edebî ve ilmî çalışmaları; yurt dışında yayın yapan edebiyat dergilerinde çevirileri yapılarak yayımlandı. Bazı yerel ve ulusal yayın organlarının kültür, sanat, edebiyat sayfalarında sanat yönetmenliği yaptı. Birçok seçkide ve “Yaşayan Kadın Şairlerimiz” isimli ansiklopedi ile 2007 yılında yayımlanan, 10 ciltlik “Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi”nde eserleri ve sanat yaşamı ile yer aldı.
13 Nisan1997 tarihinde “Mustafa Kemal Atatürk ve Şiir” konulu üç boyutlu resim ve şiir sergisi açtı. Şiirlerinden bazıları bestelenerek, TRT Repertuarına alındı. Birçok şiirleri diğer Türk lehçelerine çevirileri yapılarak edebî yayın organlarında yayımlandı. Öksüzoğlu; katıldığı uluslararası kongre, konferans, sempozyum ve panellerde Türk edebiyatı ve Türk şiiri alanında sunumlar yaparak, bir çok edebî ve ilmî çalışmalara imza atarak, ülkesini en güzel şekilde temsil etti. 26 Nisan 1997 tarihinde de İstanbul Ana kültür, sanat ve edebiyat dergisi tarafından, Türk edebiyatına yapmış olduğu üstün hizmet ve başarılı çalışmalarından dolayı “Yılın Yazarı” unvanı ile onurlandırıldı. 11 Kasım 2008 tarihinde “Üşümüş Kar Taneleri” İsimli kitabı ile Ahmet Tufan Şentürk Türk Şiirine Hizmet Ödülü kapsamında verilen Seçici Kurul Özel Ödülüne layık görüldü.
Öksüzoğlu; başkanlığını üstlendiği bir komisyon oluşturarak, ödül yönetmeliğini hazırlayıp, ünlü Kırgız yazar rahmetli Cengiz Aytmayov’un adını ve eserlerini yaşatabilmek, gelecek kuşaklara aktarabilmek amacı ile “Cengiz Aytmatov Edebiyat Ödülü” nün her yıl düzenlenen törenle, verilmesini sağlamaktadır.
“Hoşça kal Can Azerbaycan” isimli şiiri; Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin önderliğinde, Zhala Babashova tarafından tahlil edilmiştir. Yine aynı bölümde “Gökyurdum Kerkük’üm” isimli şiiri ise; Haydar Dakuklu tarafından tahlil edilmiştir. “Türkoğlu Türkleriz Biz” isimli şiiri ise; Prof. Dr. Nurullah Çetin tarafından tahlil edilmiş ve önemli edebiyat seçkilerinde yayımlanarak gün ışığına çıkmıştır. “Düşler Sokağı” ve “Üşümüş Kar Taneleri” isimli kitapları ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Özlen Aydoğan’a Lisan Tezi konusu oldu. Özbekistan Millî Devlet Üniversitesi Türk Filolojisi bölümünde ise; Sultan Nazarov tarafından öyküleri “Kambur Fatma” adı altında Özbek Türkçesine çevrilerek, Özbekistan Millî Devlet Üniversitesi Türk Filolojisi tarafından yayımlanarak okutuldu.
02 Şubat 1997 tarihinde Türkiye Şair ve Yazarlar Derneği Gaziantep şubesi’nin kurucu başkanlığını yapan Emine Sevinç Öksüzoğlu’nun, yurt içinde ve yurt dışında değişik kurum ve kuruluşlardan almış olduğu bir çok plaket, şilt ve ödülü mevcuttur. GASAT (Girişimci, Sanat, Edebiyat Ve Bilim Adamları Topluluğu)’nun kurucu genel başkanlık görevini de büyük bir başarı içinde yürüttü.
İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği), DGTYB (Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği), TYB (Türkiye Yazarlar Birliği) ve Türkiye Şairler Birliği, Kıbrıs Balkanlar ve Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) gibi bilimsel kuruluşların üyesidir.
Türkiye Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi Bilgi ve Dayanışma Merkezinin, Berlin Arie Kunst Akademie’ne önerisi üzerine, Akademische Künstler Veränderung Programm’a (Akademik Sanatçı Değişim Programı) dahil edilerek, Alman Hükümeti destekli olarak, Nazi dönemi öncesi ve Nazi dönemi sonrası Alman Edebiyatı üzerine akademik incelemeler ve araştırmalar yapmak, bu doğrultuda çalışmalarını Berlin Arie Kunst Akademie bünyesinde kitap olarak Almanca ve Türkçe olarak yayımlamak, üniversitelerce okutulmasını sağlamak amacı ile halen Almanya Berlin Arie Kunst Akademie (Akademische Künstler Veränderung Program) dâhilinde Türk Edebiyat Bilimcisi olarak görev yapmaktadır.
Öksüzoğlu; Mine adında bir kız, Emir adında bir erkek olmak üzere, iki çocuk annesidir.
YAYIMLANMIŞ ESERLERİ
• “Sevgiler Günışığında” (Şiir)
Ağustos 1996 - Gaziantep Gürsel Yayınları
• “Bahar Tomurcuğum” (Şiir)
Mart 1997 - Adana Aykırısanat Yayınları
• “Yeşil Gözlerinde Kaybolan Dünya” (Düz yazı / Şiir)
Eylül 1998 - Ankara Ürün Yayınları
(1999’da Moskova Kremlin Kitap Festivalinde birincilik ödülü ile taçlanmıştır.)
• “Üşümüş Kar Taneleri” (Şiir)
Eylül 2007 – Gaziantep Sanko Holding Kültür Hizmeti Yayınları
Ahmet Tufan Şentürk Türk Şiirine Hizmet Ödülü kapsamında Seçici Kurul Özel Ödülüne layık görülmüştür.
• “Güneş Yüzlü Çocuklar” (Öykü)
Eylül 2007 – Ankara Ürün Yayınları (İlk Basım)
Mart 2010 – Ankara Ürün Yayınları (İkinci Basım)
• “Kambur Fatma” (Öykü) Özbek Türkçesinde yayımlanmıştır.
Sultan Nazarov tarafından öyküleri “Kambur Fatma” adı altında Özbek Türkçesine çevrilerek, Özbekistan Millî Devlet Üniversitesi Türk Filolojisi tarafından yayımlanarak okutulmuştur.
• “Düşler Sokağı” (Şiir)
Nisan 2008 – Ankara Ürün Yayınları (İlk Basım)
Mart 2010 – Ankara Ürün Yayınları (İkinci Basım)
“6.Sabit İnce Edebiyat Ödülü” ne aday gösterilerek “ikinci Mansiyon ödülü” ne layık görülmüştür.
• “Zamansız” (Şiir) Vektor Uluslararası İlim Merkezin tarafından yayımlanmıştır.
Temmuz 2008 - Azerbaycan / Bakü
• “Aşkın Rengi Kırmızı” (Şiir) Azerbaycan Türkçesinde Vektor Uluslararası İlim Merkezin tarafından yayımlanmıştır.
Ocak 2009 – Azerbaycan / Bakü
• “Sükût-ı Aşk” (Şiir)
Aralık 2009 – Ankara Ürün Yayınları
• “Mitolojik Öykülerle Zodyak Kuşağı” (Astrolojik Felsefe)
Mart 2010 – Ankara Ürün Yayınları
ANTOLOJİ ÇALIŞMALARI
“Azerbaycan Şiirler Antolojisi” (Şiir)
Türkiye çalışmalarını Edebiyat Bilimcisi Yazar Şair Dr. Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU, Azerbaycan çalışmalarını ise Prof. Dr. Elçin İSGENDERZADE birlikte tamamlamışlardır. Azerbaycan Vector Uluslararası İlim Merkezince Azeri diline çeviri yapılarak, hem Azeri Türkçesinde hem de Türkiye Türkçesinde yayımlanmıştır.
2009 – Azerbaycan / Bakü
“Türk Dünyası Kadın Şairleri Antolojisi” (Şiir)
Türkiye çalışmalarını Edebiyat Bilimcisi Yazar Şair Dr. Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU, Türk Dünyası çalışmalarını ise Gazeteci, Yazar, Araştırmacı Dr. Şemsettin KÜZECİ ile birlikte tamamlamışlardır.
• “Mevlana Şiirleri Antolojisi” (Şiir)
Edebiyat Bilimcisi Yazar Şair Dr. Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOĞLU’nun hazırladığı, nadide bir yapıt olarak önemli arşivler arasındaki yerini alan, değerli kalemlerin buluştuğu bir antoloji çalışmasıdır.
ALDIĞI ÖDÜL VE ŞİLTLERDEN BAZILARI
21.04.1996 4.Dünya Şairler günü anısına, Ana Kültür Sanat Ve Edebiyat Dergisi tarafından “Yılın Başarılı Şairi Ödülü” ne layık görüldü.
21.04.1997 Ana Kültür Sanat Ve Edebiyat Dergisi tarafından “Türk Sanat Ve Kültürüne Hizmet Ödülü” ne layık görüldü.
09.05.2007 Yeşil Simav Turizm Derneği Kütahya - Simav 13. Uluslar arası Şairler Şöleni “Teşekkür Ödülü” ne layık görüldü.
10.05.2007 Yeşil Simav Turizm Derneği Kütahya - Simav 13. Uluslar arası Şairler Şöleni “Teşekkür Şilti” ne layık görüldü.
01.06.2007 Prizren-Kosova’da yayın yapan BAY (Balkan Aydınları Ve Yazarları) Kültür Ve Sanat Dergisi “Teşekkür Şilti” ne layık görüldü.
29.11.2007 Bartın Belediye Başkanlığının düzenlediği “Bartın Belediyesi 11.Kitap Fuarı 10.Hasan Bayrı Şiir Yarışması Teşekkür Şilti” ne layık görüldü.
01.03.2008 Manisa – Salihli Bizim Ece Edebiyat, Kültür ve Sanat Dergisi 7.Şiir Şöleni “Teşekkür Şilti” ne layık görüldü.
06.07.2008 Azerbaycan-Bakü Vektor Uluslar arası İlim Merkezinin Altın İşleme Azerbaycan Haritası ile “Azerbaycan Edebiyatı Üstün Hizmet ve Başarı Ödülü” ne layık görüldü.
02.11.2008 www.birharf.net Edebiyat Sitesindeki “Kitapların Dünyası” isimli köşesi ile “Başarı Albümü” ile ödüllendirildi.
08.11.2008 ŞAYEB (Karaman Şair, Yazar Ve Edebiyatçılar Birliği Gurubu) Edebi, İlmi ve Sanatsal Çalışmalarda Türk Diline Hassasiyet ve hizmetlerden dolayı “Teşekkür Şilti”ne layık görüldü.
08.11.2008 Antalya Güllük Şiir Derneği 5.Antalya Şairler Buluşması “Teşekkür Ve Onur Şilti” ne layık görüldü.
08.11.2008 “Üşümüş Kar Taneleri” İsimli şiir kitabı ile Antalya Güllük Şiir Derneği’nin düzenlediği “2007 Yılı Ahmet Tufan Şentürk Türk Şiirine Hizmet Ödülü kapsamında Seçici Kurul Özel Ödülü”ne layık görüldü.
13.11.2008 Bartın Belediye Başkanlığının düzenlediği “Bartın Belediyesi 12.Kitap Fuarı 11.Hasan Bayrı Şiir Yarışması Teşekkür Şilti” ne layık görüldü.
14.11.2008 Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Sanatçılar Çalışma Gurubu 5.Bursa Kültür Sanat Şöleni “Teşekkür Şilti” ne layık görüldü.
08.01.2009 “İzmir Şiir Kütüphanesi 1.Büyük Şiir Dinletisi Teşekkür Şilti” ne layık görüldü.
13.02.2009 İstanbul Ümraniye Belediyesi “5.Geleneksel Şiir Yarışması Teşekkür Şilti” ne layık görüldü.
24.05.2009 Azerbaycan-Bakü Vektor Uluslar arası İlim Merkezinin düzenlediği “Medeniyet Haftası Teşekkür Şilti” ne layık görüldü.
01.07.2009 Bursa Yıldırım Belediyesi 5.Uluslararası Türkiye Âşıklar Ve Şairler Bayramı “Üstün Hizmet ve Onur Şilti” ne layık görüldü.
02.07.2009 Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Sanatçılar Çalışma Gurubu tarafından verilen “Kültür Ve Sanata Katkı Ve Teşekkür Ödülü” ne layık görüldü.
13.08.2009 Almanya Avrupa Antoloji Yayınları “Türk Edebiyat ve Türk Şiirine Üstün Hizmet ve Takdir Şilti” ne layık görüldü.
31.10.2009 “Tekirdağ Şiir İkindileri Grubu Teşekkür Ödülü”ne layık görüldü.
17.12.2009 “Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Yılın Başarılı Edebiyat Adamı” ödülüne layık görüldü.
23.01.2010 “Düşler Sokağı” şiir kitabı ile “6.Sabit İnce Edebiyat Ödülü” ne aday gösterilerek “ikinci Mansiyon ödülü” ne layık görüldü.
Münevver Düve
Araştırmacı, Yazar
05.06.2010-A D A N A
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.