- 1416 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Tutarlı Dostluk (Bir dosta Mektuplar)
TUTARLI DOSTLUK
Sevgili Dostum,
“Tutarlı olmak” ne demektir? Çok insan bunu bilmediğinden dolayı dostluklarında seviye, gelişme ve kalite bulunmaz. Sadece dost olmuş olmak için de dost olunmayacağını bildiğimizden bizlerde dostluğumuzun “ Tutarlı dostluk” olmasına büyük çaba harcamak zorundayız.Bugün mektubumda bunu anlatarak “tutarlı dostluk” konusunda seni aydınlatmak istemekteyim.
Can dostum,
“Tutarlı olma” dan ne anlamaktayım? Önce bu konu üzerinde durmak lazım. Tutarlı olmak demek insanın Kendi Düşünce ve duygularını davranışlarına aktarırken bir zamandan diğerine, bir ortamdan diğerine değişmezlik ve süreklilik göstermesi demektir. Yani insanın bir şeye inanması ve onu her zaman yapması tutarlılık olmakta. Bizim dostluğa inanmamız ve her zaman birbirimize dostça davranacağımıza söz vermemiz ve buna uymamız “ Tutarlı dostluk” olmakta yani.Özü ve sözü bir olan insanlar karşılarına güven verecekleri için kendilerinin el emin yani güvenilir insnalar olarak tanınmalarına da vesile olacaklardır.
Sevgili dostum,
Birde Kişisel Bütünlük kavramına değinmek istemekteyim. Nedir Kişisel Bütünlük? Kişinin kendi kendini aldatmaması ve inandığı ilkeler ve değerler çerçevesinde yaşamını oluşturması ilkesidir. Ama ne yazık ki günümüzde insanlar birbirlerini sevmedikleri halde “ Birbirini seviyormuş gibi yaparak sevmek oyunu oynamaktalar. Kişisel Bütünlüğü ve tutarlılığı olmayan insanlarda zaten mutlu olamamaktalar. Tutarlı olmaya inanmak yetmez, bunu aynen hayatımıza da uygulamak ile olacak iş.
Can dostum,
Biz, bu dostluğumuza inandığımız gibi geliştirmeye kendimizi adadığımız, aynı zamanda da dostluğun gelişimine çaba harcadığımız için mutlu olmaktayız işte. Kendini adama ne demek? Bunu çok insan bilmez. Kendini adama demek “ Kendinin bilincinde olan kişinin vicdani yeteneklerini kullanarak kendi zayıf taraflarını, gelişmesi gereken yönlerini, ya da yaşamından atılması gereken tutum ve davranışlarını belirleyerek daha iyi bir insan olmaya söz vermesi olarak tanımlayabiliriz.
Can dostum,
Yani bizler dostluğa kendimizi adadık ve bu dostluğun gelişmesi için nelerin gerekli olduğunu ve nelerin gerekli olmadığına bakarak dedikodudan uzak, birbirimize yalan söylemeden, samimi duygularımızla, kendi özümüze de saygılı olarak birbirimize ve kendimize karşı tutarlı olacağımıza her zaman söz vererek bunu da hayatımıza uyguladık. İşte bu aşamada da dostluğun hakikisini yaşamanın mutluluğuna erdik.İnsanın kendisini adayacağı ilkelerinin ve hayat felsefesinin olması da mutlu ve huzurlu olmasına sebep olacak mutlaka.
Can dostum,
Bu anlattıklarım çerçevesinde insanlar tutarlı olmadıklarından, dostluk dedikleri arkadaşlıklara kendilerini bir insan gibi adamadıklarından dolayı da hayat onlara istedikleri mutluluğu verememekte. İnsanlar geçmişteki hatalarını bırakarak bundan sonra tutarlı ve kişisel bütünlük içinde kendilerini dostluklara adarlarsa mutlu olacaklarına candan inanmaktayım.
Can dostum,
İnsanlar kişisel olarak kendilerini ifade edemediklerinden dolayı da dostluk kurmamaktalar çok zaman kişisel ifade ne demek? Tutarlı dostlukta neden gerekli? Bakın onu da size anlatayım. Kişisel ifade etkili yaşam kurmak isteyen bilinçli kişinin, ilke ve değerlerini yaşamı boyunca gerçekleştirmek istediği amaçlarını yazılı olarak veya sözlü olarak belirtmesi.
Canım dostum,
Bizde söz vermek kolay ama tutmak, tutarlı olmak zordur. İnsanlarımız belki söz verme ve sözde durmamayı önemsemez ama karşısındaki insan önemserse o zaman karşısındaki insan “ ya kibirli olur ya gururlu. Halbuki insanlar kendilerini dinlemeyen, anlamayan ve dedikodusunu her fırsatta yapan insanlardan uzak kalmak haklarının var olduğunu göstermek için insanlardan uzak kalırlar. Bunu karşı taraf kibir olarak algılar. Mesela bizler dedikoduyu sevebiliriz ama karşımızdaki insan sevmiyor olabilir ve onun dedikodu sevmemesi ve biz dedikodu yapığımız için de bizlerden uzak durma hakkı vardır her zaman.. Onun hakkına hiç kibir veya gurur deme hakkı da yoktur insanın .
Canım kardeşim,
Dostluğumuzda işte bu ilkeleri ön plana çıkardığımız için hem güzel dostluk kurmanın sevincini yaşamaktayız hem de başkalarına nasıl dostluk kurulacağının dersini ve örneğini gösterdiğimiz için de mutlu olmaktayız. İşte dostluğumuzu pekiştiren ve geliştiren de başkalarına örnek olmasını sağlayan da bu duygu değil midir?
Sevgili Kardeşim,
Tutarlı olmak tutmaktan gelir. Nedir tutmak? Söz tutmak. Bilgi tutmak.İlkeleri tutmak. Kısaca bütünleşmek ve paylaşmak demek. Ama insanlar tutmanın önemini bilmediği için tutarlı olmayı da önemsemez kendileri hata yaptıkları zaman hatalarının hoş karşılanmasını isterler..Başkalarının hatalarını da af etmek istemezler. Kısaca tutarlı olmak işlerine gelmez. Halbuki bizler “ Kendisi için istediğini kardeşi içinde istemedikçe insan kemale ulaşamaz” diyen bir dinin mensuplarıyız. Bunu uygulamayan buna inanmayan tutarsız insana bizler nasıl hoş görüde bulunacağız?
Canım kardeşim,
Hayatımızda tutarlılıklar ön plana çıkmazsa tutarsızlıklar ile kişisel ifadesi olmayan insanlar olarak günü kurtaran, o günün şartlarına uyarak haklıyı savunmayan, hakkı vermeyen insanlar olursak zaman gelir ki bizlerin de hakkı yenir. Zamana göre davranırsak o zaman, zaman bizim aleyhimize de olur “ Zamanın kime dost, kime düşman olacağı bilinmez” deyimi üzerine iyi düşünmek lazım değil mi ?
Canım dostum,
Tutarlılık insana sadece dostlar kazandırmaz, ilkelere bağlı olarak yaşamayı, hayatı sevmeyi de öğretir. Ama küçük yaşta anne ve baba tarafından çocuklara tutarlı olmak öğretilmezse hayat sonunda bizlere her zaman mutsuz olacağımız, çok zaman “ keşke zamanında tutarlı olsaydık “ diyerek hayıflanacağımız zamanları da sık görmeye başlarız. Bunu yaşamak istemiyorsak tutarlılıklarımızı önemsemeliyiz.
Can dostum,
İlkelerden bahsetmiştim sana biraz önce. İlke merkezli bireyler olarak yaşamak da dostluklarımızın pekişmesine sebep olur.İlke merkezli birey, yaşamını kendi özgür iradesi ile seçtiği ilkeler içerisinde yöneten, dört yaşam boyutunun temeline bu ilkeleri koyan kişi olarak tarif edebiliriz. İnsanların belli ilkeleri olmadan işlerine geldiği gibi, insanları sevemeden, sevgi gösteremeden nasıl yaşadıklarını düşünelim.. Tutarsız insanların mı yoksa tutarlı, çevresine sevgi gösteren insanların mı daha çok sevildiğini ve önemsendiği bir düşünelim.
Canım dostum,
Biz işte bu ilkelere göre tutarlı ve sevgiye dayalı bir dostluk kurduğumuz ve insanlara da bu güzel duyguları aşılamaya çalıştığımız için dostluklarımızın tadını yaşamaktayız.
Bu duygularla size selam ve sevgilerimi iletmekteyiz.
Dostun
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
"dostluk kabzasına birbirine düşman iki elin yapıştığı bir bıçağa benzer." diyor nazım.
yazı güzel yazılmış fakat ben tutarlılık kısmına tam katılmıyorum. bu kadar planlı ve bu kadar tutarlı bir dostluk en küçük bir sapmada nazım'ın dediği "kabzasına iki düşman elin yapıştığı bıçağa" dönüşür. ve kimi vuracağı kestirilemez...
sevgilerimle...