Yaşamında öteki kişilere ulaşabildiğin anlar, bir ormandaki kuş ötüşleri gibi olacak... uzaklardan gelip geçerken, kısacık bir süre yapraklarda yankılanacaklar o kadar. orman bütün sessizliğiyle yine yalnız duracak orada... ı.kant
Bedri Demirpençe
Bedri Demirpençe

Sevgi

Yorum

Sevgi

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

664

Okunma

Sevgi

Sevgi

Merhaba “sevgi” ne kadarda güzelsin. Aklımızın erdiği ve ayaklarımızın üzerinde durarak yürüdüğümüz o masumane halimizden buyana seninle iç içe yaşıyoruz. Seni tüm zaman dilimlerindeki evremizde yaşamamıza sığdırmamıza çalışmaya karşın itiraf etmeliyim ki hala “sevgi” nedir? “Sevgi”yi ne kadar tanıyor, ne kadar duyumsuyor, ne kadar hissedebiliyoruz diye sorguladığımızda veya herhangi bir nesne veya olgu ile tarif etmeye kalktığımızda sınırsızlığın içinde olduğumuzu görürüz.

Biz düşünen varlıklar Vatan, millet, doğa sevgisinden tutun da insan sevgisine, sevgiyle tanımlanması yapılan aşk diye tanımladığımız daha güçlü sevgi yapısına kadar hemen her boyutta sevginin varlığını hissederiz. İnsan sevgisi elbette sevgi boyutlarının en yücelerinden biridir. Sevgiyle yapılan eylemler insana mutluluk verenlerdir.

Tanım ve tarifleri detaylandırmak, sınırsız boyutlarda sevgiyi tarif etmek mümkündür. Bazen her şeydir dense de son zamanlarda bazı söylem ve eylemlerde sevginin hangi boyutlarda olduğunu anlamakta güçlük çekiyor insan. Arabesk ve fantezi müziklerde de sevginin farklı boyutlarına rastlıyoruz. Sevilen kişilerin sevenleri tarafından maruz kaldığı sevgi tanımına ve insani davranışlara uygun olmayan eylemlerine şahit oluyoruz. İnsani olmayan bu eylemleri sorgulayınca çok güçlü bir ego hâkimiyetinin varlığı nedeniyle sevginin duyumsanmadığını tüyler ürperten bir gözlemle hissediyoruz.

Gelinen bu yüzyıldaki özgür, özgün ve çağdaş tüm düşünlere rağmen adeta kültürel değer haline dönüştürülen fantezi müzik tanımındaki sevgi anlayışından hemen akla gelen “ya benimsin ya kara toprağın” diyen ve sevgiliye zulmeden bir şarkının sözleri geliyor. Hâlbuki Âşık Veysel yaşam için tüm büyük gereksinmelerin temini için Kara Toprağı dost ilan etmişti. Bu anlamda insan sevdiğine yakışan değeri vermelidir. Sadece kendisinin olmadığı halin nedenlerini kendinde de aramalıdır.

Çağa uygun özgürlük, sorumluluk yâda sevginin karşılıklı hesap verilebilirlik olduğunu insanın kendinde ortaya çıkmalıdır. İşte o zaman sevginin evrensel tadının farkına varılabilinir. Bu anlamda töresel, bölgesel, katı bireyci egolardan arınarak gerçek anlamda sevgimizi yaşamalıyız. Bu özlemlerimize uygun sevgi anlayışında nesillerin var olmaları ilişkilerine koyacağımız katkılarla onların kendi sevgilerinin gerçek yaratıcıları olması bizi mutlu ederse bu sevgi olur.

Bedri Demirpençe

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Sevgi Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Sevgi yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Sevgi yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
canandemirel
canandemirel, @canandemirel
8.6.2010 22:50:39
Bende buradan sevgiye merhaba diyorum.Hayat sevmek , sevgi üzerine kurulmuştur.Hele birde sağlam taşlar üzerine kurulmuşsa yıkılması imkansızdır.Çeşit çeşittir sevgiler ama hepsi birbirinden güzel birbirinden farklı.
Istırap, yıkım , umutsuzluk, acı...gibi anlarda sevgi , sevecenlik, değerini daha da arıtırabileceği bir alan bulur.V e devreye girerek kendini güzelliğini gösterir.
Şimdi RENE BARJAVEL'in çok sevdiğim bir sözünü yazıyorum
Sevgisizlikten öte ölüm yoktur.
Sanatta ve aşkta direnç kaynağı sevecenliktir.
OSCAR WILDE

Sevgi üzerine yazılmış yazınızı ve yazarını kutluyorum..
sevgilerimle..



canandemirel tarafından 6/8/2010 10:52:27 PM zamanında düzenlenmiştir.
e.funda
e.funda, @e-funda
8.6.2010 22:25:54
10 puan verdi
Sevgiyi o kadar güzel anlatmışsınız ki ,
Sevgiyi bu tanımladığınz şekilde yaşayacak kaç kişi kaldı ki ,
Bir kaç dinazordan başka !
Dinazor olmak çok güzel başta sevgi ve saygı olmak üzere değerlerimi kaybettmediğim için....
Kaleminize ve onu tutan elinize sağlık
5x S
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.