- 1987 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
2010 YGS sınavında Dil Derecesi Yapan Rıfkı Buğra Bağcı'nın başarı sırları
2010 YGS’DE ALDIĞI YÜKSEK PUANLA TOKAT’IN BAŞARILI GENCİ ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ VE BİLGİ DERSHANESİ ÖĞRENCİSİ RIFKI BUĞRA BAĞCI: “ LİSE 1 DEN BERİ PLANLI ÇALIŞARAK BAŞARDIM”
Her sene olduğu gibi 2010 yılında da YG de derece yapanlarla röportaj yapmaya ve yayınlamaya zevkle devam etmekteyim. Yetenekli ve çalışkan gençlerimizin çalışma yöntemlerini kamuoyu ile paylaşmak , onlara fikirlerini ifade imkanı sağlamak onlar kadar beni de motive etmekte.
SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ? Bugüne kadar hangi okulları tamamladınız?
RIFKI BUĞRA BAĞCI –1990 yılında Erbaa’da doğdum. İlköğrenimimi Erbaa Fevzi Çakmak İlköğretim Okulunda tamamladım. Daha sonra Lise giriş sınavlarında başarı göstererek Tokat Anadolu Öğretmen lisesini kazandım ve halen bu okulda İngilizce ağırlıklı son sınıfta okumaktayım.Aynı zamanda Bilgi Dershanesinde de öğrenciyim.
SORU- Bize YGS sınavındaki başarınızdan bahseder misiniz ? Hangi kaç tane net ile kaç puan aldınız .
RIFKI BUĞRA BAĞCI- Türkçe testinde 36 doğru 4 yanlış ile 35 net, Sosyal Bilimler sınavında 35 doğru 4 yanlış ile 34 net, Matematik sınavında da 33 doğru, 1 yanlış ile 32.75 net, Fen Bilimleri testinde de 31 doğru 4 yanlış ,30 net ile alanım olan YGS 3 ten 446.289 puan alarak 4939. sırada yer aldım YGS 4 te ise 447.624 puanla 3539. sırada yer aldım.
SORU- YGS sınavına ne zaman çalışmaya başladınız ? Bize son bir senede bir hafta sonu ve hafta içi çalışma programınızı anlatır mısınız ?
RIFKI BUĞRA BAĞCI-Aslında YGS ye 9. sınıfta hazırlanmaya başladım demse yalan olmaz. 9. ve 10 sınıfta Türkçe ve Sosyal Bilimler ağırlıklı, 11. sınıfta İngilizce ağırlıklı , 12. sınıfta ise Matematik ve Fen Bilimleri ağırlıklı olarak çalıştım. Hafta içi her gün bütün derslerden standart bir soru sınırım vardı. O sınırın altında asla soru çözmedim. Her gün bir derse özel önem verdim. O dersle alakalı hepsinden daha fazla soru çözdüm. Hafta sonları ise daha çok deneme sınavı ağırlıklı olarak çalıştım. Bence çalışmaya 9. sınıfta başlamalı ve bunun da önemlisi 12 sınıfa bırakmasınlar çalışmaya başlamayı arkadaşlar.
SORU- Bize ailenizden bahseder misiniz ? Anne ve babanız ne iş yapar ve kardeşleriniz nerede okur ve onların sizin bu başarınızda ne gibi katkıları vardır?
RIFKI BUĞRA BAĞCI- Babam Erbaa ilçesinde esnaf. Annem ise ev hanımı. Ablam ise şu an Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okumakta ve onların başarımda yeri çok büyük. Onlar her zaman benim iyi ve kötü günümde bana destek oldular ve ben onların emeğini ödeyemem.
SORU- Bu başarınızda okulunuz ve dershanenizin sizlere ne gibi katkıları oldu ?
RIFKI BUĞRA BAĞCI- Okulumun ve dershanemin bana büyük katkıları oldu. Öncelikle Neşe EROĞLU, Çiğdem ŞENER hocalarımız başta olmak üzere, Özcan Dülger, Emre AYGÜL, Ahmet ÇOLAK, Mustafa KOÇ, Özkan DOĞAN, Serkan YERLİKAYA, Seda ÇİNKILIÇ, Esra Yeliz ALKIN, Selçuk BALAY, Mustafa ATEŞ, Mustafa KOÇAK, Sema AYYILDIZ, Hatice KÖSEOĞLU, Nagehan AYDIN, Ufuk İŞLEK, Cevat KARADEMİR, Suat ARSLAN, M. Adnan ÖZBEKLER hocalarıma teşekkürü borç bilmekteyim.
SORU- YGS Sistemini nasıl bulmaktasınız? YGS sisteminin artı ve eksileri neler?
RIFKI BUĞRA BAĞCI- YGS Sistemini beğendim ama ihtiyaçları karşıladığını söyleyemem.
SORU- Okumak ne demek? Okumanın sizce insana hayatta ve YGS de katkıları ne olmakta?
RIFKI BUĞRA BAĞCI- Kitap okumayı sevmem sınavlarda soruları hızlı okumamı sağladı ve Kitap okumanın faydalarını saymakla bitmez. Ama en önemlisi de hızlı okuma alışkanlığı kazandırması. Genel kültürü artırması.
SORU- Arkadaş nedir ve arkadaşlarda genelde ne özellikler ararsınız ve arkadaş seçiminde neye dikkat edersiniz ? Arkadaşın YGS sınavında başarıya etkisi nedir ?
RIFKI BUĞRA BAĞCI- Arkadaşlarımın genellikle benim gibi olmasına çok dikkat ederim. Arkadaşlarımda en çok aradığım özellik uyumlu ve anlayışlı olmaları. Arkadaşlarınızla aranız iyi ise psikolojik yönden de iyi olursunuz. Bu da başarıyı beraberinde getirir. Benim durumum da öyle. Sınıf arkadaşım Mustafa Uyan ile her zaman birbirimize destekledik ve bu da başarıma çok etkili oldu. Burada Mustafa’ya da çok teşekkür etmekteyim.
SORU- Hangi okulun hangi bölümünü tercih edeceksiniz ve hangi mesleği nerede yapmak İstemektesiniz ?
RIFKI BUĞRA BAĞCI-Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı veya Çevrim bilimi bölümlerinden bir tanesini istemekteyim. Meslek olarak hangi mesleği yapacağıma ise daha sonra karar vereceğim.
SORU- Genelde liseli gençler çekingen ve büyüklerden faydalanamayan insanlar siz ise ataksınız. Kişisel Gelişim gençlere ne kazandırır?
RIFKI BUPRA BAĞCI- Lise öğrencileri genellikle özgür olmak ister. Büyüklerin özel ilgisinden bazen rahatsız olabilirler. Gelişsen öğrenci hayata her zaman 1-0 önde başlar.
SORU- Dershanelerin genelde faydasına inanmakta mısınız? Size dershaneniniz ne katkısı oldu?
RIFKI BUĞRA BAĞCI- Dershanelerin sınavlarda faydası tartışılmayacak kadar çoktur. Benim dershanem Bilgi Dershanesi alanında uzman öğretmenler, iyi yayınlar, rehberlik sınavlarda çok önemli bir katkı yaptı . Bunların hepsi Bilgi Dershanesinde vardı ama bazı dershanelerde yok yani.
SORU- Geriye baktığın zaman YGS konusunda ne gibi pişmanlıklar yaşamaktasınız ?
RIFKI BUĞRA BAĞCI- Keşke 10. sınıfta Matematik ve Fen Bilgisi çalışaydım diyorum. Son sınıfa bırakmasaydım daha başarılı sonuçlar alırdım diye düşünmekteyim.
SORU- YYG başarınız yani ilk sınav başarınız, 2. sınav olan LYS sınav başarınıza nasıl etki etti.?
RIFKI BUĞRA BAĞCI- YGS başarım LYS sınavı için daha rahat nefes almamı sağladı. YGS başarım beni gerçekten LYS ye motive etti. Bazı arkadaşlarım da ilk sınavda istediği puanı alamayınca üzüntüye kapıldılar ama bence hiç ara vermeden ikinciye hazırlanmalıydılar. Ben hiç ara vermeden aynı tempo ile ikinci sınava hazırlanmaktayım.
SORU- Başka ne anlatacaksınız ?
RIFKI BUĞRA BAĞCI- Bu röportaj ile fikirlerimi anlatma imkanı verdiğiniz için size ve gazetenize çok teşekkür ederim. Bu röportajda LYS sınavı için bir nevi motivasyon oldu.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Güzel bir yazı fakat biraz reklam niteliğinde olmuş sanki.Eğer dersanenin ismini belirtmeden yazılmış olsaydı bana göre sınavlara hazırlanan diğer öğrenciler için çok daha iyi olurdu gibime geliyor.
Mesela sınavı kazanan gencin günlük çalışma planı üzerinde daha çok soru sorulabilirdi,ailesiyle ilgili daha çok soru sorulabilir
yanıt alınabilinirdi.Açıkçası yazının devamında bunları bekledim,hangi dersanede eğitim gördüğü beni pek ilgilendirmedi.
Çünkü zeki bir öğrenci zaten zekidir,onu en vasat dersaneye gönderseniz o çocuk eğitimini alır.