A. VAHAP AKBAŞ ÜSTAT VE GÜL KIYAMI
Yüreklere taşınan dava tohumları
Merhaba
Merhaba kapalı gözlerde açılan
yediveren gül
İnanca ayarlı nabızlar
Kuş ve ezan sesleri
Ve duaya karasevdalı diller
Merhaba
Ayetlerin müminleri saran sıcaklığı
Merhaba
Merhaba aşk adına alınan soluklar
İbrahim Ethem’in iğnesini
getiren balıklar
Aklımı yağmaya veren gönlüm
Ve bu yağmadan gül deren gönlüm
Merhaba” diyerek yıllar önce şiir coğrafyasını, şair yürekleri selamlayan, hep hakikat üzere yürüyen, bitimsiz sevda yolunun sürekli yolcusu olan, Baki’nin mirasçısı, Nefî’nin halefi olan, Allah deyip, Bismillah deyip yüreğimizin destanını söylemeye soyunan A. Vahap Akbaş; 1954 yılında Batman’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu yerde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi.
“ İlk şiir kitabı Efkan ile 1982 yılında Türkiye Yazarlar Birliği’nce “Yılın Şairi” seçildi. “Alevler ve Güller” romanıyla Sedat Yenigün Roman Yarışması’nda ikincilik, Kuş Olsun Yüreğim adlı kitabıyla Gökyüzü Yayınları’nın düzenlediği “Çocuklar İçin Şiir” yarışmasında üçüncülük armağanı aldı” diyenler doğru söylüyor. “Efkan (şiirler) 1982, Alevler ve Güller(roman) 1985,Gülün Aklı ( çocuk romanı) 1989, Bir Hüma Kuşudur Şiir ( mısra, beyit, seçki) 1990, Dünyayı Kaplayan Ağaç (şiirler) 1990, Kuş Olsun Yüreğim (çocuk şiirleri) 1991, Mavi Sesli Şiirler (şiirler) 1991, Hüzün Coğrafyası (şiirler) 1992, Bir Demet Masal ( masal) 1994, Göğe Çizilmiş Resimler ( deneme) 1995, Biraz İhanet (1996) isimli eserleri var diyenler de yalan değil…
Soluk soluğa koşanlar ve tırnaklarıyla kıvılcımlar fışkırtanlar üzerine kasem eden, yerine göre akan, donan,kıvrılan, coşan, taşan, hâlden hâle geçen, ayın avazından ışık içen, bir ulu dağa tırmanır gibi erdeme tırmanan ve kitaplardan söz damıtan biri olan şairimizin “ Gül Kıyamı” isimli şiir kitabı hakkında bir-iki söz söyleyeceğiz., biz.
Ahmet Kabaklı’ya Göre Akbaş’ın Şiiri
Ahmet Kabaklı’nın “Yeni İslamî Akım mensupları ile Yeni Gelenekçi Şiir mensupları arasında, “akım ve ilke” reddederek, kendisine has bir şiir yolu açmak yolunda görülmektedir.
“Düşünen adam” kimliği içinde rahat söylenmiş, zekice nükteli, çok yönlü, çok temalı bir ufuk, Akbaş’ın şiirlerini çekici kılmaktadır” ( Ahmet Kabaklı, TÜRK Edebiyatı, Cilt:4, Sayfa; 659) dediği üstadımızın “ Gül Kıyamı”, 64sayfadır. Şiir kitabında 36 şiir bulunmaktadır. Suffe Yayınları tarafından yayınlanan kitapta yer alan şiirlerin hepsi de serbest ölçüyle yazılmış… Şiirlerde en çok gül, bahçe, açı, şair, şiir, selvi, gönül, söz, göz, aşk vb kelimeler kullanılmış. Özellikle “gül” kelimesinin birçok şiirde geçmesinden neredeyse şaire insanın “gül şairi” diyeceği geliyor. 36 şiirde 14 adet gül, 11 adet çiçek ve 6 adet bahçe kelimesi var. Ayrıca 5 adet şiirinin başlığı da doğrudan “gül”lü kelimelerden oluşmuş. Şiir Gülü, Gül Kıyamı, Afgan Gülü, Gül/Bülbül ve Acısıyla Sulanmış Güller gibi…
Gül Kıyamı’nda şairimiz çok güzel sözler söylüyor, her biri birbirinden güzel. Çok güzel mısralar armağan eyliyor her biri yüreklere yerleşen, çok güzel şiirler var okuyanı hemen etkileyen…
Rahat Okunan Şiirler
A. Vahap Akbaş’ın şiirleri bir çırpıda okunuyor. İnsanın dilini tırmalayan, yüzünü ekşiten şiirler yok Gül Kıyamı’nda.
Gül Kıyamı’nı okurken sanki bir gül bahçesinde geziyor gibi oluyorsunuz, Gözünüz, gönlünüz aydınlanıyor ışıklı kelimelerin oluşturduğu güllü, çiçekli şiirlerle. Burnunuza insanı mest eyleyen güzel kokular, kulağınıza güzel sesler geliyor. Kerem’in, Yunus’un, Baki’nin, Nefî’nin, Ferhat’ın, Şirin’in ayak izlerine rastlıyorsunuz. Belli ki onlar da uğramışlar bu kuşlu, güzel görünüşlü gül bahçesine…
Bizlere her biri birbirinden etkili, her biri diğerinden akıcı onlarca mısra sunan “Gül Kıyamı”nı okumak, yüzünü ve yüreğini bu güzel mısralarla, şiirlerle güzelleştirmek isteyenler kitaba (A. Vahap Akbaş, P.k: 111, Çorlu / Tekirdağ) adresinden ulaşabilirler diyor son sözü yine usta şairimize bırakıyoruz.
Diyor ki üstat:
.. “Sınır bilmez göklerimize
Öylesine ağdın ki
söz söz
Öyle sardın ki yüreklerimizi
Güçlü derin köklerinle
Öyle sardın ki
Sendendir olmuşsa ciğergâh
göz göz
Ağaçlar içinde çınar en has
Sen çınarlar içinde
yalnız ve görkemli
Düşer durur gölgen içimize
Düştüğü yerler
köz köz” gibi..
Şiiriyle daha nice yıllar yüreklere yerleşmesi en halisane temennimizdir.
Hep şiirli hep şiirle kalması dileği ile…
Fazıl KUL
YORUMLAR
Fazıl Bey yüreğiniz ve emeğiniz için sonsuz teşekkürler. Ayrıca gündeminize aldığınız Sayın A.Vahap AKBAŞ'ında eserlerini bizlere tanıttığınız için ayrıca çok teşekkürler ben içinde Gül geçen şiirlere bayılıyorum belki de kızımın isminin Gül olmasından kaynaklanabilir (Değerli üstad şiirlerinde gülü çok işliyormuşya). Başarılarınızın devamı diliyorum. Saygı ve selamlarımla...