- 570 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Cehaletini Kabul Edene Hayat Öğretmenlik Eder
Bilgi bilinmeyeenin bilinmesidir. Bilmediğini bilen, güzel yaşamasını seven insan öğrenip bilgi sahib olur. Çünkü bilinmeyeni bilip öğrenen insan daha az hata ile yaşamayı öğrenir. Bilgi yoldur, ışıktır.
İnsanoğlu ilgi ve merak üzere yaratılıp var eedildiğinden olacak ki, her bilmediği şeyi merak eder. Çünkü öğrenmek isteyen çocuğun çok soru sormasında olduğu gibi. Yada hepimizin çocuklukta her şeyi merak edip anne ve babalarımıza her şeyi öğrenmek için bu ne, bu ne diye tekrar tekrar çok soru sormamızda olduğu gibi.
Halbuki atasözünde de olduğu gibi ’Bilmemek ayıp değil, sormamak ayıptır.’ ’Düşmeyen düşünce üretmez.’
Demekki, merak edip sormayan, düşünüp düşünce üretmeyen yeni bilgi sahibi olmaz. Dolayısıyla da her şeyi bildiğini söyleyip ukalalık eden de hiç bir şey öğrenmeyip hep cahil kalır.
Öğrenmek için akıllı olmaktan ziyade bir şeye ilgi duymak, merak etmek çok daha önemlidir. Çünkü akıllı olup ilgisiz ve meraksız olandan az akıllı olup merak edip ilgi duyan çok dafa fazla bigiye sahip olur. Tıpkı kulağın boynuzdan akla çok daha yakın olmasına rağmen tokuşu tokuşu kulağı geçmesinde olduğu gibidir.
İlgi ve merak insanın öğrenme gücünü ve hevesini artırır. Heves arzuyu, arzu da öğrenme hırsını artırır.
Onun için cehaletini kabul edene hayat öğretmenlik eder.
Cahit Karaç