Sinsi övmelere faydalı yermeleri tercih edecek kadar aklı başında adam azdır. la rochefaucauld
yalciner17
yalciner17

BİLİM TARİHİ

Yorum

BİLİM TARİHİ

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1342

Okunma

BİLİM TARİHİ

Bilim Tarihi. Batılı düşünürler tarafından kuruldu. Onlar belli yöntemler üzerinden Blimin tarihini değerlendirirler. Buna görede Dünyada ve Doğuda ve Asyada bilimin yükselişi ve düşüşü üzerine belli kuramları serdederler.
Bahse konu C. Özakıncının kitabında Aristonun karaderili olduğunu öğreniyoruz.
Bilim Tarihi için farklı kuramların olması normaldir.
Mısırda başlayan bilim ve onun tarihi karaderili ve o muhitin düşünürlerince bölgelere taşındı. Bu kişiler rahat ortam aradı. Özgür iklimlere ve gördükleri izzet- ikrama göre dolaştılar. Bu bilim tarihi için bir katalizördür.
Katalizör’ün önemli simalarını karaderili, Arap, Yahudi veya Akad kavimleri bilginleri ve değişik dönem ve yöre kişileri eklemlenerek kar topu gibi artırmanın yanında bir lonca benzeri topluluk oluştu. Bu tahlukat Bağdat’a gitti. Semerkant’a ve sonra Endülüs’e gitmeleri hep rahat etme ve çalışma saikiyle oldu.
Geçen zaman zarfındaysa bilim büyüdü. Rönesans’ın, Aydınlanmanın, Avrupanın, Eski Yunan’ın klasize olması hep bu topluluğun marifetidir.
Sovyetler Birliğine akmaları. Oradan hoşnut olmamaları sonu Amerikaya geçiş ve orayı ve küresel bilimi zirveye taşımaları. Bu meyanda Atatürk’ün Onları Almanyadan rahatsızlık neticesi gelmelerini desteklemesi. Ve o sayede ülkemizin bilimsel gelişmede sıçrama yapması.
Bilim Tarihini açıklamada Bu ekolün katalizör vazifesi gördüğünü ama tamamını teşkil etmediğinide peşinen söylemeliyiz. Bu tez netice olarak bir teoridir... İş bu özgün tez Noter onaylı bir çalışmadır.


Y. Yılmaz
Ressam

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Bilim tarihi Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bilim tarihi yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BİLİM TARİHİ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Yükselenyıldız
Yükselenyıldız, @yukselenyildiz
22.4.2010 00:34:18
Yani?
Aristo, Arap mıymış, zenci mi?

Paylaşım için teşekkkürler.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL