Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- toegueville
İbrahim Akın
İbrahim Akın
@ibrahimakin

Tohumdaki Mucize

20 Nisan 2010 Salı
Yorum

Tohumdaki Mucize

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

635

Okunma

Tohumdaki Mucize

Tohumdaki Mucize

Bir şeftali ya da kayısı çekirdeğini toprağa atsanız, bir süre sonra büyük bir ağaca dönüştüğüne şahit olursunuz. Bu gerçekten çok büyük bir mucizedir. Bütün ağaçlar, küçücük bir tahta parçasına benzeyen tohumun, toprağa atılması ile meydana gelir. Tohum küçücük bir cisim olmasına rağmen, nasıl olur bilinmez, kısa zaman sonra yüzlerce kilo ağırlığında, metrelerce uzunlukta ağaçlara dönüşür. Bu gelişim esnasında tohumun kullanabileceği tek malzeme ise, içine gömülü olduğu topraktır.

Peki, tohum ağaç üretmeyi nereden bilebilir? İhtiyacı olan malzemeleri topraktan ayrıştırıp bunları kullanarak ağaç üretmeyi nasıl akledebilir? Ürettiği ağacın şeklini, meyve ve yapraklarının kokusunu, tadını, rengini kendi kendine nasıl oluşturabilir?

Bir ağaç resmi yapmaya çalışsanız eminim hepiniz detaylarda çok zorlanırsınız. Birbirine geçmiş sayısız dal ve üst üste gelen yüzlerce yaprağı resmetmek bile çok zor iken küçücük tohum parçası, topraktan aldığı malzemelerle ağacı sıfırdan üretir. Bu durumda tohumun bizden daha akıllı olduğu sonucuna varırız. Daha doğrusu, tohumun içinde son derece etkileyici bir aklın gizli olduğunu anlarız. Peki, cansız olan tohumdan bu kadar muhteşem bir yapı nasıl oluşur? Bu küçücük tahta parçası, bir bilgisayar gibi bu kadar bilgiyi nasıl depolayabilir? Elbette bilgisayara bilgiyi yükleyen, insanlardır. Tohuma sahip oldukları bilgiyi veren, onları ağaç üretebilecek şekilde yaratan da Yüce Allah’tır.

"Taneyi ve çekirdeği yaran şüphesiz Allah’tır. O, diriyi ölüden çıkarır, ölüyü de diriden çıkarır. İşte Allah budur. Öyleyse nasıl oluyor da çevriliyorsunuz?" (Enam Suresi, 95)

İlkokulda hepimizin yaptığı bir deney vardır. Tabağın içine pamuk doldurup, arasına kuru fasulye ve nohut koyarız. Pamukları iyice ıslattıktan sonra birkaç gün içinde de tohumların filizlendiğini görürüz. Fasulye ve nohutlar yıllarca çuvalın içinde kuru kuru beklerken hiçbir canlılık belirtisi göstermedikleri halde, uygun koşulları bulduklarında birden canlanır ve ortaya yemyeşil filizler çıkarırlar. İşte arkadaşlar, "Taneyi ve çekirdeği yaran şüphesiz Allah’tır" ayeti, bu harika olayın sırrını açıklar. Bu konuyla ilgili bir diğer ayette de Allah şöyle buyurur: "O, gökten su indirendir. Bununla herşeyin bitkisini bitirdik, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan da birbiri üstüne bindirilmiş taneler türetiyoruz.." (Enam Suresi, 99)

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Tohumdaki mucize Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Tohumdaki mucize yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Tohumdaki Mucize yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Fazıl Kul
Fazıl Kul, @fazilkul
20.4.2010 19:42:05
Emeğinize sağlık.
Çok güzel bir yazıydı okuduğum.
Sevindim, memnun oldum.
Tebrikler.

© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.