- 631 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Korsana Hayır, Ama Sizde Fiatlarınızı Makul Seviyeye Çekin
Türkiye’’nin kendine özgü yanlışlıkları var.Bunlardan biride korsan kitap.
Çok okunan bir yazarın kitabı henüz okurları ile buluşması akabinde birde korsanı çıkıyor.
Fiat farkı çok.Durum böyle oluncada,bazı okurlar korsanı tercih ediyor.Hoş bir durum değil tabi.Ama diye anlamsız yazılara bende malesef, ama diye devam edeceğim.
Türkiye’’de çok az sayıdaki kitap okuru aradaki korkunç fark dolayısıyla kendilerini aldatılmış hissediyor.
Her okurda kitabın aslı duruken korsanını almaktan mutlu olmaz tabii.
Elif Şafak imza günlerinde önüne gelen kitabının korsanını da imzaladığını söylüyor.
Emeğe saygı olmalı.Ama okurada sayğı olmalı.Kitablar makul karla satılmalı.
Şimdi Türkiye’’deki kitap baskı ları hakkındaki rakamları okuycaksınız.
Diğer ilğinç haber;korsana destek veren yazar?la ilgili.Bu haber manşetini okuyunca merak ettim.Kim bu yazar diye.Bu yazar Tarık Dursun K. Kendisi ile bir imza gününde tanışmıştım.O zamanlar Denizin kanı adlı romanı tv filmi olmuştu.Romanın kahramanı Mustafa ölmemişti.niçin diye sorduğumda kahramanlar ölmezdedi gülümseyerek.Bu romanın devamını istemişlerdi tv filmi olarak.Ama bu teklifi kabul etmediğini söyledi.Yani paraya değer vermeyen kişilği vardı.
Onun korsanı niçin desteklediğini de okuyacaksınız.
yorumlar sizin,
Türkiye’’de geçen yıl 31 bin 414 çeşit kitap yayınlandı, bu kitaplar için 170 milyon 331 bin 457 bandrol satın alındı. Her beş kitaptan üçü korsan olan Türkiye’’de kişi başına 7.7 kitap düştü. 09.02.2010 13:17
Türkiye Yayıncılar Birliği, ISBN Türkiye Ajansı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiler ışığında, Türkiye’’nin 2009 yılı kitap istatistiklerini belirledi.
Verilere göre, geçen yıl Türkiye’’de 31 bin 414 çeşit kitap yayımlandı, bu kitaplar için 170 milyon 331 bin 457 bandrol satın alındı. Milli Eğitim Bakanlığı da 2009 yılında ilk ve orta öğretim öğrencilerine 183 milyon 268 bin adet ders kitabı dağıttı.
Toplamda, geçen yıl Türkiye’’de 353 milyon 599 bin 457 kitap üretildi, resmi rakamlara göre kişi başına düşen kitap sayısı beş oldu.
Ancak Türkiye’’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü verilerine göre yayıncılık sektöründeki korsan oranı yüzde 60 olarak tahmin ediliyor. Korsan yayımlanan kitap sayısı 210 milyon olarak düşünüldüğünde, kişi başına düşen kitap sayısı 7.7’’ye ulaşıyor.
Bir önceki yıl Türkiye’’de 32 bin 342 başlık kitap üretilmiş, bu kitaplar için 163 milyon 356 bin 314 adet bandrol satın alınmıştı.
Değerlendirmeye, bandrol alınması zorunluluğu olmayan yaklaşık 50 milyon adet civarında olduğu tahmin edilen çocuk kitapları ve yardımcı kitaplar dahil edilmiyor.
Tarık Dursun K, Türkiye’’de en karlı sektörün basım yayım sektörü olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
’’’’Çünkü Türkiye’’de basım sektörü gibi yüzde 300 kar yapan hiçbir sektör yok. Ne zaman ki bu sektörler kar oranlarını makul bir fiyata indirecek, o zaman korsanın önüne geçilebilir. En çok okunan kitapların korsanda yer aldığı düşünülürse, kitap fiyatları yüksek olduğu sürece korsanı destekliyorum. Halkımız orijinal bir kitabı alıp okuyamıyor. 2,5 lira basım maliyeti olan 400 sayfalık bir kitabın halka sunumu en fazla 10 lira olması gerekirken, 25-30 liraya satılıyor. Halkın bandrollü kitap okuması için yayınevleri fiyatları biraz daha aşağı tutmalıdır.’’’’
Ne dersiniz?
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.