- 1405 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
VATAN SEVGİSİ VE İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜ
VATAN SEVGİSİ VE İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜ
Kardeşlerim!
Vatanı sevmek, vatanı korumak Müslüman milletimizin ruh yapısında vardır. Zaten dinimizin temel kurallarından biride yurt savunması ve vatan sevgisidir. İbadetlerimizi rahat yapabilmek için özgür bir vatana ihtiyacımız vardır.
Bu itibarla özgürlük olmayan yerde ibadet yapmakta mümkün değildir. Bunun içindir ki, yurt savunmasından kaçmak dinimize göre büyük günahlardan sayılmıştır.(1)
Vatan, din, namus mefhumları Müslümanlar için kutsal kavramlardır. Müslüman ecdadımız bu yüce değerler için tarihin her döneminde mallarını, canlarını seve seve feda etmişlerdir. Vatan savunması gerektiğinde farzdır. Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştur:
“ Ey inananlar! Sabırlı olun,düşmanın üstüne gidin, vatan sınırında nöbet tutun ve Allah’a karşı gelmekten sakınınız ki; başarıya ulaşabilesiniz.”(2)
Bildiğiniz gibi, vatan sevgisi, sevgilerin en yücelerindendir. Dinimiz, vatan sevgisini imandan saymıştır. Çünkü iman olmadan vatanın, vatan olmadan da varlığımızın bir kıymeti yoktur. Elbette vatanımızı seveceğiz, ama bu sevgi, kuru dava ile, bağırıp, çağırmak ile olmaz. Çiftçi, işçi, tüccar, sanatçı ve diğer bütün vatandaşlar el ele vererek vatan ve millet uğrunda çalışmakla olur. Üzerinde yaşadığımız bu vatan, nimetlerle doludur. Her türlü mahsül bol bol yetişir. Allah’ın bu lütfun dan faydalanmalıyız ve ona bu nimetin şükrünü ödemeliyiz.
Bu mübarek vatan da asırlardır, yan yana omuz omuza beraber yaşıyoruz. Bundan sonra da yaşamaya devam edeceğiz. Birlik ve beraberliğimizi bozacak olanlara fırsat vermeyeceğiz. Vatanımıza, milletimize, bayrağımıza, ezanımıza, marşımıza sahip çıkacağız. Üzerinde yaşadığımız bu vatan, sadece mutlu günlerimizin toprağı değil, ak günlerimizin de, kara günlerimizin de vatanıdır.
Her milletin bağımsızlık sembolü olan bir bayrağı, bir marşı vardır. Bayrağımıza ve marşımıza da sahip çıkalım. Bildiğiniz gibi istiklal marşımızın yazarı merhum Mehmet Akif ERSOY dur. Akif’e bu marşı yazdıran elbette ki vatan , millet ve din sevgisidir.
Akif’in içindeki bu milli ve manevi aşk onu daima yazmaya ve içinde yaşadığı zaman da vatan ve millet uğruna mücadeleye mecbur etmişti.
TBMM’nin İstiklal Marşı güftesi için açtığı yarışmada beklenen başarı sağlanamadığı için maarif vekilin isteği üzerine İstiklal Marşına 17 Şubat 1921 de yazdığı güfte, 12 Mart 1921 de TBMM de kabul edildi. Akif’ yazdığı marşa mukabil verilen parayı da kabul etmemiştir.Akif’ in dediği gibi, Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.
İlim de, sanatta, edebiyatta, iş hayatımızda daima milli ve manevi değerlerimizi korumaya ve kollamaya önem verelim. Rabbimiz, vatanımızı ve milletimizi her türlü tehlikelerden korusun.
Yazımızı milli şairimiz Mehmet Akif’in İstiklal Marşımızın şu kıt’asıyla bitirelim:
“Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!
Canı, cânânı, bütün varımı alsında huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüdâ.” (3)
Erdinç TİP
YAZAR-ŞAİR
1- Riyazüssalihin 375
2- Al-i İmran suresi 200
3- M. Akif ERSOY, Safahat