- 5466 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Gaziantep ve Tarih
Gaziantep ili ekonomik açıdan bakıldığında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illerin en gelişmişidir. Gaziantep hem bir sınır ilidir, hem de ekonomik boyutta düşünecek olursak etki alanı sehir sınırlarını aşan bölgesel bir merkezdir. Anadolu’yu Ortadoğu ve Uzakdoğu’ya bağlayan tarihsel ipek yolunun üzerinde bulunan Gaziantep, günümüzde de Türkiye’nin altıncı büyük şehridir.
Gaziantep ili ile ilgili buraya kadar verilen bilgiler oldukça iç açıcıdır. Herhangi bir problem göze çarpmamaktadır. Bu bir bakıma doğrudur. Ancak Gaziantep’te gelişme tek yönde cereyan etmektedir. Bu gelişme de şehrin iktisadi kalkınmışlığıyla ilgilidir. Sosyo-kültürel anlamda benzer bir gelişmeden söz etmek mümkün değildir. Fakat tek yönlü bir gelişme olamaz. İktisadi gelişmeler, sosyo-kültürel olarak destek görmedikçe tam manası ile bir ilerlemeden bahsedilemez.
Bu şekilde önem verilmeyen sosyo-kültürel değerlerden biri de Gaziantep’in tarihidir. Şehir hızla gelişirken, bir takım gelenek ve göreneklerde hızla kaybolmaktadır. Hızla büyüyen ve yayılan fabrikaların kullandıkları, modern ve kullanışlı yeni üretim teknikleri eski yöresel üretim yöntemlerini hızla yok etmektedir. Gaziantep ilindeki bu ekonomik gelişme ve bu ekonomik gelişme sürecinin yarattığı sonuçlar her bakımdan doğaldır.
Doğal olmayan bu eski üretim ve yöntem araçlarının hiç bir şekilde belirli kriterlere göre kaydına gerek duyulmamasıdır. Ancak dikkat edilmesi gerekir ki gelişme bu yönde devam ederse Gaziantep insanı yıllar sonra geriye dönüp baktığında geçmişi ile ilgili pek bir şey bulamayacaktır.
"Temeli bilinmeyen bir gelişmeninde geleceğinin ne kadar parlak olacağı oldukça belirsizdir."
t.b.