AMERİKAN BAĞIMSIZLIK BİLDİRİSİ NE DİYOR?
Demokrasi tarihinin şüphesiz en önemli belgelerinden biri de 4 Temmuz 1776 Amerikan Bağımsızlık Bildirisi’dir. Bu metin halen Amerika Birleşik Devletleri’nin anayasasıdır ve bir sayfadan uzun değildir. Bildirge esasen o tarihte toplanan kolonilerin İngiltere’ye karşı bağımsızlık ilanı olup, özgürlüklerle ilgili sözleri esasen liberalizminde temel önermelerini içerir.
Bu bildirinin ikinci paragrafı aynen şöyledir(koyultmalar bana aittir);
“Aşağıda gerçekler bizim için gayet açıktır: Tüm insanlar eşit yaratılmışlardır; Yaradan’ları tarafından bağışlanmış, belli bazı vazgeçilemez haklara sahiptirler; yaşam, özgürlük ve mutluluğa erişme hakları da bunların arasındadır. Bu hakları güvence altına almak amacıyla, insanlar kendi aralarında yönetimler kurarlar; bu yönetimler gerçek güçlerini, yönetilenlerin onamasından alırlar; herhangi bir yönetim biçimi, bu hedeflere ulaşmada köstekleyici olmaya başladığında, bu yönetimi değiştirmek ya da düşünmek, yeni bir yönetim kurmak ve bu yeni yönetimin yetkilerini ve dayandığı temelleri, güvenlik ve mutluluklarını sağlayacağına en çok inandıkları bir biçimde düzenlemek ve kurmak, halkın hakkıdır; aslında sağgörü, uzun bir geçmişi olan yönetimlerin sudan ve geçici nedenlerle değiştirilmemesini buyurur; bu yüzden insanların durumlarını düzeltmek amacıyla alışılagelen yönetim biçimlerini değiştirmek yerine, kötülüklere katlanmayı yeğlediklerini deneyimler göstermiştir; ancak sürekli aynı amaca yönelik, uzun bir yolsuzluklar ve zorbalıklar silsilesi, ulusu, mutlak bir despotizme sürüklemek niyetini açığa vurursa, o zaman böyle bir yönetimi yıkmak ve gelecekteki güvenlikleri için yeni koruyucular seçmek, o ulusun hakkı ve görevidir.
Bildirinin son paragrafı ise şöyledir;
Bu yüzden, Genel Kongre halinde toplanan biz A.B.D. temsilcileri, görüşlerimizin doğruluğuna, dünyanın en yüce Yargıcı’nı tanık tutarak, bu kolonilerin halkından aldığımız yetkiyle, onların adına, Birleşik kolonilerin özgür ve bağımsız devletler olduklarını ve bunun hukuken böyle korunacağını; Büyük Britanya Krallığı’na karşı her türlü yükümlülükten kurtulmuş olduklarını; bu kolonilerle Büyük Britanya Devleti arasındaki her türlü siyasal ilişkilerin sona erdirildiğini ve bunun böyle kalacağını; özgür ve bağımsız devletler olarak, savaş açmak, barış ilan etmek, andlaşmalar yapmak, ticareti düzenlemek ve diğer tüm bağımsız devletlerin yapabileceği her şeyi yapmak hakkına sahip olduklarını resmen açıklar ve ilan ederiz. Ve bu bildirinin korunması için, Tanrı’nın inayetine tam bir güvenle, yaşamlarımız, servetlerimiz ve en kutsal varlığımız olan onurumuz üzerine and içeriz. (Janko? Musulin, Hürriyet Bildirgeleri – Magna Charta’dan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, İstanbul: Belge Yayınları, 1983:79-84.)
Bu bildirge bize ne söylüyor? Bizim bir kitap büyüklüğündeki anayasamızın söylemediği ne var da yüzlerce yıllık toplum yaşamını bu iki paragraf söz etrafında şekillendiriyor ve dünyanın tartışmasız egemen gücü oluyor? Kısa cevap özgürlüktür. Gerçekten özgürlüğe inanmış insanların ve toplumun bir cümlelik özüdür. Daha fazlası laf kalabalığı inanın…
YORUMLAR
Ali Bey evet bu yaziniza tamamen katiliyorum ne derlerse desinler adamlar isini saglama almis az ve oz sozler soyleyerek
islerini yurutyorlar .cok guzel egitici bir yaziydi.Ve bu arada sunuda yazmadan gecemiyecegim cok tekrarladiklari ve benimde begendigim bir sozleri vardir ." Bir suru kizildereli basi var ama yeteri kadar kizil dereli yok"bence cok anlamli bir deyim.
Basa cikip bosa konusan o kadar cokki yeteri kadar halk yok .herkez kendine gore idarecilik yapmaya kalkinca ne olur iste boyle olur gibi.
Saygilarimla
Ali YERLİ
Toplumların bir mayası var, onları bir topluma dönüştüren. O özü bulamadıkça ne yazarsak yazalım ana yasa olmuyor.
Mukabil saygı ve sevgilerimle