- 622 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ÖNCE HİZMET, SONRA ZİLLET
- Ethem Bey, Karargâhını Salihli yakınlarındaki Eşref Beyin Çiftliği’ne kurarsın! Burada silah, mühimmat, para, at, her şey var ve senin emrindedir, istediğin şekilde kullan ve Kuvayı Milliye Teşkilatını kur, halkı işgalcilere karşı direnişe hazırla! Yolunuz açık, gazanız mübarek olsun!
Çerkez Ethem, 8 arkadaşıyla 25-30 Mayıs 1919 tarihlerinde yapılan yorucu yolculuktan sonra, Salihli’ye gelerek, Millî Mücadele’ye katıldı. Küşçubaşı Eşref’in Konağına yerleşti. Dramalı’lardan bazıları ile birleşti. Sonra Balıkesir, Gönen, Kırmasti, Bandırma ve Bursa’daki tanıdığı iyi silah kullanan arkadaşlarına haber gönderdi. Kula, Eşme, Demirci, Gördes, Salihli, Akhisar Askerlik Şubeleri’ne emirler gönderdi, oralardan gönüllü asker toplamaya başladı.
- Vatanımızın savunulması için, Salihli’de kuracağımız birliğe en kısa zamanda katılmanızı istiyorum. Zaman kısıtlı, acele edin!
Parti Pehlivan ve arkadaşları da Çerkez Ethem’in birliğine katılmalarıyla hayli gönüllü savaşçı toplandı. Salihli’den de Kürt Ali (Yıldırım), Ahmet Erdemli, Kopuk Osman, Ali Karakulak ve Hüseyin Sencer (Çerkez Ethem’in emir subaylığını yaptı); Hacılar Köyü’nden Ali Karatepe de bu birliğe katıldılar.
Çerkez Ethem’in yaptığı ilk faydalı hizmet, Kuvayı Milliye aleyhinde çalışan ve tam bir teslimiyetçi zihniyete sahip olan Salihli Kaymakamı Hasan Fikret Bey’i tutuklayıp Alaşehir’e oradan da İstanbul’a göndermesi olmuştur.
Daha sonra, Poyrazlılar ve Alaşehirli direnişçilerle arası açılan Çerkez Ethem, düşmanı bırakmış onlarla mücadele etmiştir. Hatta Salihli kardeş kardeşi vurma noktasına kadar gelinmiştir. Salihli eski Belediye Başkanı Hacı Davut (Ulaş), Şakir Ünalan ve eşrafın girişimiyle çatışmaların büyümesi önlenmişti.
Daha sonra Anadolu’da çıkan Aznavur, Bolu, Düzce ayaklan-malarını bastırmak üzere görevlendirilen Çerkez Ethem ve birliği, Salihli’den ayrıldı.
TBMM düzenli ordu kurulması kararı almış, Batı Cephesi Komutanlığı’na da İsmet İnönü’yü atamıştı. Ancak, onun komutası al-tına girmeyi kabul etmeyen Çerkez Efhem ve birlikleri, Kütahya civarında yenilerek dağıtıldı. Bu yenilgi üzerine, Yunanlılara sığınma zilletine düşen Çerkez Ethem, İzmir’e, oradan Atina’ya, oradan Almanya’ya, Mısır’a ve nihayetinde de Ürdün’e ağabeylerinin yanına gitti ve 1948’de Ürdün’de öldü.
Kaynak: Ali Aksakal.Salihli Hikâyeleri-Salihli: Sanayi ve Ticaret Odası,2008.96 s.