ALLAH :TANRI
Allah kelimesi ile tanrı kelimesinin farkı
bizim eski atalarımız müsliman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı.belki kendilerine göre değişik tanrılarıda vardı.ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile ’’tengri’’ dedikleri zaman zat-ı uluhiyeti kasdediyorlardı.bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı tanrı şeklini aldıki aslında mabud demektir ve arapcadaki ’ilah’ın fransızcadaki ’diyo’nun farscadaki ’huda’nın aımanca da ki got un karşılığı olan bir kelimedir.
Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkın bütün Esma-i Hüsnasını cemi, ismi içinde barındıran Allah kelimesinin karşılığı değildir.
Allah dendiği an,bütün kainatta tecelli eden isimleriyle akla gelir Allah kelimesiyle anlaşılan budur.yani o Mabudu mutlak,Halıkı mutlak,Maksud-u mutlak,Rezzak-ı mutlak,Bari-i mutlak,Cemil-i mutlak’tır.
Allah kelimesinde umumi mana anlaşılır,ve bu itibarla ALLAH IN(c.c)ism-i hass dır ALLAHdendiği an bu ma-budu mutlak anlaşılır,ve vacib-ül vücud akla gelir.ama tanrı dendiği zaman yunanlıların aklına ZEUS,mısırlının APİS boğası,ve hintlinin aklına kendi İNEKLERİ,gelir. .onun için bir insan tanrı demekle Allah yerinde kullanırsa maksatını anlatamaz ve hata etmiş olur.
tanrı ilah kelimesi yerine HUDO,DİYO, ve GOD yerinde kullanılabilir.fakat ALLAH yerinde değil....
Merak eden googleden Allah ın isimlerine bakabilir uzun olmasın diye bu raya almadım.Misal
Allah cenab-ı Hakk ın Zatının has ismidir.Onun için LÂ İLAHE İLLALLAH diyoruz.fakat LA ALLAH A demiyoruz.
REZZAK=rızık verme sıfatıdır
Mü’min : İnanan ve koruyan
Gani : Çok zengin, hiçbir şeye muhtaç olmayan
Benzetmek olmasın ama bir yararı olması hasebiyle örnekleme veriyorum Bu sıfatlar Bir şirketin 99 YAN KURULUŞU VAR
AMA HEPSİ BİR YERE BAĞLI
tabiii tanrı kelimesini kullananın niyeti kötü değil.
Süleyman çelebi,bu hususu çok güzel tefrik ederek ’’Birdir ALLAH ondan artık tanrı yok’’ deyip,her iki kelimenin yerinide tayin etmiştir
Buna bina en bir insanın ağzından tanrı kelimesi çıktığında hemen reaksiyon göstermemeli o adamın maksadına bakmalı ALLAH yerine o manayı kullanmışsa tatlıca ikaz etmeli aksine tevehhür (kızmamalı)
Ey daha da olmuyorsa herkes kendi ameliyle Allah huzuruna çıkacaktır.Sadece niyetle olmuyor niyet ettin oruca ama tutmadın o niyet havada kalmadı mı?
“Allah” lafza-i celal Allah’ın ism-i hassıdır/özel ismidir. Kur’an’da –Besmelelerle birlikte-2800’den fazla “Allah” ismi geçmektedir.
İhlas suresinde yer alan “De ki: O Allah’tır, birdir” mealindeki ayet, Allah’ın kendine bu ismi taktığını açıkça beyan etmiştir. “İster Allah diye çağırın, ister Rahman.. fark etmez, güzel isimler onundur”(İsra, 17/110) mealindeki ayette de Allah lafza-i celal ile, Rahman ism-i celili arasında bir fark olmadığı, ikisinin de O’nun özel isimleri olduğuna işaret edilmiştir.
İlah mabud manasına gelir. Bu kelime bu açıdan hem batıl ilahlar, putlar için kullanılır hem de hakikî mabud olan Allah için de kullanılır. “La ilahe illellah” sözcüğü bu iki hususu da içinde barındrımıştır. Fakat, Yüce yaratıcıyı sadece mabut vasfıyla değil, bütün sıfatlarını çağrıştıran bir unvanla zikretmek istediğimizde bunu AIIAH ismiyle yaparız. Çünkü, bu isim ancak böyle kapsamlıdır.
İlah ve tanrı kelimeleri, “Allah” lafza-i celalin yerini tutamaz. Bu sebeple, “tanrı” kelimesi ile “ilah” kelimesi birbirinin yerine kullanılabilir.
Bir âyet-i kerimede "En güzel isimler Allah’ındır. Allah’a bu isimlerle dua ediniz" (Araf Sûresi, 180) buyurulur. Bu âyet, Cenab-ı Hakkın birçok isimlerinin bulunduğuna işaret etmektedir. Her birisi güzel ve ulvî mânâlar ihtiva eden bu yüce isimlere "güzel isimler" mânâsında "Esmâü’1-Hüsnâ" denilmektedir. Bu İlâhî isimlerden bazıları şunlardır: "Vâhid, Evvel, Âhir, Zahir, Bari, Musavvir, Rahman, Rahîm, Hayy, Kayyum, Halım, Kerîm, Tevvâb, Rezzâk, Muhyî, Mümît."
"Şüphesiz, Allah’ın doksan dokuz, yüzden bir eksik ismi vardır. Muhakkak Allah tektir, tek olanı sever. Kim o doksan dokuz ismi sayarsa veya ezberlerse Cenab-ı Hak onu Cennetle mükâfatlandırır." (İbni Mâce, Dua 10; Tirmizî, Dua 83)
Yağma yok bu isimleri sayıp ezberledin ama Allah ın emrinden dışarı çıktın olmaz .Yoksa inancı olmayan adam bunları ezberlesin ooh gel cennetim gel
Cenab-ı Hakkın, söylendiği zaman kalb ve gönülleri dolduran ve kâinatı mânâlandıran "Allah" ismi-i celâli ve doksan dokuz mübarek ismi ve sıfatları bulunuyorken Onu başka uydurma isimlerle anmak ne kadar yakışıksız bir hareket olduğu açıktır. Bilhassa "Allah" ismini söylememek için ısrarla "tanrı" kelimesini kullanmak iyi niyetten kaynaklanan bir düşünce değildir. Çünkü esasen "tanrı" kelimesi, bir olan Allah’ı tanımayıp başka "uydurma" mabutlara isim olarak verilmiştir. "Yer tanrısı, gök tanrısı" gibi. Halbuki Cenab-ı Hakkın böyle bir isme ihtiyacı olmadığı gibi, kendi bildirdiği isimlerin dışında çağrılmamasını, dua ve niyaz edilmemesini istemektedir.
Burada dikkatinizi celp ederim tanrı kelimesi özel isim olmadığından küçük harfle yazılır
YORUMLAR
Ben yıllar önceleriydi, bir tefsir alacağım, günümüz Türkçesine sadeleştirilmiş o kadar Meal ve tefsir gördüm ki karar vermede adeta zorlandım...
Bakara suresinin 163 cu ayetine ben takılıp kaldım,"sizin tanrınız tek bir tanrıdır ondan başka tanrı yoktur" yaklaşık 14 değişik tefsirde, beş-altısında tanrı yoktu. Ve ne yazıktır ki kendini çokbilmiş ve bı o kadarda mana verenler dahi tanrı kelimesini kullanmada üzülerek söylüyorum bir bahis görmediler...
Fazla söze ne hacet.Ülkemiz TÜRKİYE'DE sinemalarda çokça gösterime girdi,girmesine rağmen bu tefsirci güruhun bir iki kelime dahi sarf ettiklerini ben bu güne kadar okumadım.(Okuyanlar varsa Allah(c.c)rızasına)buraya eklesinler..
tanrılar çıldırmış olmalı(bu bir filmin adı)Ülkemizde oynadı...Peki tanrı kelimesini, makul karşılayan kardeşim sen ALLAH'LAR(Haşa ve celle) çıldırdı deseler ne anlarsın bu mesajdan....
Değerli kardeşim, sıratı müstakim yolu Allah(c.c)yoludur: Varsın tanrıları hangi yolda olursa olsun, ister göktengi ister yertengi olsun fark etmez.
Sizi ve yazınızın doğruluğunu kutluyor ve tebrik ediyorum, kendini sözde âlim sananlar bu konuyu duyarlarda onlarda yaptıkları yanlıştan sayenle dönerler...
“LEKÜMDİNİ KÜM VELİ YEDİN” Tüm dostlara selamın en güzeliyle selamlar olsun, saygılarımla…
Tanrı lafzı, bence o kadar anlatmanıza rağmen (lar/ler) çokluk anlam ve eki içeriği nedenli uygun değildir. Ama farkında olmadan yanlış algılama ve dolayısyla anlatma içindesiniz diyebiliyorum. Doğru anlatıyor, ama yanlış biliyorsunuz...
Tanrı, çok Tanrılı dinlerin karşılığı olmak hasebiyle yanlış kullanılmaktadır. Allah tektir, birdir !.. Yani baş tanrı Zeus ve bir sürü ilah/ilahe içeren kapsamlığında Tanrı lafzı olduğu için, tartışmalıdır...
Atalar Tengri demişler, GökTengri demişler, Yertengri demişler (Yerlikhan gibi), Ama Müslüman olduktan sonraları, sıkıntıya düştükleri anlarda başlarını göğe çevirip acz ve yakarı içinde -Birtengri'de- demişler yani Birtanrı, BirAllah gibi.. Bunun nesi yanlış ?
IX. veya X. Yüzyilda Halfe Mervan'ın Türk ülkelerine İslam'ı tebliğ ile görevli giden elçisi İbn-i Fazlan ya da (Fadlan) Türk yaşayış, gelenek ve göreneklerinin ne kadar İslam'a yakın olduğunu anlattığı eserinde söylüyor bunu...
Kitabın Adı" İbn-i Fadlan Seyahatnamesi"... Prof.Ramazan Şeşen yazmış, şimdilerde yeniden basmıyorlar, işlerine gelmiyor belki de kimilerinin ?!
Yazınıza bu katkıyı yapmayı kendimce gerekli buldum. Umarım Osmani lisa ile sürç-ü lisan etmeden yazmışızdır.
Esenlikler.
Göktürkmen tarafından 1/18/2010 11:53:18 PM zamanında düzenlenmiştir.
malcomx
YAZIM DADA DEDİM ALLAH MERKEZ Lİ SIFATLARI VARDIR AMA TANRI İSMİ YOK
TANRI DİYEN DESİN .
NE DEMEK SÜRÇİ LİSAN BİLAKİZ BİRBİRİMİZDEN YARARLANMAYI BİLEN BİR FANİYİM İLLAH BENİM DEDİĞİM DOĞRUDUR ONU DA İDDİA ETMEM SADECE FİKRİMİ BEYAN ETTİM HEPİSİ BU
SAYFAMA ONUR VERDİN SELAMLAR
Katılıyorum her kelimesine. Tanrı genel bir ifade...Allah'ın onca güzel ismi varken, hiç hoş olmuyor "Tanrı" kelimesi. Elbette niyet önemli ama, bir yerde şekilde önemli...Zaten ılımlı islam diye diye milletin dinini ne olduğu belirsiz bir hale getirdiler.
ALLAH...Bence son derece huzur verici bir kelime...Adına kurban olduğumuz güzel Allah!
Kutluyorum sizi...Saygılarımla.
Konunun bu boyutunu bu kadar detaylı bilmediğimden hepsini aynı mana da kullanıyordum.
Yazınız çok bilgilendirici ve doyurucu oldu.
Artık bundan sonraki şiir ve yazılarım da Allah kelimesinden başka kelimeyi o manada kullanmam kesinlikle.
Çok teşekkür ederim.Sağolun,varolun.ALLAH'ım sizden razı olsun.
SAYGILARIMLA.
malcomx
İman ettim yetmiyor
İhlaslı iman gerek
Allah demekte yetmez
Alışkanlıkla değil,
Anlayarak bilerek
O aşkla titreyerek.
Kutlarım.İlhama vesile oldunuz.
malcomx
SELAMLAR