- 3144 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
GENÇLİK VE ZAMAN
GENÇLİK VE ÇALIŞMAK
Çalışmak insan yaşamında çok önemlidir. İnsan, yaşamını sürdürmek için çok çalışmalıdır. Çalışan insan, her zaman kazanır. Çalışmak yüce Allah’ın emrettiği bir ibadettir. Çalışan insanın geleceği, sıkıntısız geçer ve başarılı olur.
İnsanın en verimli çalıştığı zaman gençliğidir. Bir insan, gençliğini güzel bir çalışmayla geçirirse, ihtiyarlığında hiçbir sıkıntı çekmez. Gençlikte; gelecek için güzelce yapılan planlar da, işin daha da kolaylaşmasını sağlar.
İki çiftçi düşünelim, çiftçilerden biri tarlasını suluyor, gübresini atıyor; tarlası için elinden ne gelirse yapıyor. Verimi artırmak için her türlü çalışmayı yapıyor. Bu çiftçinin tarlasından elde edilen verim yüksek olmaz mı? Diğer çiftçi ise; tarlasını ekiyor ancak tarlasının yanına hiç uğramıyor. Bu çiftçi acaba istenilen ürünü elde edebilir mi? Hayır elde edemez. Bu durumda kazanan, emeğini esirgemeden tarlasına iyi bakandır.
Gençliğimizde iyi ve güzel çalışırsak; ihtiyarlığımızda rahat ederiz. Gençlikte çalışmak, gelecek için güzel bir yatırımdır. Yapılan bu yatırım, ihtiyarlığımızın sıkıntılarından uzaklaştırır bizleri. Karınca ve ağustos böceğinin misali, bunu en güzel bir biçimde bizlere açıklar. Karınca kışın hazırlıklarını yazdan yapmaya başlar, durmadan harıl harıl çalışır. Ağustos böceği ise, hiç çalışmayıp yaz boyu yatar. Kış geldiğinde, karınca güzel ve rahat bir yaşam sürdürürken; ağustos böceği ise kıvrım kıvrım kıvranır yaz mevsimine ulaşmak için. O da tabi ki çıkabilirse. Gençliğinde çalışmayan insanın hali de böyledir.
İnsanların çoğu, zamanlarını iyi değerlendirmezler. Bir kimse zamanını güzelce değerlendirirse, sıkıntılar ondan kaçar; kolaylıklar onu bulur. Boş zamanlarında; kitap okuyan, spor yapan ve seyahat eden insanlar, daha başarılı olurlar. Zamanını iyi değerlendirmeyen, boş vaktini miskin miskin köşelerde geçirenlerse asla başarılı olamazlar. Gençliğimizin en büyük hatası, boş zamanları güzelce değerlendirememektir. Gençliğinde boş zamanlarını iyi değerlendiremeyenler ihtiyarlığında da aç, susuz kalırlar.
Atalarımız boşuna şu güzel sözü söylememişlerdir: “Gençliğinde taş taşı, ihtiyarlığında ye aşı.” Biz öğrenciler olarak, zamanımızı iyi değerlendirmeliyiz. İki öğrenci düşünelim; birisi sınavlara çok güzel bir şekilde hazırlanıyor, diğeri ise hiç çalışmıyor. Acaba sınav sonunda başarılı olacak öğrenci hangisidir? Cevabını sizlere bırakıyorum.
Özetle diyebiliriz ki, gençliğimizin değerini bilelim ve planlı olarak da çok çalışalım. Bunun sonucunda da ihtiyarlığımızda daha rahat bir hayat sürelim.
Üçkaraağaç Köyü/1999
Akdağmadeni
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.