- 3310 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
TANINMIŞ KADIN ŞAİRLERİMİZDEN GÜZİDE GÜLPINAR TARANOĞLU
Kadın var ham meyvadır boğazına tıkılır
Kadın var nar tanesi avuç avuç yutulur
Kadın var ekşi erik zor yenir, buruk buruk
Kadın var salkım üzüm yersin olsa da koruk
Kadın var çilek gibi şeker ekmeden yenmez
Kadın var olgun incir yersin tadı tükenmez
Kadın var karpuz gibi ancak tatlıysa yenir
Kadın var muz gibi yedikçe lezzet verir
Kadın var çamfıstığı kırmasından bıkarsın
Kadın var portakaldır dilim dilim yutarsın
Kadın var yiyemezsin onu ham armut gibi
Kadın var bayılırsın siyah, beyaz dut gibi
Kadın var kavun gibi seçip almak istenir
Kadın var ceviz gibi kuru yenir, yaş yenir ( 1 )
Bu güzel ve manidar şiirin sahibi Güzide Gülpınar Taranoğlu’ndan sizlere sundum. Bugüne kadar kadınlarımız için birçok şiirler yazılmıştır, ama kadını ve meyvaları böylesine bir şiir diliyle tanıtan bir kadın şairimizi ilk olarak görüyorum. Benzetmeler yerli yerinde çok güzel ve anlamlı bir şekilde kullanılmıştır.
Türk edebiyatı coğrafyasında birçok kadın şairlerimiz vardır. Bunlardan biri de halen Ankara’da yaşayan Güzide Gülpınar Taranoğlu’dur. Güzide Taranoğlu Mayıs 1976 yılında Ankara’da Gülpınar Aylık sanat ve edebiyat şiir dergisini çıkararak sanat ve kültür dünyasına merhaba dedi..Daha önce de Tasvir ve Yenin Tanin gazetelerinde yazıyordu.Aşağı yukarı aralıksız olarak 30 yıla yakın bir zaman dilimi içinde kendi imkânlarıyla Gülpınar Dergisi’ni yaşattı. Gülpınar’ın sayfalarında usta, kalfa ve çırak ortamında yazıları ve şiirleriyle tanıdığımız birçok şair ve yazarı bağrında topladı. Özellikle bu dergide yeni yetişen gençlere fazlasıyla kanat gerip yer verdi. Gençlere sayfalarını açtı. Maddi ve manevi açıdan gençlere örnek oldu ve Türk edebiyatına hizmet verdi..
Yukarıda Güzide Gülpınar Taranoğlu’ndan sunduğumuz kadınlarla ilgili şiirinden başka bir de ERKEKLER ve KUŞLAR adını taşıyan bir şiiri daha vardır. Kadınları meyvelere benzetmeye çaba gösterirken erkekleri de kuşlara benzetmeye çalışmıştır. Bu şiirden de birkaç dizeyi sunmak istiyorum:
Kiminiz kartal gibi yükseklerde uçuyor
Kiminiz saksağandır ete gaga açıyor
Kiminiz atmacadır, dışarıda hep pençesi
Kiminiz yarasadır, hayat dolu gecesi
Kiminiz leylek gibi ömür geçer laklakla
Kiminiz tarlakuşu haşir neşir toprakla.
Kimliniz güvercindir sevişmenin peşinde
Kiminiz kumru gibi zevk arar hep peşinde
Kiminiz bülbül gibi güle serenat eder
Kiminiz karga gibi her şeye inat eder. ( 2 ).
Güzide Taranoğlu’nun bu her iki şiiri de İngilizceye çevrilmiştir.
Türk edebiyatında Güzide GülpınarTaranoğlu’un kendine özgü ayrı bir yeri vardır. Sevilen, sayılan gerçek bir Anadolu kadınıdır. Şiirlerinde Anadolu’yu, ağacı, ormanı, yurt ve Atatürk sevgisini, vatan ve bayrak sevgisini hep ön planda tutar. Güzide Taranoğlu hakkında bugüne birçok kitaplar ve tezler hazırlanmıştır. Birçok yazarın ve şairin de dikkatlerini çekmiştir: Cumhuriyet döneminin tanınmış şairlerinden Faruk Nafiz Çamlıbel bir sözünde: “sanat ve asaletindeki güzideliği ile güzel bayramlar müjdeleyen Sultan Şaire, edebi, içtimai ve tabiatıyla meşgaleler arasında mektubuma cevap vermek suretiyle gösterdiğiniz asaletin hayranıyım.” Der.( 1969-İstanbul.)
Gazeteci ve şair Halil Soyer ise şunları vurguluyor; Güzide Taranoğlu’nun şiirleri içten geldiği gibi söylenmiş, ne duymuşsa onu yazmış. İnsana haz vermesi ileri geliyor. Sayın Güzide Taranoğlu mükemmel bir ev kadınıdır. Sosyal işlere de ver vermiştir. ( Medeniyet Gazetesi, 06 12. 1967-Ankara).
Kıbrıs’tan Eski cumhurbaşkanı sayın Prof. Dr. Rauf Denktaş ise şunları yazmış: Gülpınar’ın ilk sayısını lütfettiğiniz için çok teşekkür ederim. Uzun süredir aradığım bir demet gibi geldi. Başarınızı gönülden kutlarım. Dileğim Gülpınar’ın uzun ömürlü olması ilk sayıdan erişilmeni olan doyurucu muhtevanın korunmasıdır. Başarı dilekleriyle saygılar sunarım. ( 9.05. 1976 / Kıbrıs Türk Federe Devleti başkanı). Kıbrıs.)
Güzide Gülpınar Taranoğlu’na Toprak ana, bayrak ana diyenler de vardır. Hayatı ve eserleri hakkında geniş bir kitabı araştırmacı yazar Mustafa Ceylan tarafından da kaleme alınmış olup sanatçı dostlarına, Halk kütüphanelerine armağan etmiştir. Ayrıca bu güne kadar Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun 200 yakın şiiri Türkiye’nin tanınmış müzisyenlerinden, bestekârları tarafından bestelenmiş olup ve halen Türkiye radyo ve televizyonlarında okunmaktadır. Örneğin “Tadı yok sensiz geçen / Ne baharın, neyazın / Kalmadı tesellisi / Ne şarkının ne sazın” sözleriyle başlayan şiiri bu bestelenen şiirlerinden beridir. İşte bunların bazıları: Arif Sami Töker, Ali Şenozan, Muzaffer İlkar, Erol Sayan, Dr. Alâeddin Yavaşça, Hasan Özçivi, Turgut Aksoy, Adil Ülkü, Necdet Tokatlı oğlu, Sabri Suha Ansen, Hasan Dıramalı, Mualla Anıl, İsmet Nedim, Erol Evgin ve Ünsal Sille ali gibi ünlü bestekarlar tarafından şiirleri bestelenmiştir.
Değerli, çalışkan ve üretken bir Türk Anası olan Güzide Taranoğlu’un bu güne kadar yayımlanmış olan 20 kitabıdır daha vardır. Sırasıyla yazıyorum: ŞİİR: Merhaba Dostum ( 1966), Mutlu Acı ‘ (1968), Tozpembe ( 1969), İnsanlar Mutlu Yaşasın (1972), Ve mutluluk Çiçek Açar (1975), Diyorum ki (denemeler- 1976), Umutlar Canda Çiçek( 1975), Huzur Çağı ( 1981), Aşk Yıllara Yenilmez( 1989 ),Can parçamız Çocuklar ( 1993), Selamlarım ( Denemeler- 1996), Şiiristan’da Hecelerin Dili ( 1997), Bir Dalda Bin Çiçek (1997), Aşk şiir = Hayat ( 2002), Sevgi, Yağmur, Aşk Güneş ( 2003 ),Gönül Tahtında Güzide( 2004 ) , Bu kitap O’nun İçin ( 2006) , O’nu Andıkça Yaşıyorum ( 2007), Duyguların Karmaşası ( 2008) ve Duygu Harmanı ( 2009 ) gibi yapıtları yayımlanmıştır.
Güzide Gül pınar Taranoğlu, Ordu eski milletvekili Sayın Dr. Bilal Taranoğlu’nun eşidir. Dr. Bilal Bey’in katkıları ve destekleriyle yaklaşık 30 yıl Gülpınar Dergisi’ni yaşatmıştır. Ancak eşinin ( 19 Nisan 2005 )Tarihinde vefatından sonra Gülpınar’ı kapatmak zorunda kalmıştır. Değerli hayat arkadaşı Dr. Bilal Taranoğlu’nun ölümlünden sonra Güzide Taranoğlu büsbütün saenat ve kültür dünyasından kopmuştur. Eşini çok seviyordu ve onun aşkıyla yanmaktadır..
Güzide Taranoğlu bana son olarak gönderdiği ve tümüyle değerli hayat arkadaşı eşi ile ilgili yazdığı şiirlerinde özlemi, sevgiyi, yalnızlıklarını ve ona olan sonsuz aşkını mısra mısra dile getirmektedir. “Hayatım Bitene Kadar” adını taşıyan şiirinde:
Dermansız derdiyle yanıyor bağrım
Gitmiyor yerine netsem çağrım
Kalbimde sonsuza sürecek ağrım
Peşinden hayatım bitene kadar
Adını andıkça canım yanıyor
Yüreğim aşk diye onu tanıyor
Güzel adı şiirde canlanıyor
Peşinden hayatım bitene kadar. ( 3 )
Güzide Annemiz Muhterem eşi Bilal Ktaranoğlu’nun vefatığn sonra fazlasıyla üzülmüştür. Yaklaşık yarım asırlık bir hayat arkardaşı idi. Leyla ie Mecnun gibi birbirlerini çok seviyorlardı. Fakat ne yazık ki ölüm herkesin başında. Şair Mehmet Turan Yarar, bir sohbet sırasında: şöyle diyordu:” Birbirlerini sevenlerden biri daha erken gidecektir, geride kalana Allah sabır versin “diyordu. Sevgili ve değerli insan Dr. Bilal Tanaroğlu’na Allah’tan rahmet diliyor ve Güzide Annemize sabırlar ve sağlıklı günler diliyorum.
1- Kadınlar ve Meyvalar (şiir) ,Güzide Taranoğulu, Gülpınar Dergisi yıl:1, sayı:1.Mayıs 1976 - Ankara
2- Kuşlar ve Erkekler ( Şiir) Güzide Taranoğlu.Bir Dalda Bin Çiçek (şiirler), 28 Ocak1997.
3- Duygu Harmanı / Şiirler, Güzide Gülpınar Taranoğlu. Haziran 2009. Ankara.
YORUMLAR
Çok güzel bir yazı
Güzide Taranoğlu nu daha yeni tanıdım
Fakat şarkısı Tadı yok sensiz geçen -Ne baharın ne yazın
çok sevdiğim şarkısıdır.
Çok saygı duydum
Eşi Bilal Ktaranoğluna Allahtan rahmet dilerim
Ve Güzide Taranoğluna Sabır dilerim
Çok güzel şiir lerin sahibi Şair
Saygılar iyiki okudum diyorum.
Var olun Abdülkadir güler
Çok saygılar
Yüreğiniz daim olsun,var olsun
guler birsozu tarafından 12/4/2009 1:46:39 PM zamanında düzenlenmiştir.