- 3099 Okunma
- 14 Yorum
- 0 Beğeni
Mesleki Makaleler 2 - İnsan Olma Sanatı
Durup durup bana sorma
Bunu bilmek olay değil,
İnsan doğduk insan ama
İnsan olmak kolay değil !
.............
Neler gördük bu dünyada,
Neler verdik bu uğurda.
Sultan olmak kolaydı da
İnsan olmak kolay değil !
A. Selçuk İlkan
- Elimden geldiği kadar kısa cümleler kurdum, içsel derin düşünceleri harekete geçirebilmek adına...
Hayat çoğalır, büyür, yenilenir tabiat gibi. Baharı karşılar çiçeğe durur. Kışı bekler, zemheri çağırır ama hiçbir zaman durağan değildir. Hep böyleydi, böyle de gidecek geleceğe bu yolculuk.
İnsanın yansımasıdır, insan hayatın tam kendisi. Ayna gibi, olduğu gibi aslında.
Sanat ve sanatın her dalı insanın hayata dokunuşudur bir anlamda. Duyguların kendinden farklı başka hislere doygun ifadesi. İfadesini bulduğunda, kederini, hüznünü, sevincini ve umutlarını anlatabildiğinde sanattır, tıpkı tabiat gibi. Keskin sözcükleri olmayan, hitabeti geniş kitleleri kapsayabilen yaşamsal zenginliktir. Eşittir kültüre ve kültürlü olmaya, en önemlisi insan olmaya-insan kalmaya. İçten olmaya ve içtenliğini de ortaya sermeye kararlı olmalıdır sanat. Sanatın içtenliği, sanatçının kendinden ve pak, katışıksız olmasıyla bağlantılıdır. Daha net söylemek gerekirse su gibi olmasıyla...
Neden mi? Çünkü insan olmak ve öyle kalabilmek en büyük sanattır. Beğeniye sunduğumuz, kendi içimizde özelliği olan ama başkalarının gözleri önünde bitirmemiz gereken, yaşama sanatı. Biz varsak sanat var, güzele dair, iyiliğe ait ve geleceği düşsel. Çünkü yaşamak var işin ucunda.
Resmetmek, çizip savuşturmak mıdır, yoksa ustasının hissettiğini nakşetmesi mi tuvale? Hangi büyük ressamın resmi anlatmadı ki görüp bildiği gerçek ya da düşleri gelecek yeni yıllara, yeni nesillere. Evrenseldir tek başına. Edebi anlatım ve şiir yazmak, kelimelerle oynamaktan mı ibarettir sizce, sözcüklerin yerini değiştirip kullanmak tek başına yeterli olur muydu ya da yeterince anlatır mı şiirin sahibini ve görülenden görünmeyene dair geçişlerini?
Sanat sadece bunlardan ibaret değil elbette. Kocaman bir dünya. Yaptığımız işi de düşünmeye odaklanın istedim özgürce. Grafik Tasarım; hissizlikten sözedebilir mi? İnsana ait olmayı, özünde insan olmayı gerektirmez mi?
O halde, insan olmayı içine sindirememiş akıllar, yaşama sanatını tuvaline yansıtamamış zihinler, insan sevmeyi hiçe sayan köhneleşmiş düşünce ifadeleriyle donatılmış beyinler, neyi üretebilir grafik tasarım sanatı adına? Ne zamana kadar üretebilir?
Sadece düşünün... Bir büyük sessizliğin içine hapsedin kendinizi ve düşünün; insanı sevmek sanatı sevmektir. Sanatı seven ve içinde olan insanı görür tam da kalbinin gözüyle, başkalarının farkına bile varamadığı kadar büyük görür hem de. Sanat işte bu noktada gereklidir bizlere. Çünkü insan olmayı öğütler, insan kalabilmeyi öğretir ve hedefler.
" İnsanlarda birtakım ince, yüksek ve temiz duygular vardır ki insan onlarla yaşar. İşte ince, yüksek, derin ve temiz duyguları en ziyade duyabilen ve diğer insanlara duyurabilen şairdir."
Mustafa Kemal Atatürk ( 1928 )
(Muhit Mecmuası, Sene:1, No:2, 1928)
Şiir sanatı ile ilgili söylevinde Mustafa Kemal Atatürk, aslında ne de güzel özetlemiş. Sadece şiir ve edebi yaklaşıma ait olmamalı bu cümle. Sanatın tümünü kapsıyor diye düşünüyorum. Derin ve temiz duygularını yansıtabilmesi için insanın gerçek anlamda derin ve temiz olması gereklidir hatta sanat icrasında kural olmalıdır. Aksi takdirde hitab ettiği kitle kesinlikle farkında olacaktır sahteciliğin, net olmayışın ve -insan olmayışın ayırt etme noktasını- bulacaktır. Muhakkak.
Sanatın içeriği, ilgilendiği alan her ne olursa olsun önce insan olmayı gerektirir. Etrafına temiz bir bakış ve yorumlayış, yorumu alıp yaptığı esere yansıtmayı, seslendiği kitleye de içindeki insanlığı farkettirmesi gerekir. Sözün özüne inelim; bu alanda çalışıyorsak ya da çalışacaksak uzun seneler, önce insan olmayı öğrenmemiz gerekir. Dünya bize nimetlerini sunarken gözlerimizi sıkı sıkı kapatıp nasipsiz kalmayalım. Varlık içinde yok olmak istemiyorsak, bakarken görmeyi, gördüğünü kendince ifade etmeyi ve ifadesi zengin bir hayatı sürdürmeyi, derinimizdeki insanla başbaşa kalabilmeyi içimize sindirip, hedef edinelim yaşama dair insanca şeyler yapmayı...
Saygılar.
YORUMLAR
İnsan; Kendimizi görmek, bilmek için en güzel aynadır. Kendimizi bilmek, “Allah”ı bilmektir. Karşımızdaki kişinin taşıdığı emanetinden dolayı onu sevmek, varlığını anlamak, ondaki güzellikleri keşfetmek, cennete açılan bir kapıdır. “Cennette cehennem de baktığın, gördüğün, beraber yaşadığın insanda saklıdır, onda neyi görürsen ona yakınsın.” İnsana dair güzel bir yazıydı. Tebrik ederim.
bENİM İLERDE YAYINLAYACAĞIM TARTIŞMALI KONULARDAN BİRİNİ İRDELEMİŞSİNİZ. Yazı kendi içinde tutarlı ama İnsanlık ve Sanat terimleri her yönü ile tartışılan bir konudur. Yazınızdan değil, düşüncelerinizden dolayı menfi tenkit alabilirsiniz. Ne kadar çok taşlanırsanız o kadar doğru yere parmak bastım sayın ve devam edin.Lakin düşünceleriniz biraz daha desteklenebilirdi. Örneklemeler rakam, belge, vecizeler vs. Tebrikler.
O halde, insan olmayı içine sindirememiş akıllar, yaşama sanatını tuvaline yansıtamamış zihinler, insan sevmeyi hiçe sayan köhneleşmiş düşünce ifadeleriyle donatılmış beyinler, neyi üretebilir grafik tasarım sanatı adına? Ne zamana kadar üretebilir?
Takip edeceğim takdir ederim saygı ve selam ile
Değerli Kezban hanım,
Aslına bakarsanız, şiir ağırlıklı ve şiir sevenlerin ve yazanların çok olduğu bir sitede olunca, sizin makaleniz gibi güzel , öğretici, paylaşımcı, insanın insan olduğunu anlatmaya çalışan böylesi güzel eserleri gözden kaçırıyoruz bazen.
İnsan Olman Yeterli
Arı balını yapar
Demirci döver demirini
Anlamaz ekin ekmekten
Bilge olmak gerekmez
İnsan olman yeterli
Korkma sakın
Sevmekten
İstesen de tutamazsın
Ellerinde yanar zaman
Ve bu ömrün mangalında
Savrulacak yaşananlar
Olacak kül ile duman
Unutma
Mutlu olmak için
Bu kına rengi toprak da
Kulaklarını kötülüğe tıka
Becerebiliyorsan yüreğini sevgi ile
Tepeden tırnağa yıka
Anlayacaksın ki bir gün
Su hava kan ve canla
Sevgi eşdeğermiş
Bak caddelere
Boynu bükük kimi görürsen
Merak edipte sorma
Çünkü o boyunları
Sevgisizlik eğermiş…
Gürsel Cengiz
Bu güzel makalenizi ilgisi nedeniyle bir şiirimle süslemek istedim, çokca insan olmanın maliyeti yok, sevmenin maliyeti yok, kısacası iyi insan olmanın maliyeti yok.
karşınıza, karşımıza güzel ve insan gibi insanların çıkması dileklerimle.candan kutlarım..sağlıcakla kalın........
önce insan olmayı öğrenmemiz gerekir. Dünya bize nimetlerini sunarken gözlerimizi sıkı sıkı kapatıp nasipsiz kalmayalım. Varlık içinde yok olmak istemiyorsak, bakarken görmeyi, gördüğünü kendince ifade etmeyi ve ifadesi zengin bir hayatı sürdürmeyi, derinimizdeki insanla başbaşa kalabilmeyi içimize sindirip, hedef edinelim yaşama dair insanca şeyler yapmayı...
Bu cümleler makaleyi almış götürmüş. Harika bence Tebrikler.
Eh,bu ikinci bölüm ya,şöyle bir örnekle girebilirim;insanın elmet bir bedeni var ölçülebilir anlamda,ama,ruhu ve gizemleri bedenini çok aşan boyutttadır.Bu anlamda hep şuna da yakınmışımdır;bu denli yaratılışa bu ömür kıs adeğil mi,diye? Çare yok insan böyle...
Hep derim ki,yağmur bir sudur,ama,yalnızca sudan ibaret değildir.Yağmurun sudan farklı ve fazla olarak tabiyata verdiği müthiş bir morel vardır.Bunları maddeler halinde sıralasak yer kalmayabilir. Bu anlamda insanda,sadece yiyen-içen,sadece aklı ile varolan bir varlık değil. Bunların hepisini aşan yanları vardır. Biz bu aşkınlığın adına,her anlamda sanat diyoruz. Estetik güzellikle afsunlanmış sanat ve sanatlar...Yoksa nasıl tutunabiliriz ki? Hepimiz,her an bunalıma gireriz ve şikayetçi olduğumuz bu kısa ömürde bize fazla gelmeye başlar.
Okudum,sevdim,keyfaldım..Selam,saygı...
" İnsanlarda birtakım ince, yüksek ve temiz duygular vardır ki insan onlarla yaşar. İşte ince, yüksek, derin ve temiz duyguları en ziyade duyabilen ve diğer insanlara duyurabilen şairdir."
Mustafa Kemal Atatürk ( 1928 )
(Muhit Mecmuası, Sene:1, No:2, 1928)"
İlgiyle okuyorum. "Allah'ın ayetlerine uyan en güzel insandır." Maşallah arkadaş takva makamı, siz misiniz hem Allah, hem Atatürk'ü aynı anda, yazı içinde olumlama anlamıyla zikreden...
İşte böyle, saygısız olumlu bir uyarı alırsınız.
Değerli Turan, ilgiyle takip ediyorum. Böyle "eyvallah" deyip geçmeyin ama, en azından açıklamaya çabalayın !
Yoksa bu kadar birikiminiz, anlamsız bir yük olur size...
Saygılar.
Göktürkmen tarafından 11/7/2009 12:25:23 PM zamanında düzenlenmiştir.