KARDEŞLİK
DÜNYADA HERKESİ AHİRETTE SADECE MÜMİNLERİ RAHMETİNE ALAN ALLAH ADINA
Allah’a (cc) hamd. Resulu’ne (s.a.v) Selat-u Selam olsun.
İslamda kardeşlik Allah’ın emri, Resullullah’ın sünnetidir.
İslamda kardeşlik müslümanların kalplerinin,ruhlarının ve bedenlerinin imanları gereği birleşip aynı anda aynı hedefe kenetlenmesidir. İman bağıyla birbirlerine bağlanmasıdır. Bağların en güçlüsü olan kardeşliği de. önderimiz, örneğimiz ve Peygamberimiz (s.a.v) şöyle tarif ediyor."En sağlam iman bağı Allah için birbirini sevmek ve Allah için birbirini sevmemektir." (Buhari iman 1)
Allah (c.c) insanlara sayılamayacak kadar nimetler vermiştir. Bunlardan bazıları bireysel, ailevi ve toplumsal nimetlerdir.
Mesela akıl, göz ve kulak, dil, el ve ayak bunlar bireysel, ferdi bazı nimetlerdir.Düşünün insan bu nimetlerden bazılarından yoksun olunca diğer insanlara göre ne kadar zayıf, güçsüz ve aciz olur. Hep kendini eksik ve hor görür. Bedensel olarak bu böyledir. Görmeyen insan için görmek ne kadar önemli. Duymayan insan için sesler ne kadar anlamlı. Ayakları olmayan insan için yürümek, koşmak ne coşku verici değil mi?
Ailevi nimetlerden bazılarını da şöyle sıralayabiliriz. Akidesi sağlam, ibadeti dürüst Ahlaki kurallarda olgun, bilgili, kültürlü, prensip sahibi, yardımsever, sevgi, şefkat ve merhamet duygularıyla dolu ve her konuda örnek alınabilecek bir baba ve anne ne kadar güzel bir nimettir. Bir evladın yetişmesinde böyle bir anne ve baba ne kadar faydalı olur. Aksi ise felaket ve sonu hüsran olur. Değil mi?.
İyi, sevgili ve saygılı, hayatta eşine yardımcı, kendisi için istediğini eşi içinde isteyen ve fedakar bir eş ne güzel bir nimettir. Aksi halde hayat ve aile ortamı bir zindana dönüşür. Degil mi?
İslam kardeşliği de bu bağlamda Allah’ın Müslümanlara toplumsal bir nimetidir.Yaşandığında insana güç olur .Kuvvet olur. Huzur ve mutluluk kaynağı olur. Ama bu nimetin şükrü ifa edilmediği zaman yani; Toplum İslami kardeşliğin gereklerini yerine getirmediği, yaşamadığı zaman, evet işte o zaman huzursuzluk başlar. Bencillikler oluşur. Neme lazımcılık alır başını gider. Neticesi zülüm olur. Haksızlık olur. Orman kanunu başlar. Her tarafı kan kaplar. Göz yaşları sel olur. Analar dul kalır. Çocuklar yetim kalır. Çığlık sesleri her taraftan duyulmaya başlar. Ve toplum felç olur. Değil mi? Ya kurtuluş yok mu ? Kurtuluş var.
Kurtuluş İslam kardeşliği Yani; Allah’ın (c.c) Müslümanlara emrettiği, ve peygamberimizin (s.a.v) pratiğini asri saadette uygulayıp netice aldığı toplumsal nimet olan İslam kardeşliğidir.
Peki nedir? İslam kardeşliği, nasıl uygulanır?. Yaşanabilir mi? Yoksa bir hayal mı? Daha önce hiç yaşandı mı? Neticesi hayata nasıl yansır?.Ferde, aileye ve topluma faydaları nelerdir?
İslam Kardeşliği hakkında ciltler dolusu kitaplar yazılmıştır. Hem de uzmanlarınca dile getirilmiştir.Yukarıdaki sorulara da Allah (cc) ve Resulü (s.a.v) Kuran-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde cevap vermişlerdir. En ince detaylarına kadar Alimler bu sorulara vahyi ve sünnet ışığında açıklamalar yapmışlardır.
İslam Kardeşliğinin bir yönünü anlatıp gündemi oluşturmak, dikkatleri çekmek ve kardeşliğin ihmal edildiğinden dolayı çekilen acılara dikkat çekmek istedik. İlgililerin kaynaklara müracaat etmelerini tavsiye ederiz.
İslam kardeşliğinin Ferde, Aileye ve Topluma faydaları kısaca ve bazılarını başlık olarak şöyle izah edebiliriz.
Kardeşlik; ferde, Allah’ın (cc) emir ve yasaklarını uygulamada yardımcı olur.
Kardeşlik; ferde, canla verilen bir garanti olur.
Kardeşlik; ferde, maddi yönden bir garanti olur.
Kardeşlik; ferde, sosyal işlerde yardımcı olur.
Kardeşlik; ferde, yardımlaşma ve dayanışmayı öğretmede örnek olur
Kardeşlik: ferde, gayret ve fedakarlıkta öğretici olur.
Kardeşlik; ferde, ailede ve toplumda yapması gerekli olan ahlaki ve içtimai kuralları öğretir.
Kardeşlik; ferde, hak ve hukuka saygılı olmada yardımcı olur.
Bu iddialara cevap vermeyi aşağıdaki ayet ve hadisleri okuduktan ve düşündükten sonra size bırakıyoruz. Ve inanıyoruz ki; bu başlıklardan başka, başlıklar da bulup cevap verebilirsiniz.
Bu başlıkların altını sayfalar dolusu yazılarla doldurmak, ispatlamak mümkün. ancak biz bunu yapmayacağız. Hedefimizde bu değil, Amacımız:
Müslümanların İslam akidesi etrafında bir araya gelmeleri ve onun ışığında temel meselelerini çözmeye çalışmalarıdır. Bu birliktelik sayesinde, çözülen bağlar yeniden birleşecek, açılan yaralar sarılacak ve çekilen acılar son bulacaktır. Aynı dine mensup değişik bölgelerdeki insanların bir araya gelmeleri, hiçbir şeyden etkilenmeden sağlam temellere dayalı bir birlik meydana getirmeleri olacaktır. Bu kardeşlikte mümin, mümin kardeşi için yaşar, onun için çirpınır, aynı ağacın ayrı dalları, aynı vücudun ayrı uzuvları misali değişik bedenleri ayakta tutan tek ruh halini alacaktır.
İslam kardeşliği, istikameti, ihlâsı, İslamı yaşamayı emreder. Anlaşmazlıklarda İslama müracaat etmeyi islamı her şeye tercih etmeyi ve İslam dışı her türlü düşünce ve davayı terk etmeyi gerekli kılmaktadır.
Bu kardeşliğin alt sınırı gönül hoşnutluğudur. Üst sınırı ise yeri ve zamanı geldiğinde çekinmeden terini, malını ve canını verebilmektir. Bunun Sahabe döneminde ve kardeşliğin yaşandığı tarihlerde örnekleri çoktur. Meraklılar ilgili eserlere baş vurabilirler.
İslam’a kucak açan ve ona gönül veren ensar ve muhacir arasındaki ilişkiler iman, fazilet, başkalarını kendine tercih etme bilinci, eşitlik, karşılıklı sevgi ve muhabbet, hakkı yüceltme ve yayma esasları üzerine kurulmuştu. Allah’ta onları hayat nizamımız olan Kur-an-i Kerimde şöyle anlatır."Onlardan evvel Medine’yi yurt ve iman (evi) edinmiş olan kimseler kendilerine hicret edenlere sevgi beslerler.Onlara verilen şeylerden dolayı göğüslerinde bir ihtiyaç meyli bulmazlar. Kendileri de fakr-u ihtiyaç içinde olsalar bile onları öz canlarından daha üstün tutarlar. (Haşr 9)
Peygamberimiz (SAV) Müslümanlara sevgi ve kardeşlik toplumunun nasıl bina edileceğini bizzat göstererek öğretiyordu. Sahabeden Muaz (R.A)’ın elini tutup şöyle buyuruyordu.
"Ey Muaz vallahi hiç şüphesiz ben seni seviyorum. Sonrada sana nasihat ediyorum. Ey Muaz! Her namazın peşinden, ‘Allah’ım bana zikrin, şükrün ve ibadetin için yardın et’ demeyi unutma."
Kardeşlikle ilgili bazı ayet ve hadisleri yorumsuz olarak mealen. Siz düşünün ve yorumlayın.
"Şüphesiz ki müminler kardeştir. O halde iki kardeşinizin arasını bulun. Allah’tan korkun ki merhamet bulasınız.." (Hûcurat 10)
"Hani siz birbirinizin düşmanları idiniz de O (cc) kalplerinizi ısındırıp birleştirmişti.İşte onun bu nimeti sayesinde din kardeşleri olmuştunuz." (Al-i İmran 103)
"Onlar birbirlerine karşı şefkatli, merhametli ve alçak gönüllüdürler." (Maide 54)
"Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız. Size yaptığınızda birbirinizi seveceğiniz bir şey göstereyim mi? Aranızda selamı yayınız." (Müslüm)
"Allah’u Teala buyurdu ki; Benim için birbirlerini sevenlere, benim için oturanlara, benim için birbirlerini ziyaret edenlere ve benim için sadaka verenlere muhabbetim vacip oldu." (Hadisi Kudsi)
"Müminler birbirini tutan tuğlalardan yapılmış duvar gibidir." Müslim.
"Müminlerin birbirlerini sevmelerinde, birbirlerine acımalarında ve birbirlerine şefkatlerindeki misalleri bir uzvu ağrıdığında diğer uzuvları da o ağrıdan müteessir olan bir vûcuttur." Müslim.
"Müminler gözü ağrıyınca her yeri başı ağrıyıncada her tarafı ağrayan bir insan gibidirler." (Müslim)
"Ey Allah’ın kulları kardeş olun. Müslüman Müslüman’ın kardeşidir.Ona zülüm etmez. Ondan yardım elini çekmez. ve onu küçük görmez. Takva işte buradadır.Kişiye şer olarak Müslüman kardeşini hakir ve küçük görmesi yeter." (Müslüm)
"Şu üç şey kimde varsa O imanın tadını almıştır.Allah ve Resûlu’nu her şeyden daha çok sevmek,sevdiğini (kardeşini) Allah için sevmek ve ateşe atılmaktan korktuğu gibi Allah kendisini kurtardıktan sonra tekrar küfre dönmekten de öylece korkmak." (Buhari-Müslüm.)
"Kendisi için sevdiğini kardeşi içinde sevmedikçe tam iman etmiş olamaz.(Buhari, Müslüm)
"Birbirini seven iki kişinin en üstünü arkadaşını en çok sevendir."(Buhari)
"Mümin Kardeşinin aynasıdır. Mümin müminin kardeşidir. Onun malını korur ve onu kollar."(Buhari)
"Kişi kardeşine zalimde olsa mazlumda olsa yardım etsin.Zalim ise ona engel olsun. Bu ona bir yardımdır. Mazlum ise ona yardım etsin."(müslim)
"Kabul olunması açısından duaların en süratlisi insanın başka birine onun arkasından yaptığı duadır."(Buhari)
Ey aklı başında olan okuyan ve dinleyen kardeşim!
Ey kendini, ailesini dünyasını ve ahîretini seven ve düşünen insan !
Ey Allah (cc) ve Resulü (s:a:v) tarafından sevilmek istenen Müslüman!
Ey Cehennem gibi bir ebedi azaptan kurtulup Cennet gibi yine ebedi bir mükafatı kazanmak isteyen Mümin ve Mümine kardeşlerim .
Ey Gayem Allah, Önderim Resûllullah; Davam İslam diyenler daha ne bekliyorsunuz? "İnananların kalplerinin huşu ile Allah’ı anmalarının ve Allah’tan inen gerçeğe sıkı sıkıya sarılmalarının zamanı gelmedi mi?" (Hadid 16)
Yoksa İmanınızda, inancınızda, İddianızda samimi değil misiniz ?İnancınız sadece bir takım hareketlerden mi ibaret? Aklınızı mı kaybettiniz ? Yoksa varlığınızın sebebini unuttunuz mu? Hani Allah’ın "De ki namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm Alemlerin rabbi Allah içindir." emri.
Sevgili kardeşlerim! Allah’ın Bize toplumsal nimeti olan İslam kardeşliğini bir daha gündeme getirelim. Uygulamadığımızdan dolayı kaybettiklerimizi bir daha düşünelim. Bundan dolayı başımıza gelen belaları bir bir hatırlayalım. Akli, ruhi ve bedeni hastalıkları bir bir düşünelim. Bencilliğin , neme lazımcılığın insanları hor ve küçük görmenin neticesini düşünelim. Allah’ın emrine isyanımızı düşünüp ahîrette kaybedeceklerimizi hatırlayalım. Çekeceğimiz azabı düşünelim!? Aman Ya Rabbi! Uyandır bizi. Amin!
İslamî kardeşliği yaşadığımızda elde edeceğimiz güzellikleri bir düşünelim. Toplumdaki fertlerin Allah (cc) rızası için birbirlerine yapacağı yardımlaşma ve dayanışmalarda yarış halinde olduklarını bir hayal edelim.
İnsanların birbirlerini kırmamak ,incitmemek için ellerinden gelen gayreti sarfettiklerini düşünelim. Acizin elinden tutulduğu, fakirin gözetildiği, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderilmesinde adeta yarışıldığı bir toplum düşünün. ne güzel değil mi? ne güzel. Allah’ım Bize acı. bize yardım et. Amin .
İmtihan bitmeden, zaman tükenmeden ve can bedenden ayrılmadan bir daha bin daha düşünelim.Ve evet zamanı geldi. Hatta geç kaldık. Allah’ım Bizi Affet. Bizi bağışla. Bizi tekrar birleştir, kardeş olmamız için bize yardım et. Bu konudaki eksiklerimizi, hatalarımızı gider. Amin. Amin. Amin. diyelim. Allah’a sığınıp yalvaralım.
İslamî vahyi ışığında anlayıp Kardeşliği asrı saadette yaşandığı gibi yaşayıp dünya ve Ahiret huzurunu, saadetini kazanma ümidiyle.
Duamızın (işimizin) başı da sonu da Allah’a (cc) hamd etmektir.
YORUMLAR
Ey aklı başında olan okuyan ve dinleyen kardeşim!
Ey kendini, ailesini dünyasını ve ahîretini seven ve düşünen insan !
Ey Allah (cc) ve Resulü (s:a:v) tarafından sevilmek istenen Müslüman!
Ey Cehennem gibi bir ebedi azaptan kurtulup Cennet gibi yine ebedi bir mükafatı kazanmak isteyen Mümin ve Mümine kardeşlerim .
Ey Gayem Allah, Önderim Resûllullah; Davam İslam diyenler daha ne bekliyorsunuz? "İnananların kalplerinin huşu ile Allah''ı anmalarının ve Allah''tan inen gerçeğe sıkı sıkıya sarılmalarının zamanı gelmedi mi?" (Hadid 16)
Yoksa İmanınızda, inancınızda, İddianızda samimi değil misiniz ?İnancınız sadece bir takım hareketlerden mi ibaret? Aklınızı mı kaybettiniz ? Yoksa varlığınızın sebebini unuttunuz mu? Hani Allah''ın "De ki namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm Alemlerin rabbi Allah içindir." emri.
Sevgili kardeşlerim! Allah’ın Bize toplumsal nimeti olan İslam kardeşliğini bir daha gündeme getirelim. Uygulamadığımızdan dolayı kaybettiklerimizi bir daha düşünelim. Bundan dolayı başımıza gelen belaları bir bir hatırlayalım. Akli, ruhi ve bedeni hastalıkları bir bir düşünelim. Bencilliğin , neme lazımcılığın insanları hor ve küçük görmenin neticesini düşünelim. Allah''ın emrine isyanımızı düşünüp ahîrette kaybedeceklerimizi hatırlayalım. Çekeceğimiz azabı düşünelim!? Aman Ya Rabbi! Uyandır bizi. Amin!
İslamî kardeşliği yaşadığımızda elde edeceğimiz güzellikleri bir düşünelim. Toplumdaki fertlerin Allah (cc) rızası için birbirlerine yapacağı yardımlaşma ve dayanışmalarda yarış halinde olduklarını bir hayal edelim.
İnsanların birbirlerini kırmamak ,incitmemek için ellerinden gelen gayreti sarfettiklerini düşünelim. Acizin elinden tutulduğu, fakirin gözetildiği, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderilmesinde adeta yarışıldığı bir toplum düşünün. ne güzel değil mi? ne güzel. Allah''ım Bize acı. bize yardım et. Amin .
İmtihan bitmeden, zaman tükenmeden ve can bedenden ayrılmadan bir daha bin daha düşünelim.Ve evet zamanı geldi. Hatta geç kaldık. Allah''ım Bizi Affet. Bizi bağışla. Bizi tekrar birleştir, kardeş olmamız için bize yardım et. Bu konudaki eksiklerimizi, hatalarımızı gider. Amin. Amin. Amin. diyelim. Allah’a sığınıp yalvaralım.
İslamî vahyi ışığında anlayıp Kardeşliği asrı saadette yaşandığı gibi yaşayıp dünya ve Ahiret huzurunu, saadetini kazanma ümidiyle.
Duamızın (işimizin) başı da sonu da Allah''a (cc) hamd etmektir.
ÇOK GÜZEL DOGRU DİYORSUN POSTACI