EVLİLİK VE İSTİHÂRE
İstihâre, hayırlı olanı istemek anlamına gelir. Nasıl hareket etmenin doğru olacağı bilinmeyen mübah (serbest) işlerde, Allahu Teala’ dan mânevî bir işaret görme ümidiyle kılınan iki rekâtlık namaza istihâre namazı denilir.İstihâre namazı kılmak sünnettir.
Bir kimsenin evlilik öncesinde veya kararsız kaldığı herhangi bir konuda bilgili ve güvenilir kimselerle istişâre yapması önceliklidir. İstişâre (fikir danışma) neticesinde yapılacak işin hayırlı olduğuna kanaat getirilmişse istihâre yapılmayabilir. Fakat istişâreden bir netice alınmazsa istihâre yoluna gidilmelidir.
İstihâre, kalpten her türlü düşünce temizlenerek ve sadece bu işe konsantre olarak yapılmalıdır. İstihâre samimi olarak yapıldığı takdirde Allah’ın hayırlı olanı nasip edeceğine ümit bağlanır. İstihâre neticesinde kişinin kalbine bir ilham ve işaret verilebilir. İstihâreden sonra rahatlama ve ferahlık gibi hislerin meydana çıkması hayra, darlık, sıkıntı ve tereddüt ise olumsuzluğa işaret kabul edilir. İstihârede rüyalar kesin ölçü sayılmamakla birlikte kalbe ferahlık veren yeşil ve beyaz renklerin görülmesi hayra, kalbe darlık veren siyah ve kırmızı renklerin olumsuzluğa işaret ettiği kabul edilir. Burada renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurmakta fayda olduğu düşüncesindeyiz. Ayrıca hayır ve şer olduğu açıkça belli olan rüyaların görülmesi de kişiye bir kanaat vermesi açısından önemli kabul edilebilir.
İstihârede birinci defada sonuç alınmazsa üç veya yedi defa yapılabilir. İstihare duasının Arapça veya Türkçesi okunabilir.
İstihârenin Yapılışı:
1.) Önce günahlara tevbe edilir.
2.) Arzu edilirse ilk gece gusl de alınabilir.
3.) 2 rekât istihare namazı kılınır. İlk rekâtta Subhâneke duasından sonra Fâtihâ ve Kâfirûn sûreleri, ikinci rekâtta Fâtiha’dan sonra İhlas sûresi okunur. Kâfirûn sûresini bilmeyenler her iki rekâtta da İhlas sûresini okuyabilirler.
4.) İstihâre duası okunur.
5.) Mümkünse yüz kıbleye gelecek şekilde, sağ yan üzerine, konuşmadan ve abdestli olarak yatılır.
İstihâre Duâsı:
Allah’ım! Ben, senin ilmin gereğince senden hayır istiyorum ve senin kudretinle senden kuvvet istiyorum. Senin büyük fazlından diliyorum. Çünkü senin gücün her şeye yeter, benim gücüm yetmez. Sen her şeyi bilirsin, ben bilmem ve sen bütün gaybları kemal üzere bilensin. Allah’ım! Eğer bu ( düşündüğüm) iş, dinim hakkında, yaşayışım ve işimin akıbeti hakkında hayırlıysa, onu bana kolaylaştır, sonra bu işte bana bereket ver. Eğer bu iş benim dinim, yaşayışım ve işimin âkıbeti için kötüyse, onu benden, beni de ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise onu bana takdir buyur, sonra beni ona razı kıl…
TUĞRUL ÇALIŞKAN
[email protected]