- 640 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
KOYUN GRİBİ
KAYNAKTAN DERYAYA
LEBİDERYA
KOYUN GRİBİ
Sürüler haline yaşama hastalığı. Düşünmeden, yarın ne olacak derdi olmadan “Yan gel Osman kırk dönüm bostan.” Diye yaşamaktır, bu yaşam tarzı.
BU HASTALIK NEDİR?
DİYE MERK EDİP DE KAFASINI YERE EĞİP BURNU OTA SÜRTÜLEN DE BU HASTALIĞA YAKALANIR, KURTULUŞU DA YOKTUR...
Belirtileri;
Ot ve it peşinden gitmek.
Kuru yada yaş ot ayırımı yapmamak. İyi bir (Katışıksız ve kaliteli) it görünce ardından gitmek. Bir tehlike sezdiklerinde itin etrafında pervane olup, ite sığınmak.
Derin ve mırlama ile horlama arasında uyumak. Neyin gölgesi olduğuna bakmadan gölge yeri görünce yan yatmak.
Bu hastalığın çaresi yok. İlacı yok. Aşısı yok.
Hızla yayılan aşısı ve çaresi henüz icat edilmemiş ve bu konuda çalışma yaparak "Koyun gribinden." İnsanlığı ve insanları kurtarayım diye düşünenlerin olmadığı, bu gidişle bu alanda her hangi bir çare arayışının da olmayacağı bir hastalık.
Koyun gribi; "Nemelazımcılık." Hastalığının başlangıcıdır.
Yalakalıktan ve yalakalardan sürüler haline illallah ederler ama yalakayı görünce de; yalakalık yapılan yere kendilerinin de anlatılması umudu ile el pençe divan durular, bu duruşa da "Koyun duruşu." Tanımı yapabiliriz.
DOĞRU SÖYLEYEN ONUNCU KÖYE BİLE ALINMAZ... Korku ve endişesi ile doğru konuşmadan, (Afedersiniz melemeden diyecektim dilim sürçtü.) imtina ederler.
Sürüler haline yaşarlar. En baştaki koyun itin peşine takılır; hurra ötekilerde onun ardından; it yar başından inse; bu sürünün beyni çalışmadığından ardından gidip yuvarlanır, telef olurlar. Kimsenin itlaf edeceği yok, fakat öndeki it onları imhaya götürürde haberleri dahi olmaz.
Rüşvetten nefret ederler; fakat rüşvetçiye arz edilmek üzere aralarında süt toplarlar, sütü pazarda satarlar, paraya tevdi edip; en fazla meleyeni aracı yaparlar rüşvetçiyle illaki iletişim kurarlar. Bir cılga yol yapılsın diye atmadıkları takla kalmaz; kafalarını yere eğip, yürümekten başka da yaptıkları bir şey yoktur.
Büyük parsa pay dertleri de yoktur ama; böyle derdi olanın tezgâhına gelirler, aralarında yün toplar, sütteki gibi onu paraya tevdi edip yardımlaşma ve dayanışma örneği gösterirler.
Öyle ki hani nolur nolmaz babından aralarında üç beş biriktirdikleri ile yat bile alırlar ama yatta kendileri yatamazlar. Mayıl mayıl uzaktan uzağa asıl sahibi kendileri olan yatlara bakarlar.
BANA DOKUNMAYAN YILAN BİN YAŞASIN... Düşüncesi ağır basmaktadırlar bu sürüde.
Ama yılanın karındaşı olan it peşinden gitmemeyi akıllarına getiremezler, çünkü akılları yoktur bu gariban sürüsünün.
Poşetlerle bulaşır. Yem ve yemlik poşetlerini görünce dayanamazlar. Bu poşet ineğin, öküzün hakkıdır diye düşünme yetenekleri yoktur.
Poşetler bazan torba olur. O zaman sürüdekiler torbalara, çuvallara bakıp bakıp yalanırlar.
Kömür torbası, yemek poşeti arada yem alacak parası olan üç beş kuruş dağıtılır. En fazla meleyene azcık fazla yem verilir.
Beleş yaşamayı çok severler.
Nerde beleş orda yerleş.
Bu sürülerin önünden giden itler bizim bildiğimiz itlerden, kanişlerden, kutiklerden, finolardan değildir. Bunlar katışıksız olanlardandır.
Onun içinde yetenekleri fazladır. Koskoca bir sürüyü; hatta bazan bir kaç sürüyü birden artlarından sürükleyecek yeteneğe sahiptirler.
Baytar nerede bilmezler?
Baytarlarda bunları bilmez; halbuki potansiyel müşteri olan bu sürüleri baytarlar bir bilse; özel servis yapacaklar, ama bunları baytar bilemiyor. Baytarın baktığı, kontrol ettiği, muayene ettiği itlerin içinde bu sürülerin önünden giden ve kılavuzluk eden it olmadığından baytarlar bu sürülerden bihaberdirler.
BİRAZ TUZ, BİRAZ SU YETER BUNLARA...
SU KURNALARINA KARŞI ZAFİYETLERİ VARDIR.
TUZ GÖRÜNCE DAYANAMAZLAR.
Koyun gribi hastalığı çok hızlı yayılır. Kimsenin bu hastalığı durdurma çalışması da olmadığından, yayılma ve yaygınlaşmanın engeli yoktur.
Hastalık ölümcül değildir. Süründürür, uyku ile uyanık arasında pembe rüya gördüren bir hastalık.
Bu hastalığa çare arama derdinde olan da yoktur. Uyur uyanık arasındaki sürüyü otlatmak daha kolaydır. Benim otlar diken, bıtırak, çakır dikeni, keven diye hayıflananı olmaz, ne bulsa yer bu sürüler.
Bu hastalığa çare aranırsa, otların kalitesini de artırmak icap edecektir. Onun için boşu boşuna yatırımlar yapmanın alemi de yoktur.
Sahtekârın kim olduğunu bilirler ama; sahtekâr konuştukça meee meee meee diye tezahürat yaparlar.
KOYUN GİRİBİNE YAKALANANLAR HIZLA ARTMAKTA...
TEDBİR ALINMAKATADIR.
BU SÜRÜLERİN DEDELERİNİN MEZARININ ÜSTÜNDE; DOMUZ, AT, İT, ÇAKAL FİNK ATAR DA GIKLARI ÇIKMAZ...
HASILI KOYUN SÜRÜSÜ OLARAK YAŞAMAK DAHA MALİYETSİZDİR.
ASGARİ MALİYETLİ OLAN BU YAŞAM TARZI İLE HAYAT SÜRERLER...
KAFALARI YERDEN KALKMAZ...
YERDE NE VAR DA BU SÜRÜLER BURNUNU YERE SÜREREK YÜRÜYOR DİYE MERAK EDİP BURNUNU YERE SÜRTEN DE BU HASTALIĞA YAKALANIR Kİ; KURTULUŞU OLMAYAN BİR HASTALIKTIR...
DEDİK YA EFENDİM...
ÖLÜMCÜL DEĞİLDİR....
SÜRÜNDÜRÜR... UYKU İLE UYANIK OLARAK BURNU YERDE YÜRÜTÜR...
KUŞ GRİBİ GELDİ..
TAVUKLARI CANLI CANLI GAZYAĞI İLE YAKTILAR...
TAVUKLARIN TOPLADIĞI KENELERİ AKILLARINA GETİRMEDİKLERİNDEN ARDINDAN KENE BAŞLADI SALDIRMAYA...
EEE BUNLAR OLACAK Kİ;
İLAÇ FİRMALARI BOŞ DURMASIN DEMİ AMA...
KOYUN GRİBİ NASIL OLSA ÖLDÜRMÜYOR... BIRAKIN BU HASTALIĞA MERAK SARANLARDA SÜRÜNSÜNLER...
YORUMLAR
Çok düşündürücü ve bir okadar da güzel bir yazı.Bu kalemi devamlı takipteyi zaten.Ama bir koyun gibi değil.İleri görüşlülük adına.Koyun gribini yaşamamak adına.İnsan olmak adına.
Öne düşen koyun çareler tükendiğinde kendini yardan aşağı atarmış.Diğerleri onu aynen takipte...:))Öncüler o yüzden çare aramalı.Bu yüzden de fareli köyün çalgıcısının sesine kulak verip yanlışlıkla dar zeminlere kendini hapsetmemeli.Koyunluktan çıkılırsa eğer bu grip bulaşmaz sanırım.Olup bitenlere duyarlı yaşamaktır ve ona göre hareket etmektir bunun aşısı.Yurt dışından getirilmesi gerekmiyor yani.
Kutluyorum efendim.Saygılarım.
KOYUN GİRİBİNE YAKALANANLAR HIZLA ARTMAKTA...
TEDBİR ALINMAKATADIR.
BU SÜRÜLERİN DEDELERİNİN MEZARININ ÜSTÜNDE; DOMUZ, AT, İT, ÇAKAL FİNK ATAR DA GIKLARI ÇIKMAZ...
HASILI KOYUN SÜRÜSÜ OLARAK YAŞAMAK DAHA MALİYETSİZDİR.
................................................
koyun gribi aşısı olmak istiyorum.
:)))
gülümsetti, çok düşündürdü
harika yazınız.
saygımla.