- 831 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
KAPADOKYA’DA ÜÇ GÜN…
M.NİHAT MALKOÇ
Geçen hafta sonu (16–18 Ekim 2009)Nevşehir’de, Kapadokya bölgesindeydim. Bu benim Kapadokya bölgesine yaptığım ikinci geziydi. Daha evvel 2007 yılında gezmiştim Kapadokya’yı. 2007 senesinde Kapadokya Şairler ve Yazarlar Derneği’nin düzenlediği “Kapadokya” konulu şiir yarışmasında ikinci olmuştum. Bu yıl da Kapadokya Şairler ve Yazarlar Derneği ile Ürgüp FM tarafından “Aşk” konulu Türkiye geneline hitap eden bir şiir yarışması düzenlendi. Yarışmanın yetişkin şairler kategorisine 1500 civarında şiir gönderildi. Bu şiirler arasında benim “Gönül Sahrasında Düş Kırıkları” adlı şiirim birinci seçildi. ikinciliği “Gel Desem de Gelmeyeceksin” isimli şiiri ile Antalya’dan Bolat Ünsal, üçüncülüğü ise “Tükeniş Ateşi” isimli şiiri ile İstanbul’dan Gülşen Şenderin elde etti.
Ödülümü almak ve 4. Kapadokya Şairler Şöleni’ne katılmak için 15 Ekim 2009 tarihinde Trabzon’dan Nevşehir’e hareket ettim. 16 saatlik yorucu yolculuktan sonra Nevşehir’e vardım. Kızım da benimle beraber Kapadokya’ya geldi. Bizler Nevşehir’e vardığımızda sabah güneşi Kapadokya’nın peribacalarına ateşli busesini konduruyor, mahcup bir tavırla bizleri de selamlıyordu. Kapadokya’da dağlar ve taşlar gülümsüyordu misafirlerine. Adeta dile gelmişti esrarengiz taşlar… Her birinin tepesinde sanki bir şapka vardı.
Otobüsümüzden iner inmez Nevşehir’de bize tahsis edilen Zümrüt Otel’e geçtik. Bir saat dinlendikten sonra 120 kişilik şair grubuyla önceden belirlediğimiz noktada buluştuk.
IV. Kapadokya Şiir Şöleni Nevşehir’de muhteşem bir organizasyonla gerçekleşti. Üç gün süren şölen etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’den ve yurtdışından birçok şiir ve edebiyat sevdalısı Nevşehir’de buluştu… Şair yürekler Nevşehir’de bu kez de şiir için attı.
Şölenin başında Nevşehir Valiliği’ne ziyarette bulunuldu. Konuk şair ve katılımcıları Nevşehir Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin kapıda karşıladı. Konferans salonunda ağırlanan misafirlere valilik tarafından çeşitli hediyeler verildi, ikramlarda bulunuldu. Daha sonra sırasıyla İl Milli Eğitim Müdürü Harun Fatsa’ya, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Gurulkan’a ve Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Cafer Okur’a ziyaretler gerçekleştirildi.
Şölenin ilk gününün akşamı Nevşehir Kültür Merkezi’nde ana program yapıldı. Şölene gelenlerin birçoğu salonda yer bulamayarak geri döndü. Saat 19.00’da başlayan gece 24.00’e kadar sürdü. Açılış konuşmalarından sonra Nevşehir Lisesi öğrencileri Kolbastı gösterisi yaptı. Doğrusu kendimi Trabzon’da hissettim. Yarışmanın birincisi Trabzonlu bir şair olarak çok gururlandım. Trabzon’u orada en iyi şekilde temsil etmeye çalıştım.
Programın ilerleyen akışı içerisinde şair Ahmet Selçuk İlkan canlı performansı ile coşkunun zirveye ulaşmasını sağladı. Şair-Yazar Cezmi Ersöz ise yaptığı konuşmada Kapadokya halkının etkinliğe gösterdiği ilgiliden çok etkilendiğini belirtti.
Bozlak Üstadı Ekrem Çelebi’nin gecenin ilerleyen dakikalarında sahne almasıyla coşku bir kat daha arttı. Çelebi’nin nefis türkülerinin ardından, dereceye giren isimlere ödüllerinin takdim edilmesiyle gece sona erdi. Ben plaketimi bozlak üstadı Ekrem Çelebi’nin elinden aldım. Kupamı da Nevşehir Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin verdi.
Üç gün süren şölen etkinliklerinin ikinci günü Avanos, Zelve, Çavuşin, Göreme ve Uçhisar bölgelerini içine alan Kapadokya Gezisi ile başladı. Aynı gün öğleden sonra Ürgüp Kongre Merkezi’nde 120’yi aşkın şair ve şiir sevdalısının katılımı ile “Şiir Dinletisi” programı düzenlendi. Burada birincilik getiren şiirimi mevcut kalabalığa okudum.
Son gün (19 Ekim 2009 Pazar günü) tüm katılımcıların iştirakleri ile Kaymaklı ve Derinkuyu bölgesine gezi gerçekleştirildi. Derinkuyu Yeraltı Şehri topluca gezildi. Daha sonra Uçhisar Bindallı Restaurant’ta Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü tarafından katılımcıların onuruna verilen öğle yemeğinin ardından etkinlik sona erdi. Nevşehir’de çok büyük misafirperverlik gördük. Organizasyon dört dörtlüktü. Organizasyonun başında bulunan Ayşe Paslanmaz’a ve ona destek veren herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.