YAPILMASI İNSANİ AMA LÜTUF GİBİ GÖRÜLENLER
Çalışan eşler; aynı ya da ayrı kurumlarda olsunlar, akşam eve dönüş saatleri farklı da olabilir, birlikte de dönebilirler olası diyaloglar. Aslında tek kişilik diyalog demek daha doğru olur.
Hemen elimi yüzümü yıkayıp mutfağa girmem lazım (girerde) bardak tabak şangırtısı, kasık çatal sesleri, Allah kahretsin bir bu eksikti sırası mıydı şimdi tükenmenin tamda yemek ısıtırken.( Tüp bitmiştir.) kadın erkeğin ilgisini çekebilmek için ses tonunu daha da yükseltir ve ciyak ciyak bağırır. Allah Allah ya hiç istifini bozuyor mu, sanki yemeği sadece ben yiyeceğim, tüp bitmiş diyorum duymuyor musun? Erkeğin adını bile söylemeye tenezzül etmez. Sanki uğruna şiirler yazıp şarkılar tuttuğu adam değildir artık çünkü sahiplenmiştir yani tapusu kendisindedir.
Evin erkeği; kapıyı anahtarıyla açar ve girer önce şöyle bir bakar ortalığa ayakkabılarını çıkartır biri düz biri yan yatmış halde bırakır, hemen gidip eşofmanlarını geçirir üstüne ve televizyonun karşısına kurulur, maç saatine kadar o kanal senin bu kanal benim başlar gezinmeye, arada birde boynunu hafifçe mutfak yönüne çevirip YEMEK DAHA HAZIR DEĞİL Mİ sorusuyla evin hanımını zıvanadan çıkarır. Şayet maç yoksa da günlük gazetelere gömülüp okumaya başlar. Gerçi gazete okumak çok güzel bir davranıştır, burada keşke herkes günlük bir gazete okusa demeden geçemiyor insan.
Neyse yemek masaya taşınmıştır ve aile yerini alır yemek yenir, yine yemekte de suyu versene, tuzluğu uzatsana, bir parça ekmek ver oradan gibi, hoş bir sohbetle yemek biter. Bu meyanda çay demlenmiştir çaylar da içilir. Televizyonun tek bulunduğu ev düşünülmese de hanımlar genellikle dizi kolik olduğundan kumandayı kimselere kaptırmak istemezler, çocuklar derseniz (yetişkinde olabilirler) bilgisayar başında oyun oynamaktadırlar. Artık Eşlerden hangisi Dominantsa onun dediği maç yada dizi izlenir istesen de istemesen de.
Hanım terfi eder evin babası bunu kabullenmekte zorlanır, sebep hanım daha fazla sorumluluk sahibi olacağından işini ön plana alacaktır yani çocuk ta yaparım kariyerde der ama Çocuklar Duymasın Dizisindeki gibi Personel Müdürü gibi sataşmalara maruz kalır ve ya hak ettiği saygıyı göremez hatta şiddet bile görebilir.
Evin babası terfi eder, babanın terfi etmesini de yine mali açıdan değerlendirilir ve sorulan ilk soru maaşının ne kadar artacağıdır çoğu zaman;
OYSA Kİ;
Evin hanımı da çalışan bir eş ise ve eve önce gelmişse yapacağı ilk iş elbette elini yüzünü yıkayıp biraz ferahlamak olacaktır, kendisinden kısa süre sonra eve gelecek olan eşini kapıda karşılayıp hoş peş ettikten sonra, her iki insan da günlerinin nasıl geçtiğini sorabilmelidir birbirlerine, sonra genellikle evin babası mutfağa girmeyi sevmez, sevse de mikser gibi ortalığı birbirine katar ama; mutfakta yemek hazırlayan eşinin yanında oturup onun işlerini daha severek yapmasına seyrederek yardımcı olmalıdır. Yani ona yoldaş olmalıdır.
Örneğin sürahiyi masaya taşıyabilir, ekmek kabını da. Mesela hanımının terfi etmesi gururlandırmalıdır eşini, bu başarı paylaşılmalı ve takdir edilmelidir. Hatta tek bir gül veya bir demet kır çiçeğiyle ödüllendirilmeli cesaretlendirilmelidir çalışan bayan. Cesaretlendirilmelidir ki yaptığı işten emin olsun, acabalara meydan kalmasın. Paylaşabilsin eşiyle sevinçlerini üzüntülerini, başarılarını başarısızlıklarını.
Evin babası çocuk gibidir, ilgi ister kendisine TL olarak bakılmasından çok incinir, övülmek ve şımartılmak ister. Her ne kadar evin hanımı çalışıyor olsa da özel ilgi ister. Eğer ev halkıyla konuşabiliyorsa, ne maç geçer gönlünden nede abuk sabuk kovboy filmleri. Çocuklarıyla itiş kakış oynamak ister baba ki, hiçbir çocuğun bunu reddedeceğini sanmam.
En önemlisi konuşabilmesidir eşlerin. Konuşabilmelidirler ki, aile olabilsinler. Her şeye rağmen sevmeli aile birbirini, paylaşmalı iyiyi de kötüyü de övülecek başarılar övülmeli başarısızlıklarda aile birbirine kol kanat germeli.
Aile olmanın temeli de bu olsa gerek; Sevgi Saygı ve Hoşgörü.
İşte sihirli sözcük bu.
Hatice AK
YORUMLAR
Sanki uğruna şiirler yazıp şarkılar tuttuğu adam değildir artık çünkü sahiplenmiştir yani tapusu kendisindedir.
BURAYLA SONA DOĞRU OLAN BÖLÜMLERDEKİ DURU ANLATIMLAR TÜRK AİLESİNİN FARKLI AÇILARDAN ÇEKİLMİŞ İKİ RESMİ GİBİYDİ..AMA ROL DEĞİL HAYATIN KENDİSİNİN OYNANDIĞI SAHNENİN İKİ RESMİYDİ..DOLAYISIYLA BU RESMİ DOĞRU OKUYUP ,KARŞIDAKİNE DOĞRU OKUTAN BAŞARILI KALEM VE ANLATIMI KUTLUYORUM
güzel bir yazıydı.
malesef evlerdeki genel durum bu. eşler bir süre geçtikten sonra bu hale geliyorlar sanırım. tabi bu makus talihi kıran ve her anlamdamutluluğu yakalayan çiftler yokmu? var lbette.
önemli olan herkese bir işi yapıştırmadan eşlerin birlikte birçok şeyi paylaşmalrı. bunu yapabilenler fazlasıyla mutlu olurken, diğerleri mutsuzluk denizinde boğulup gidiyorlar.
sonra gelsin boynuzlar :))
sevgi ve saygılarımla
Sanırım aile olmanın anlamı paylaşmak ve iletişimden geçiyor. Anne ve babanın çalıştığı ailelerde yaşanan olayları ne güzel dile getirmişsiniz böyle. Genel aile yapısı böyle olsa da günümüzde yazınızın sonundaki gibi iletişim kurulan, her iki bireyin de evde çalıştığı ortamları görmek mümkün.
Benim gelecekle ilgili umutlarım var çünkü bana göre daha bilinçli yetişen bir nesil geliyor.
Güzel bir konuydu, beğenerek okudum, kaleminize sağlık...