HOŞGELDİN SİGARASIZ HAYAT
Ben bir maddeyi kullanmadan duramıyorsam o maddenin esiri olmuşum demektir. Hele de bu madde bir zehir ise ve beni yavaş yavaş öldürüyorsa, ömrümün en güzel yıllarını sıkıntı içersinde, hastahane köşelerinde geçirmek istemiyorsam; Bu esaretten kurtulmam için daha çok caba göstermem gerekiyor. Daha da önemli olan bu maddeyi kullanmayanlara saygı gösterip onları dumanımla rahatsız etmemem, zehirlememem gerekiyor. Nedense bu durum ülkemizde tam tersi oldu; Hep içmeyenler içenlere saygı ve hoşgörü gösterdi.
Sigara ile ilgili yeni yasalar beni sevindirdi. içenlere artık o eski anlayışı gösteremeyeceğiz. Bazen toplu olarak bulunmak zorunda kaldığımız yerlerde dumandan gözlerimiz yaşarıp öksürük içinde boğulup kalmayacağız...
Türkiye’de sigaraya harcanan paranın yılda 15 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Tomarla para ödeyerek, kendi sağlığımıza hem de başkalarının sağlığına zarar veriyoruz. sigara içme yasağı, içenlere sıkıntı yaratacağı için caydırıcı etkiside olabileceğini düşünüyorum. tiryakiler mecburen sigarayı azaltma yoluna gidecek ve zamanla da içen sayısının azalacağını umut ediyorum.
Sigara içmek bize keyif mi veriyor? Sizce çok daha güzel keyif alabileceğimiz başka neler olabilir neler aklınıza geliyor? Ben ilk anda aklıma gelebilenleri saymaya çalışayım.
1- Dogada oksijeni bol temiz havayı mutlulukla içimize çekerken, yemyeşil ağaç topluluklarının suya yansıyan o muhteşem, görüntüsünü büyük bir hazla seyrederken, doğanın bir parcası olduğumuzu hissedebilmek doğayla bütünleşebilmek...
2- Arkadaşlarımızla, iki yanı yeşillikli, ağaçlıklı bir yolda keyifle bisiklete binmek ya da yürümek.
3- Sevdiğimiz meyva suyu, çay gibi içecekleri yanımıza alıp, okurken kendimizi başka dünyalarda hisedebileceğimiz güzel bir kitaba başlamak...
Hepimize sağlıklı, mutlu bir hayat dileklerimle.
19 Mayıs 2008
YORUMLAR
Sevgili Türkan Hanım,
söylediklerinize saygı duyuyorum.
Sigara toplu bulunan yerlerde içilmesi yasağı bizden çok daha uzun yıllar önce Avrupa da Amerika da uygulandı. Onlar icinde İran'a benzeme İran olma söz konusudur diyebilir miyiz? Sadece bir örnek vermek istiyorum. Geçmişte ailecek bir yakınımızın düğün vs gibi bir toplantıya gittiğimizde içilen sigaralardan çocuklarım ve ben dumandan gözlerimiz yaşararak öksürükten boğularak oturmak zorunda kalıyorduk. Böyle özgürlük neye yarar ? İcenlere yasak yok, sadece içmeyenleri rahatsız etmeme yasağı var. bu da içmeyenlerin en doğal insani hakları.
Sevgiler
Bana siğara yasağı İran'da yaşayan bir kadının sözlerini anımsatıyor.
Diyor ki. " Önce siğara yasaklandı, sağlığımızı düşünüyor hükümet dedik hemen atladık üstüne ve yasaklansın dedik. Ardından kafelerde alkol yasaklanmaya başaldı. Alkol insanı çileden çıkartıyor dedik. hemen üstüne atladık ve aman yasak olsun dedik. Sonra kadının işyerlerinde başını kapatması geldi gündeme. Tamma dedik fabrikalarda koruma amaçlı olacak bu dedik kabul edip hemen kapattık. Baktı ki yeni gelen hükümet bu yasaklara kimse se çıkartmıyor. Herşey alılştırılarak yasaklanmaya başlandı. Aman ne oluyoruz hemen uyanalım dedik ama çok geç kalmıştık. Çünkü artık kadın sosyal hayattan çekilmiş. erkek eğemenliği başlamıştı. Lütfen uyanın" diyordu.
Her birey kendi sağlığından kendi sorumludur. Onu koruma hakkı da kendine aittir. Bize yasaklar geldiğinde uyanmak için çok geç kalmış olacağız galiba.
Güzel bir konu idi değindiğiniz. Sevgiler yüreğinize
Söylediklerinizde haklı olabilirsiniz sizi anlıyorum ve saygı duyuyorum. Ben olaya sigara kullanmayıp etkilenler acısından bakıyorum. Başkasının sigara içme özgürlüğü bana zarar veriyorsa yasaklar olmalı. pasif içici olma durumunda bırakılmak insan haklarına aykırı. İçenlere aslında yasak var denemez evlerinde ve açık alanlarda özgürler.
Avrupa Birliği’nde, sigaraya yasak getiren ilk ülke İrlanda oldu. 2004 yılının Mart ayından bu yana, lokanta ve barlarla, kamuya açık tüm kapalı mekanlarda sigara içmek kesinlikle yasak. Uygulama ilk başladığında büyük tepki almasına rağmen, hükümetin verdiği bilgilere göre, bu yasak sayesinde, ilk sekiz ayda 7 bin kişi sigarayı bıraktı.
Sigara yasağı konusunda İrlanda’yı İsveç, Malta ve İtalya izledi. İsveç’de, bu yasağın ardından sigara içenlerin oranında büyük bir düşüş kaydedilmedi. Fakat, sendikalar, bu yasak sayesinde, bu yerlerde çalışmak zorunda olanların, pasif içicilikten kurtulduğuna dikkati çekiyor.
YASAK SİGARA BIRAKTIRDI
İtalya’da ise 2005’den beri, lokanta ve kafelerin sadece özel bölümlerinde sigara içilmesine izin veriliyor. Yapılan araştırmalar, ilk bir yılda yaklaşık 500 bin İtalyanın sigarayı bıraktığını, sigara satışlarının yüzde 6 düştüğünü ortaya koydu. Lokanta ve kafelere, sigara içenler için özel bölüm yapmayı masraflı bulan işletmeler ise çareyi, tiryakiler için yaz-kış dışarıya masa koymakta buldu.
Belçikalılar ise 1 Ocak 2007’den beri geçerli olan sigara yasağına alışmaya çalışıyor. İlgili sağlık kurumlarının elemanları tarafından yapılan denetimlere göre, lokanta ve kafe gibi yerlerin yüzde 74’ünde yasağa uyuluyor.
Kademeli yasak
Danimarka, İngiltere, Finlandiya, Estonya ve Letonya gibi ülkelerde ise sigara içme yasağı yaz aylarında kademeli olarak yürürlüğe girdi. Fransızlar’a ise şimdilik sadece iş yerinde sigara içme yasağı getirildi, önümüzdeki yıldan itibaren ise lokanta ve kafelerde de sigara içemeyecekler.
Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkelerde de kamuya ait binalarda sigara içme yasağı bulunsa da bu yasak genelde kağıt üstünde kalmanın ötesine geçemiyor.
Dünyada bizm sigara yasağı konan ülkelerin sayısı kaç tane ;1o parmağımız kadar bile yok.Bu yasağın insan sağlığıyla ilgisi yok.İnsan sağlığına o kadar önem veriliyorsa her şey ortada.Türkiye'deki sigara içimiyle diğer ülkelerdeki içim şekli bile farklı.Çözülmesi gereken onca sorunlar varken,insanların yaşam garantisi olmayan bir ülkede yaşıyoruz.Herşey güllik gülistanlık oldu da Türkiye'nin sorunu bu oldu.Almanya da bu insanların kişisel haklarının çiğnendiği ve Nazi Almanya'sınınbir uygulaması olduğu düşünülerek farklı bir şekilde uygulanıyor.Kapalı yerlerde sigara içenler için özel kabinler yapılıyor.Almanya nere,biz nere?Türkiye de her adım başı kahvehane var.Ve bu kahvehaneler işsizlerle dolu.Sen onlara bir iş vermiyorsun yaşayabilmek için,bir de çek elini sigaradan diyorsun.Bana göre kara mizah.Ya uygulama nasıl.Şimdiye kadar kaç işyerine ceza kesilmiş?Sayısal loto talihlisi gibi.Ve bu uygulama gücü yetene.Bütün gece kuluplerinde yasağa uyulmuyor.Denetim mekanizması diye bir şey yok.Zaten denetimle de çözüm olmaz.Bu konu hakkında aslında kitap bile yazılır.SİGARASIZ TOPLUMA EVET,YASAĞA HAYIR!!!
SAKLI ŞAİR tarafından 9/27/2009 1:51:54 PM zamanında düzenlenmiştir.
Merhaba Saklı Şair yorum için çok teşekkürler.
Yasaklardan önce de sokaklar izmarit dolu oluyordu. Arabanın camını acıp kültablasını sokağa boşaltanların sayısıda az değildir. Bu yerlere çöp atma konusuyla ilgili o da ayrı bir büyük sorun. Sigarayı kapalı alanlarda toplu bulunan yerlerede başkalrını rahatsız ederek içilmesindense varsın sokakta içsinler :)) görüntüden çok sağlığımız önemli
Dediklerinize aynen katılıyorum.Ama önce beyinlerde bitirmek gerek.Klasik deyimle eğitim şart.Ben sigarasız hayata evet,zamansız ve alt yapısız bu uygulamaya hayır diyorum.Şöyle caddeleri gezerken önümüze baktığımızda belki de sokakta en fazla izmarit olan toplum biziz.Sigarasını alan sokağa çıkmış görüntü olarak sehoş bir görüntü değil.Ama buna da alışırız.Herşeye alışan bir toplum olduğumuz gibi.Yazınızda vermek istediğiniz mesaj güzel.Kutluyorum.Selamlar ve saygılar...