- 15963 Okunma
- 14 Yorum
- 0 Beğeni
OLGUN VE ERDEMLİK ...
Değerli gönül dostları sizlere kısa olarak olgunluk ve erdemlik üzerine bir kaç kelam etmek geldi içimden.. Dünyadaki canlıların en değerlisi insansa, insanların en değerlisi erdemli olandır. Erdemli olmanın ilk koşulu sevgiyse, ikincisi saygıdır. İnsan kendine olan saygısını başkalarına saygı duyarak pekiştirir.İnsanları ancak kendini sevdiğin sürece sevebilirsin,genç fidanlarımızı evlatlarımızı yetiştirirken onlara erdemliğin güzelliklerini anlatmak biz büyüklere düşmekte.Ve en başta onlara şunları öğretmeliyiz; Başkasının arkasından konuşmamayı, kimsenin kalbini kırmamayı, kötü söz söylememeyi. Erdemli İnsan;Gülerken Ağlamasını, Ağlarken de Gülmesini Bilen insan olmalıdır.
Lokman hekimin çok güzel sözleri vardır; Namazda iken kalbini, İnsanlar arasındayken dilini, Sofrada iken elini, Başkalarının evindeyken gözünü muhafaza et! Kaliteli insanın daima iyilik tarafı ağır basacak, devamlı iyiliklerle iştigal edecek ki, kâmil insan olabilsin.Hz. Peygamber Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor:
Size iyilik yapanlara karşı iyilik yapmak, fenalık yapanlara da fenalık yapmak meziyet değildir. Asıl meziyet, size fenalık yapanlara karşı aynı şekilde mukabelede bulunmayıp iyilik yapabilmektir.
Güneş ufkumuza düştüğünde hesabımız şu olmalı: Bugün Allah için hangi iyilikleri yapayım? Hangi kötülüklerden sakınayım veya sakındırayım? Şu güzel günü müslümanca nasıl yaşayayım? Bütün fiil ve davranışlarımda bulunduğum mevki ve makamda topluma ve Yaratanıma karşı nasıl daha verimli olurum?
Erdem: Ahlakın övdüğü iyilikçilik, yiğitlik, doğruluk, alçak gönüllülük gibi niteliklerin genel adı, fazilet, insanın ruhi olgunluğu; gibi manaları ifade ediyor.Aydınlık ve karanlık nasıl biribirinin zıddıysa, iyilik ve kötülük ya da güzellik ve çirkinlik de biribirinin zıddıdır. Ama evrende her şey iç içedir ve beraber yaşar. Karanlık nasıl ki kötülüğü, çirkinliği, körlüğü, cehaleti, zulmü, haksızlığı, adeletsizliği, vicdansızlığı, sevgisizliği, hoşgörüsüzlüğü temsil ediyorsa; aydınlık da iyiliği, güzelliği, bilgiyi,doğruyu, dostluğu, merhameti, dürüstlüğü, adaleti ve vicdanı temsil eder.
Ne yazık ki zamanımızda fazla olgunluk ve erdemlik gösteremiyoruz gibi geliyor bana..Umarım herkes erdemliğin güzelliklerini yaşamasını bilir.
Olgunluk yaşta değil baştadır demiş büyüklerimiz. Tabi bunun yanında çokta az olsa , çok genç kimseler arasında bile olgunluğa erişmiş olanlara rastlanmaktadır.Çevreleri ile yakından ilgilenen,gözlemci,olayları iyi değerlendirmesini bilen kimselerin daha çabuk olgunluğa erişecekleri bir gerçektir...
Bencil ve kendi çevresinden çıkamayan kimselerin olgunlaşmaları daha güç olur.Böyleleri sadece kendilerini düşündükleri için gerekli ruh gelişimine sahip olamazlar.Kısaca;
Olgunluğun özellikleri şunlardır:
- Kendini tanıma
- Kendine ve başkasına saygılı olmak
- Anlayış
- Açık yüreklilik
- Kendine güven
- Hoş görü
- Arzuları firenleme gücü
- Çalışkanlık
- En önemlisi sabretmesini bilmek.
Bu özellikleri geliştiren kimselerin,olgun insan olmamaları için hiç bir neden kalmayacaktır.Genç yaşlarda olgunluğa erişen kimselerin başarıları ve toplum içindeki yerleri de ona göre daha büyük ve itibarlı olacaktır..Benim gençliğime tek bir sözüm var saygı erdemliğin en güzel başlangıcıdır..Önce kendimize saygılı olalım ki başkalarınada saygı ve sevgi göstermesini bilelim..Hepinize yüreğimden saygı ve sevgilerimi yolluyorum değerli şiir yürekli dostlarım..
Saygılarımla...
Bahar Tülay Kıran
YORUMLAR
Güzeldi yazın sevgili bahar,olgun olma ,erdemli olma nasıl da kardeş kavramlar birbirine.Sıraladıkların arasında biri diğerinden daha önemsiz gelmedi bana.Kendimi sınamaya başladım bu arada.Objektif olmaya çalışarak.Pek başarılı olamadım olgunluk konusunda.Yukarıda ki listede zaaflarım var :))Teşekkürler yazın için.
Olgunluğun özellikleri şunlardır:
- Kendini tanıma
- Kendine ve başkasına saygılı olmak
- Anlayış
- Açık yüreklilik
- Kendine güven
- Hoş görü
- Arzuları firenleme gücü
- Çalışkanlık
- En önemlisi sabretmesini bilmek.
TEŞEKKÜRLER...GÜZEL YÜREKLİ ARKADAŞIM.
NE KADAR GÜZEL YAZMIŞSIN.YÜREĞİNE SAĞLIK OLSUN.
TEBRİKLERİM ÇOK.
SELAM SEVGİ VE SAYGILARIMLA .
- Kendini tanıma
- Kendine ve başkasına saygılı olmak
- Anlayış
- Açık yüreklilik
- Kendine güven
- Hoş görü
- Arzuları firenleme gücü
- Çalışkanlık
- En önemlisi sabretmesini bilmek.
Güzel ve akıcı bir çalışma didaktik boyutu olan aynı zamanda eğitimsel açıdan da yararlı bir deneme yazısı olmuş,
Birde yazarı şair olunca çok daka şairane bir yazı olmuş,
Tebrik,takdir ve nice güzel yazılara,
Sevgili Bahar Hanım yazınızı okuyunca yorum köşesindede de bir iki kelam bende yazma gereği duygum. Olgun İnsan Meyvenin olgunlaşan haline benzer taşlanır, toprağa düşer, dalından koparılır, haksızlığa uğrar ama pes etmez. Olgun insan toprak ağaç ve canlıya sevdalıdır. Okur yazardır bir nevi. Olgun insanda yaş kavramı esastır diye düşünüyorum. Bunu yazınca Rahmetli Fatih Sultan Mehmet geldi aklıma o nu ve onun gibi büyüklerimizi istisna tutuyorum. Ha hoşğörü demişsin bu topluma bu kelimenin anlamını kaç kişi biliyor biliyormusun sorulduğunda o da ne diyenlerin sayısı o kadar var ki samimi olarak hiç kendinize sordunuz mu ne kadar hoşğörülüyüm ben sordum hoşğörü olduğum konumlarda hep kaybetmişim ama bir yolculuktur hayat demiş devam etmişim olgun olmak erdemli olmak anlamına geleceğini pek sanmıyorum erdemlik herkezde bulunmaz diye düşünüyorum sevgi saygı ve selamlarımla kutlarım Hasan Öztürk
hasan öztürk tarafından 8/7/2007 5:27:23 PM zamanında düzenlenmiştir.
sevgili bahar,
o kadar anlamli bir yazi yazmissin ki; gunuzmuzde insanalrimizin iki can arkadasina bile bir latifte bulunmaya korkar oldu... birbirimizi anlayamaz olduk...
yazin insallah okuyan insanlarimiza ders, ogut nitelikte oldugunu kavrarlar...
boyle yazialrin cogalmasini yurekten isterim...
sevgilerim bu zarif yurege katmer katmer...