Yaş Otuz Beş Ne yarısı yolun Ne ömrün ortası. (TARiHTE iLK DEFA)
İTALYA
1321 eksi 1265 = 56
56 bölü 2 = 28
Aşk + Beatrice de Portinari + 35 eksi Gemma Donati = Dante Alighieri.
Kısaca Dante.
Rodin’in hani o ünlü heykeli:
’Düşünen adam’ ı.
28 eşit değildir 35
35 = Yolun yarısı = Ömrün ortası
Birinci Yanılgı!
Dante bölü 2 = İLAHİ KOMEDYA.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TÜRKİYE:
1956 eksi 1910 = 46
46 bölü 2 = 23
23 eşit değildir 35
35 = Yolun yarısı = Ömrün ortası
1910 + 35 eşittir 1946.
1946 Şiir Yarışması + Cahit Sıtkı Tarancı + Birinci Yanılgı
=Otuz Beş Yaş Şiiri.
Sonuç: Otuz Beş Yaş Şiiri birinci...
Cebbaroğlu Mehemmed ikinci.
Diller alıştı = Yaş 35 = Yolun yarısı = Ömrün ortası.
İkinci Yanılgı!
70 ÷ 2 = Dante`de 28,Cahit´de 23 bir başkasında 7 veya 47.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
YIL:2007 DİLEK:
Dillere alışsın şu küçücük üçlük:
Yaş Otuz Beş:
Ne yarısı yolun
Ne ömrün ortası.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dante Alighieri (1 Haziran 1265, Floransa - 13 Eylül 1321, Ravenna) Asıl adı Durante olan İtalyan ozan ve politikacı.56 yaşında öldü.
Neden, otuz beş yaş Dante’nin ömrünün ortası? Nedeni basit. (Dante Alighieri, ünlü İtalyan filozof, Kayıp Cennet ve İlahi Komedya en ünlü eserleridir. Cahit Sıtkı Tarancı’nın Otuz Beş Yaş şiirinde sözü geçen Dante bu Dante’dir.) 35’inde ilahi yolculuğuna çıkan Dante gibi 35’ine geldiğinden sözeder şair. Dante 35’inde ilahi yolculuğuna çıkar çünkü insanın ancak 35’inden sonra dünyevi etkilerin dışına çıkabileceğini düşünmektedir. (İlahi Komedya) Böylece bu yaştan sonra insan hayatının ikinci dönemi başlar. Yani Dante insan hayatını 35’i merkez alarak iki ayrı ömre bölmüştür. Bu yüzden ömrünün yarısındadır ilahi yolculuğuna çıktığında.
+Beatrice
Dante denince ilk akla gelen isim belki de onun sonsuz bir aşk ile bağlandığı Beatrice’dir. Dante’nin çocukluğu ve gençliği hakkında çok az bilgiye sahip olunsa da, şairin dokuz yaşındayken kendisinden bir yaş küçük Beatrice’e aşık olduğu kesin olarak bilinmektedir. Komşuları Floransa’lı şövalyelerden olan Folco di Ricovero de’ Portinari’nin kızı Beatrice ile komşularının evindeki bir eğlence sırasında tanışmıştı. Tanıştığı ilk andan beri Dante Beatrice’e büyük bir tutkuyla bağlandı. Beatrice ile ikinci kez karşılaştığında on sekiz yaşındaydı, bu ikinci karşılaşmadan sonra Beatrice’e olan sevgisi daha da derinleşti. Beatrice’e olan aşkı yazımını ve şiire olan bakış açısını büyük oranda etkileyecekti; İlahi Komedya’nın tohumlarını atan belki de Beatrice’e olan aşkıydı. Dante aşkından sevgilisine hiçbir zaman söz etmemiştir, nitekim 1288 yılında Beatrice Floransa’lı şövalyelerden Simone dei Burdi ile evlendi. Fakat Beatrice evliliğinden sadece iki sene sonra, 1290’da, yirmi dört yaşında öldü. Beatrice’in ölümünden sonra Dante çalışmalarına daha sıkı sarılmış, Latin edebiyatı ve felsefeye kendisini adamıştır. Kuşkusuz Beatrice’in ölümü Dante için büyük bir şoktu ve yazarın yazım hayatını da fazlasıyla etkiledi. Beatrice’in çok genç bir yaşta ölmesi, Dante’nin onu ölümsüzleştirmesine yol açmış, fikriyatında Beatrice’e maddi, ölümlü ve insani bir görünümden ziyade manevi, ölümsüz ve ilahi bir görünüm vermesine neden olmuştur.
-Gemma
Dante daha 12 yaşındayken ailesi tarafından Gemma di Manetto Donati ile sözlenmiştir. Ailesinin de ısrarlarıyla, 1295 yılında Floransa’lı tanınmış Donati ailesine mensup Gemma ile evlendi. Gemma’dan Pietro ve Jacapo isimlerinde iki oğlu ve Antonia isminde bir kızı olmuştur. Dante ile Gemma’nın mutlu bir evlilik geçirdikleri söylenemez. Bir çok kaynağa göre Dante Gemma ile olan evliliğinde hiçbir zaman mutlu olamadı. Yine de Dante evliliğin kutsallığına inanan birisiydi ve Gemma ile olan ilişkisine dair pek bir kanıt yoktur, kendisi de bundan eserlerinde bahsetmemiştir.
Dante sürgün edildikten sonra karısını bir daha görememiştir.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Cahit Sıtkı Tarancı, (4 Ekim 1910, Diyarbakır – 13 Ekim 1956, Viyana) . Asıl adı Hüseyin Cahit olan Türk şair.46 yaşında öldü.
Otuz Beş Yaş Şiiri
Yaş otuz beş! yolun yarısı eder.
Dante gibi ortasındayız ömrün.
...
Delikanlı çağımızdaki cevher,
Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,
Gözünün yaşına bakmadan gider.
...
Neylersin ölüm herkesin başında.
Uyudun uyanamadın olacak.
Kimbilir nerde, nasıl, kaç yaşında?
Bir namazlık saltanatın olacak,
Taht misali o musalla taşında.
1946-Cahit Sıtkı Tarancı
Bu şiire hakim olan zaman şimdiki zamandır. Otuz beş yaşına gelmiş bir insanın geçmiş ve geleceğine bakışı vardır.Şiir otuz beş mısradan oluşmuştur.(5x7)
İlk iki mısradan sonra şair bütün şiirde pişmanlık,yalnızlık ve ölümden bahsetmektedir.
Kimbilir nerde, nasıl, kaç yaşında?
mısrasından da açıkca anlaşılacağı üzere; Şair;
Dante gibi insan hayatını 35’i merkez alarak iki ayrı ömre bölmemiştir.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Cebbaroğlu Mehemmed.Şair Attila İlhan`ın şiiridir.
**Çok büyük tarihi bir yanılgıyı çözümleme çabasıdır... yazdıklarım...Sadece webde ve sadece Türkçe ’Yaş Otuz Beş’ tıkladığımda 13.400 konu başlıklı sonuç aldım.01.05.2007. 17:05
***Otuz Beş Yaş Şiiri,1946 Cumhuriyet Halk Partisinin Şiir Yarışmasında birincilik ödülü almıştır.Tarihte benzeri olmayan çok önemli ve aydınlığa doğru devrimlerimizi gerçekleştirmiş olan Cumhuriyetimizin de o dönemde 1946-1923=33 yaşında ve şairinin de gerçekten 35 yaşında olmasının ve bu şiirin özellikle ilk mısrası nedeni ile; duygusal bir atmosferde birinci seçilmiş olmasında çok büyük bir etken olduğunu düşünüyorum.Şu bir gerçektir ki şair ve bu şiirin ün kazanmasıyla birlikte ’Yaş otuzbeş yolun yarısı -şiirin ilk mısrasından- halkımızca bir nevi atasözü gibi benimsenmiş ve bugüne dek söylene gelmiştir; hala da öyledir.Herkesin bildiği ve hatta ezberlediği yadsınamaz bir doğru gibi bilinçlerimizde,bilinçaltlarımızda bir şekilde yer edinmesine neden olmuştur.Amacım Dante`den kaynaklanan bu hatanın bilinmesi ve gerçeğin hepimiz; özellikle ve mutlaka yeni...gelecek nesiller için düzeltilmesidir.Bu hayata bakış ve onu yorumlayışımıza; ...realist... ve daha olumlu yönde bir bakış açısı kazandıracaktır.
****Yaş Otuz Beş şiiri ilgili yapmış olduğum bir araştırmadır -övünmek gibi olmasın-bu tespiti TÜRKiYE CUMHURiYETi tarihinde ilk ben yaptım.