- 896 Okunma
- 7 Yorum
- 0 Beğeni
SİGARA YASAĞI İLE NE DEĞİŞECEK
SİGARA YASAĞI İLE NE DEĞİŞECEK
Sigara yasağının kapsamını genişleten düzenlemenin 19 Temmuzda yürürlüğe girmesiyle eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklanacak.
Yasağa uymayanlara 69 TL, uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere ise 500 TL’den 5 bin TL’ye kadar idari para cezası verilecek.
TBMM’de 3 Ocak 2007’de kabul edilen ve sigara yasağıyla ilgili hükümlerinin bir bölümü 19 Mayıs 2008’de yürürlüğe giren 5727 sayılı Kanun uyarınca 19 Temmuzdan itibaren konutlar hariç tüm kapalı alanlarda sigara içilemeyecek.
SİGARA YASAĞI İLE NE DEĞİŞECEK
ŞİMDİ BU YASADAN SONRA 19 TEMMUZDAN İTİBAREN
Acaba; Tamam, oh aman ne güzel artık sigara içen azalacak mı diyorsunuz?
Yoksa; Bırak canım sende istedikleri kadar yasak getirsinler, ne ben sigaradan, nede sigara benden vazgeçebilir” mi diyorsunuz. Bana kalırsa yasaklar arzu uyandırdığına göre yaşamımız boyunca bilindiği gibi her konuda yasaklarla bir sonuç alınamaz diye düşünüyorum. Bir çocuğa şu oyuncağa uzanma yasak dediğimizde o oyuncağın yere düşüp kırılacağını göze alarak yüksekte olsa bile, sandalyeye çıkıp ne yapar yapar o oyuncağı alır. Çünkü o yasaklanmıştır daha çok almayı arzular.
Ben sigara tiryakisi değilim ama sağlığıma zarar verse de yanımda sigara taşırım. Öyle bir an gelir ki haftalarca içmem, öyle bir an olur ki bazen gamdan, kederden, bazen ise sevinçten ard arda içerim. Şimdi Sayın Yetkililerimiz bu yasa çıktı diye sigara tiryakileri sigarayı bırakacak sanıyorlarsa kesinlikle yanılıyorlar diye düşünüyorum. Çünkü sigara içmek isteyen yine ne yapıp yapıp bir ortam bulup sigarasını içmeye devam edecektir, bu kaçınılmaz gerçektir. Ancak, olan yine zavallı vatandaşımıza olacak. Masa başında memuru, amiri işyerlerinde sorumlu kişiyi, esnaf, memur, işçi birçok görevliyi anında yerinde bulamayacak. Dolayısıyla iş ve zaman kaybı kesinlikle olacak. Hatta sigara içmeyenler sigara içenler işe ara veriyor diye içmeyenlerde işe ara verecek.
Sonuç ise çok vahim: İŞ KAYBI VE İŞİ SUİSTİMAL KESİN OLACAK-
SİGARA YASAĞI İLE SİGARA BIRAKTIRILMAZ
Bundan on beş yıl önce benim emekli olduğum işyerim bir kamu kuruluşu idi. Ufak bir anıyı sizlerle paylaşacağım. Cuma günleri Cuma namazı saatinde birçok erkek mesai arkadaşlarım Cuma namazına camiye gitmek için Müdürümüzden izin alıyorlardı. Cuma namazına gitmeyen erkek mesai arkadaşlarım ise baktılar ki o saatlerde bütün işler onlara kalıyor onlarda her Cuma namazı vakti izin alıp, Cuma namazına gidiyoruz diye işyerinden Cuma namazı vakti gidiyorlardı. Böyle olunca işyerinde birkaç erkek dışında tüm işler bayanlara kalıyordu. Bu durumda işler aksıyor iş takibi için gelen vatandaşlar haklı olarak söylenmeye başlıyordu. Bir gün Müdürümüz Cuma namazına gitmemiş, kahvelerde personel aramaya başlamış. Bir bakmış ki personelin çoğu kahvede okey oynuyor. Şimdi sigara içenler işinin başından ayrılıp dışarı çıkınca sigara içmeyenler oturur mu yerinde. Elbette bir bahane bulup oda işe mola vermenin bir yolunu bulacaktır. Hal böyle olunca da iş ve zaman kaybı, işi aksatma, vatandaşa hizmette aksaklık kesin olacaktır diye düşünüyorum.
Sigaraya böylesine katı ve acımasız yasaklar değil, eğitime ağırlık verilmesi daha kalıcı ve sağlıklı sonuçlar getirir. Başta okullarda genç kuşaklara her fırsatta sigaranın sağlığa zararlı olduğunu belirten eğitimlere ağırlık verilmeli, yazılı ve görsel basın da sık sık bu konuyu gündeme getirip, halkımız ikna edilmeli, İlgili yetkililerce sigaranın zararlarının anlatıldığı broşürler dağıtılmalı, katılımcı ve dinleyici yoğunluğunun sağlandığı seminerler verilmelidir bence... Her şeyden önce sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bile bile içen herkes bu konuda ilkönce ikna olmalıdır. İkna olmayan, o bilinci taşımayan her kim olursa olsun, her türlü yasaklar getirilirse getirilsin sigara içmeye devam edecektir. Her şey beyinde biter, yasakla bitmez. Zayıflamak için ekmek yasak ise ekmek yemek istersiniz, Şeker hastası (Diabet) iseniz baklava yemek istersiniz. Bilhassa lokanta ve kahvelerde mutlaka sigara içenlere göre uygun mekân olmalı, onlarında müşteri kapasitesi düşünülmeli öyle ya. Vatandaş yemek yerken birasını, sigarasını içmesin mi? Lokantalara, kahvelere v.s kilit mi vurulsun? Onlarda ekmek parası kazanıyor. Tamam, sigara içmeyenler sigaradan etkilenmesin, o halde uygun mekânlar yapıp, sigara içenlere de, sigara içmeyenlere de saygı duyalım.
Kısacası sigara yasağının yararlı olacağına inanmıyorum. Tam tersine hem iş ve zaman kaybına, hem de sigara içenlerin artmasına neden olacaktır diyorum. Çünkü işi bırakma, işe ara verme çalışana cazip gelecektir. Üstelik insan haklarına da uygun değildir diyorum. Altını çizerek tekrarlıyorum evet sigara tiryakisi değilim, sigarayı da fazla sevmem ama bence sigara kullananlara yapılan bu acımasız ceza doğru değildir. Hiç değilse tüm işyerlerinde ve kapalı tüm mekânlarda içenlere ayrı, içmeyenlere ayrı mekân yapılsın. Bence en adil olanı ve doğrusuda budur.. Zorla, yasaklarla yanlışlar düzeltilemez. Önemli olan verilecek eğitimle o yanlışı anlatıp o bilinci kazandırmaktır diyorum.
Bana gelince itiraf edeyim mi bu yasadan sonra sağlığıma da çok zararlı biliyorum ama sanki içimden sigara içmek geldi hayret, hani yasak ya, sanırım ondan mı acaba.?
SABİHA SERİN
Eskiden sigarayı çok içtiğim zamanlarda sağlığımı bozan sigaranın zararlarını anlatmaya çalıştığım GİT BAŞIMDAN SİGARA başlıklı şiirimi sizlerle paylaşmaktan onur duyacağım.
Kim bilir bu şiirimi okuyunca sigaradan iki dakikada olsa uzaklaşırsınız belki.
GİT BAŞIMDAN SIGARA
Bir zaman dost idik dostça beraber
Yüzümdeki çizgi bu harabeler
Sağlık gitti elden senden ne haber
Durma git başımdan git be sigara
Mevsimler değişti bense karardım
Derdime bin türlü çare aradım
Defolup git diye az mı yalvardım
Durma git başımdan git be sigara
Kapanmaz bir daha açtığın yara
Hem sağlığım aldın hem cepten para
Umutlarım artık dünyam kap kara
Durma git başımdan git be sigara
Nefretim sözüm çok tarif edemem
Eşime dostuma gelme istemem
Artık dayanamam kahrın çekemem
Durma git başımdan git be sigara
Bir zaman su diye zehir içerdin
Gençliğimi alıp benden geçirdin
Sihirbaz mı nesin nasıl becerdin
Durma git başımdan git be sigara
Duysun cümle âlem duysun erenler
Şu yalan dünyadan gelip geçenler
Beni ibret alsın zehir içenler
Durma git başımdan git be sigara
SABİHA SERİN
YORUMLAR
Bence;yasağı getirenlerin,senin, benim sağlığımı düşündükleri falan yok.Öyle olsaydı önce sağlık sistemini düzeltirlerdi.Amaçları nerden üç-beş kuruş ceza kesip ,açılan delikleri kapatabiliriz diye düşünüyorlar.
uyuşturucu kullananları hapse atıyorlar,sigarada uyuşturucunun bir çeşidi olduğuna göre,"sigarayı bıraktım ,yemin billah bida içmeyeceğim"deyinceye kadar ,sigara içenleride hapse koysunlar.
ya daa......
sıkıyorsa sigara fabrikalarını kapatsınlar.O da işlrine gelmez.Çünkü;yılda 3-4 defa neye zam yapacaklar?Benzine yeterince yapıyorlar zaten...
Eeee,şimdi bide içenlerden ve içirenlerden ceza kesmek varken ...
emeğinize ve size saygılar
Yüreğinize sağlık,önemli bir konuya temas ettiniz kutluyorum,ben bu yasağın hem içenler için hemde içmeyenlere olumlu geleceğini düşünüyorum,sahi sigara içenler menmun mu hiç kimse menmun değil bari yeni alışacak olanlara fren vazifesi görür bu sigara,4000 çeşit zararlı mikrop hem içenleri hem aynı mekanda olanları tehdit ediyor,geç kalımış bir uygulama,12 saat kahvehanelerden çıkmayanlar o zehşrli havayı soluyanlar,hem kendilerine hem,başkalarına,hem sağlık harcamaları açısından ülke ekonomisine bir yük olmuyor mu? şuna benzer,Doktor elinde sigarası hastasına,"sigara sağlığa zararlıdır,içersen erken ölürsün,bırakman lazım"demesi ne anlam ifade ediyor.kişi kendine zarar v erebilir,ama başkalarına asla,kutluyorum yasağı getitrenleri..selamlar..
bende sigara kullanan biri olarak bu yasağa anlam veremiyorum..temiz bir çevre için ise..:( düşündürücü..bu yasakla birlikte sigara tüketimi daha fazla artacaktır diye düşünüyorum..ayrıca; çocuklarımıza ilkokul zamanlarından itibaren sigaranın zararları hakkında okullar da eğitim verilmesi gerekir diye düşünüyorum..
yazınız doğru bir yazıydı..
saygılarımla..
Merhaba,
Omrumde sadece bir kac denemesine sigara kullandim, hepsi o kadar. Sigara muhabbetine katilmaya aslinda pek hakkim yok :-))
benim anlamadigim , madem ki sigara bu kadar zararli, ne bileyim kansere falan yol acabiliyor... Neden sigara uretimi denetlenmiyor? Yani sigara uretilmesin demiyorum, zaten su saatten sonra bu imkansiz ama en azindan sagliga az zararlisi uretilemez mi yani? merak ettim sordum, insallah tiryakiler bu konuda bir cevap verirler...
Selamlar,
abdullah
Yasak!
Ben bir tiryaki olarak böylesi bir yasakla sigara içenlerin azalacağına inanmıyorum.
Eskiden sokaklarda sigara içenler böylesine çok görülmezdi (özellikle kadınlar) ama şimdi kıyıda köşede nerede bir yer varsa sigarasını içen, gergin, telaşlı bir tiryaki mutlaka çarpıyor gözlere.
Evet sigara sağlığa zararlı hem de çookk. Ama gerçek anlamda sigara tiryakisi olan bir bağımlının bu zıkkımdan da kurtulması gerçekten zor hem de çok zor...
Sigarayı savunacak değilim. Ama böylesi toplumsal bir baskının sigara içenler üzerinde oluşturduğu olumsuz psikolojisinin ne işe yarayacağını ve sonucun ne olacağını merak ediyorum doğrusu.
Sigara içenler azalınca veya bitince TEMİZ HAVA'ya kavuşacağımız söyleniyor. İyi, güzel....
Peki bunca egsoz gazı ne olacak?
Çöplerin yakılarak tüketilmesi sanılırken havaya karışan pis kokulu dumanları ne olacak?
Sanayi bölgelerindeki fabrika bacaları ne olacak?
He sigara sağlığa zararlıdır! Doğrudur
Peki ya stres?
Peki ya yoksulluk?
"DUVARI NEM İNSANI GAM YIKAR" diye boşuna dememiş atalarımız...
İnsanlarımız nerdeyse bomba gibi patlamak üzereler... Ama kadercilik var ya... işte kader büküyor boyunlarını ve susuyorlar, sustukça da sağlıkları bozuluyor ve tükeniyorlar...
Ya ben isterdim ki önce şu HORMONLU YİYECEKLERE SON VERSİNLER!
Doğanın yıllar boyu eritemediği şu NAYLON POŞETLERİN ÜRETİMİNİ YASAKLASINLAR!
Ne güzel pazar filelerimiz vardı...
Gün geçtikçe sağlıksız bir toplum olduğumuzu görmek için hastaneleri ziyaret etmemiz yeterli...
Hoş hastaneye gidenlerin de şifa bulacağı meşhul ya (kimi doktorların ilaç şirketlerinin önerdiği ilaçları hastalara reçete etmeleri varken...)
Dahası mı?
Oooooo!
Bence sigara içenlere lokanta, iş yeri vs. yerlerde ayrı bir bölüm açılmalı. Ve sigaradan kurtulamayan tiryakiler özenle tedavi edilmeli, sigara bağımlılığından kurtarılmalı. Ama insanları yani sigara tiryakililerini dışlamadan, bir suçlu bir günahkar yerine koymadan ve tedavi alanında tüm imkanları seferber etmeli... (maliyeti ağır olsa bile...)
Sabiha Hanım
Yazdıklarınıza katılmakla birlikte elbette sigarasız bir yaşam istiyorum. Ama...
Sevgilerimle
ben sigara yasağının sigara içimini azaltmak gibi bir eylem olduğuna inanmıyorum. bence bu uygulama toplum sağlığı adına atılmış önemli bir adım. sigara içmeyen bir insan olarak sizin veya bir başkasının arada bir veya sürekli içtiği sigara bana sizden daha çok zarar veriyor ve kimsenin kimseye böyle ciddi bir zarar vermeye hakkı yok.... bunları tarttışmayı gereksiz buluyor ve insanları bencil düşünmeden çevresindeki insanları da önmsemeye onların haklarını düşünmeye davet ediyorum.... ayrı mekanlar oluşturulması ise tam bir tefarruat küçük işletmeler bunu yapamazlar gerekte yok bence insanlar irade sahibi varlıklardır ama tabi tiryaki olmak farkllı:(
saygılarımla....
ayrıca ülkemizde yıllarca yeşil ay diye bir kurum var ve okullarda aktif faliyetlerde bulunulmaya çalışılıyor... ama ailesi sigara kullanan bir çocuğa ulaşmak çok zor... sağlık ocaklarınada sigaranın bıraktırılması üzerine de çalışmalar mevcut...sigara paketlerinin üzerinde SİGARA ÖLDÜRÜR yazısı bence çok eğitici bir mesaj... insanların bişeyleri fark etmesi için bu bile yeterli...